Johann Strauss II – Biografija

Johann Baptist Strauss (Beč, 25. oktobar 1825. – Beč, 03. jun 1899.), austrijski kompozitor. Nadimak “kralj valcera” stekao je kao jedan od glavnih predstavnika klasične bečke operete.

Studirao je kompoziciju. Debitovao je 1844. sa svojim orkestrom u bečkom predgrađu. Od 1847. priređivao je koncertne turneje po evropskim zemljama, a 1872. i po SAD-u.

Komponovao je 168 valcera, 117 polki i niz četvorki, marševa, mazurki, galopa i 16 opereta. Klasični bečki valcer umjetnički je usavršio i podigao ga na nivo koncertne orkestralne muzike. Svojom raspjevanom melodikom njegovi su valceri osvojili svijet i ostali popularni više od jednog vijeka, a naročito Na lijepom plavom Dunavu, Priče iz bečke šume, Bečka krv, Jutarnje novine, Glasovi proljeća, Carski valcer, Pizzicato polka, Trisch-trasch polka.

Klasičnu bečku operetu Strauss je muzički obogatio i doveo do vrhunca djelima Šišmiš i Ciganski baron koja su dala putokaz daljem razvoju dva tipa operete. Veliku su popularnost stekle i operete Jedna noć u Veneciji i Bečka krv, a napisao je i operetu Jabuka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *