John Lennon – Biografija

John Winston Ono Lennon (Liverpool, 9. oktobar 1940. – New York, 8. decembar 1980.) engleski muzičar, kompozitor, tekstopisac, pjevač i gitarista najpopularnije muzičke grupe 20. stoljeća, Beatlesa.

Djetinjstvo

John Winston Lennon rođen je u Liverpoolu 9. oktobra 1940., dok mu je otac, Fred Lennon, bio odsutan od kuće. Otac se vratio porodici pet godina kasnije, no supruga Julia više nije željela živjeti s njime. Dječak je odrastao kod tetke Mimi, majčine sestre. Majka je umrla 1958, u saobraćajnoj nesreći pred tetkinom kućom, kada je Johnu bilo sedamnaest godina. John je dosadu u školi razbijao crtanjem svojih kolega i profesora i markiranjem s nastave. Budućnost mu nije izgledala sjajno dok tetka nije zamolila direktora škole da mu napiše preporuku za Liverpool Art College, zbog njegovog crtanja.

The Beatles

Godine 1955. osnovao je svoju prvu grupu, The Quarrymen, s prijateljem Peteom Shottonom. Ostali članovi bili su Nigel Walley i Ivan Vaughan. Ivan Vaughan je upoznao Johna sa svojim prijateljem Paulom McCartneyem 1957. Zajedno s njime i, nešto kasnije, Georgeom Harrisonom osniva grupu The Beatles. Kasnije (1962.) im se pridružio Ringo Starr. Godine 1963. objavljuju svoj prvi album Please, Please me. Pjesme Help, Strawberry Fields Forever i I Am The Walrus bili su Lennonovi važniji doprinosi Beatlesima koji su osvojili srca slušalaca i top liste. Grupa se raspada 1970. godine. Posljednji Lennonovi hitovi za grupu bili su Revolution, Across the Universe, Don't Let Me Down i Come together.

Solo albumi

Već prije raspada grupe snimio je tri eksperimentalna albuma s drugom suprugom Yoko Ono. Najuspješniji albumi su mu John Lennon/Plastic Ono Band iz 1970. i Imagine iz 1971. Najvažnije pjesme iz razdoblja solo karijere su Instant Karma!, Working Class Hero, Imagine i Mind Games. Za razliku od McCartneya koji je imao desetak pjesama na vrhu Top Tena, Lennonu je to uspjelo samo jednom, s pjesmom Whatever Gets You Thru The Night, u duetu s Eltonom Johnom.

Ubojstvo

Ubijen je 8. decembra 1980. godine u 22:50 ispred zgrade Dakota, vraćajući se sa snimanja materijala za novi album. Počinilac je identifikovan kao Mark David Chapman. On je ranije istog dana, oko 17:00h, čekao Lennona ispred zgrade Dakota zajedno sa grupom obožavalaca. Lennon mu je dao autogram. Tom prilikom je napravljena posljednja fotografija Johna Lennona, jer je jedan od obožavalaca, amaterski fotograf Paul Goresh, fotografisao trenutak kada je John davao autogram svom ubici Chapmanu.

Prema izjavama svjedoka, Chapman je čekao Lennona i Ono u sjeni prolaza obližnjeg dvorišta. Kada su njih dvoje izašli iz taksija i uputili se prema ulaznim vratima, Chapman je dozvao Lennona. Potom je ispalio pet metaka, od kojih su četiri pogodila tijelo Lennona. John Lennon je napravio par koraka i prije no što je pao, rekao: “Upucan sam”. Čekajući policiju, Chapman  je iz džepa izvadio primjerak knjige “Lovac u žitu”. Zanimljivo je kako je dotičnu knjigu za vrijeme atentata imao ubica J.F. Kennedyja. Po dolasku policije nije pružao otpor i priznao je krivnju.

Policajci koji su prvi stigli na mjesto zločina su, vidjevši da se radi o teškim ranama, hitno odvezli Lennona u bolnicu svojim kolima, ne čekajući hitnu pomoć. Dežurni ljekar je ustanovio smrt po dolasku u bolnicu. Rane su bile teške, meci su pogodili aortu, glavnu žilu koja odvodi krv iz srca. Lennon je do dolaska u bolnicu izgubio oko 80% krvi iz tijela. U 23 sata i 7 minuta službeno je proglašen mrtvim. Na prvu vijest o ubojstvu Lennona, ljudi su se počeli spontano okupljati pred bolnicom i pred njegovim stanom u zgradi The Dakota paleći svijeće i pjevajući Lennonove pjesme. Širom svijeta, televizijski i radio programi su prekinuti zbog vijesti o ubistvu Johna Lennona.

John Lennon je kremiran u krematorijumu groblja Ferncliff u Hartsdaleu. Yoko Ono je rasula njegov pepeo po Central Parku gdje se danas nalazi spomen područje Strawberry Fields. Na Lennonov rođendan, 9. oktobra 1985., u Central Parku, nedaleko od zgrade Dakota, gdje je Lennon upucan, sagrađen je memorijal njemu u čast zvan Strawberry Fields. Nazvan je po popularnoj pjesmi Beatlesa snimljene 1967. godine. Njegovom su smrću, iako deset godina kasnije, i simbolično završene šezdesete i sve što su one predstavljale.

Mark David Chapman dobio je doživotnu kaznu s mogućnošću pomilovanja nakon 20 godina. 38 godina kasnije, 2018. godine, još uvijek odležava kaznu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *