Joaquin Phoenix – Biografija

Joaquin Phoenix (Joaq) (San Huan, Portoriko, 28. oktobar 1974.), američki glumac.

Biografija

Počeo je glumiti još kao dijete. Pokazao je sposobnost portretisanja međusobno vrlo različitih likova. Godine 1986., s deset godina, dobio je ulogu u filmu Spacecamp, a 1987. je glumio u Russkies uz svoju sestru Summer i Carole King. U filmu Rona HowardaRoditelji” iz 1989. godine dobio je ulogu adolescenta, sina Dianne Wiest.

Godine 1995. nakon dužeg prekida u snimanju, Phoenix je dobio pohvale za svoju glumu u filmu Gusa Van Santa Žena za koju se umire uz Nicole Kidman. Dvije godine kasnije glumio je uz Liv Tyler, Billya Crudupa i Jennifer Connelly u filmu Kako smo izmislili Abbotove. Iste godine glumio je uz Claire Danes, Seana Penna i Jennifer Lopez u filmu Olivera Stonea Pogrešno skretanje. Radeći bez prestanka, 1998. glumio je u dva filma – Povratak u raj, gdje su mu partneri bili Anne Heche i Vince Vaughn te u Glinenim golubovima, gdje je ponovno udružio snage s Vaughnom. Sljedeće godine glumio je uz Nicolasa Cagea u filmu Joela Schumachera 8 milimetara.

Godina 2000. bila je ključna za Joaquina, jer je tokom nje glumio u tri međusobno vrlo različita filma. Tumačio je ulogu Komoda u Gladijatoru Ridleya Scotta uz Russella Crowea, a dobio je nagrade National Board of Review, The Broadcast Films Critics Award i Blockbuster Award. Takođe je bio nominovan za nagradu Oscar, kao i za Zlatni globus. Iste godine glumio je uz Marka Wahlberga, Jamesa Caana, Faye Dunaway, Ellen Burstyn i Charlize Theron u filmu U ime pravde. Zatim se pojavio u Otrovnom peru markiza de Sadea uz Kate Winslet i Geoffreya Rusha, filmu koji je snimljen prema nagrađenoj drami Douglasa Wrighta o markizu de Sadeu. Godine 2002. dobio je ulogu u Misterioznim znacima M. Night Shymalana – partner mu je bio Mel Gibson – a sljedeće godine sinhronizirao je glas “Kenaia” u animiranom filmu Legenda o medvjedu.

Godine 2003. M. Night Shymalan ga je ponovo angažovao u trileru Zaselak. Uslijedio je film Sirena za uzbunu, a 2005. glumio je u filmu Hod po ivici u kojem je glumio legendarnog Johnnyja Casha. Za taj film osvojio je Zlatni globus i nominaciju za prestižnu nagradu Oscar.

Filmografija
 2019 Joker
Arthur Fleck / Joker
 2018 Lou (Kratkometražni)
Karl
 2018 The Sisters Brothers
Charlie Sisters
 2018 Mary Magdalene
Jesus
 2015 Irrational Man
Abe Lucas
 2014 Inherent Vice
Larry “Doc” Sportello
 2013 Her
Theodore
 2013 The Immigrant
Bruno Weiss
 2013 Back Beyond (Video spot)
Freddie Quell
 2012 The Master
Freddie Quell
 2010 I'm Still Here
Joaquin Phoenix
 2008 Two Lovers
Leonard Kraditor
 2007 Reservation Road
Ethan Learner
 2007 We Own the Night
Bobby Green
 2005 Walk the Line
John R. Cash
 2004 Ladder 49
Jack Morrison
 2004 Hotel Rwanda
Jack Daglish
 2004 The Village
Lucius Hunt
 2003 Brother Bear
Kenai (glas)
 2003 It's All About Love
John
 2002 Signs
Merrill Hess
 2001 Buffalo Soldiers
Ray Elwood
 2000 Quills
Coulmier
 2000 Gladiator
Commodus
 2000 The Yards
Willie Gutierrez
 1999 8MM
Max California
 1998 Clay Pigeons
Clay Bidwell
 1998 Return to Paradise
Lewis McBride
 1997 U Turn
Toby N. Tucker
 1997 Inventing the Abbotts
Doug Holt
 1995 To Die For
Jimmy Emmett
 1991 Walking the Dog (Kratkometražni)
 1989 Parenthood
Garry (kao Leaf Phoenix)
 1989 Superboy (TV Serija)
Billy Hercules

Little Hercules (1989) … Billy Hercules (kao Leaf Phoenix)
 1989 Still the Beaver (TV Serija)
Kyle Cleaver

Still the New Leave It to Beaver (1989) … Kyle Cleaver (kao Leaf Phoenix)
 1988 Secret Witness (TV Film)
Drew Blackburn (kao Leaf Phoenix)
 1987 Russkies
Danny (kao Leaf Phoenix)
 1986 SpaceCamp
Max (kao Leaf Phoenix)
 1986 Morningstar/Eveningstar (TV Serija)
Doug Roberts
 1986 Alfred Hitchcock Presents (TV Serija)
Pagey Fisher

A Very Happy Ending (1986) … Pagey Fisher (kao Leaf Phoenix)
 1985 Anything for Love (TV Film)
Timmy Bailey (kao Leaf Phoenix)
 1985 Kids Don't Tell (TV Film)
Frankie (kao Leaf Phoenix)
 1984 Murder, She Wrote (TV Serija)
Billy Donovan

We're Off to Kill the Wizard (1984) … Billy Donovan (kao Leaf Phoenix)
 1984 Hill Street Blues (TV Serija)
Daniel

The Rise and Fall of Paul the Wall (1984) … Daniel (kao Leaf Phoenix)
 1984 The Fall Guy (TV Serija)
Kid

Terror U. (1984) … Kid (kao Leaf Phoenix)
 1984 ABC Afterschool Specials (TV Serija)
Robby Ellsworth

Backwards: The Riddle of Dyslexia (1984) … Robby Ellsworth (kao Leaf Phoenix)
 1983 Six Pack (TV Film)
Tad Akins (kao Leaf Phoenix)
 1983 Mr. Smith (TV Serija)

Mr. Smith Goes Public (1983) … (kao Leaf Phoenix)
 1982 Seven Brides for Seven Brothers (TV Serija)
Travis

Christmas Song (1982) … Travis (kao Leaf Phoenix)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *