Julia Roberts – Biografija

Džulija Roberts (engl. Julia Roberts, 28. oktobar 1967. godine u Smirni, Džordžija), američka filmska glumica i bivši model. Svetsku slavu je stekla 1990, zahvaljujući glavnoj ulozi u drami Zgodna žena, a kasnije i ulogama u romantičnim komedijama. Najpoznatije od njih su Venčanje mog najboljeg druga, Ja u ljubav verujem i Odbegla mlada. Za ulogu u drami Erin Brokovič, iz 2000. godine, dobila je Zlatni globus, nagradu BAFTA i Oskar za najbolju glavnu glumicu. Nakon ovog filma njena karijera stagnira, da bi 2010. godine dobila novi polet s komercijalno uspešnom romantičnom dramom Jedi moli voli. Zarada od njenih filmova iznosi preko 2.400.000.000 dolara, što je čini jednom od finansijski najuspešnijih glumica svih vremena.

Biografija

Džulija je rođena u Smirni, nedaleko od Atlante kao Džulija Fiona Roberts. Njen otac se zvao Volter Gredi Roberts, a majka Beti Lu. Njih dvoje su se razveli 1971, nakon čega se Beti udaje za Majkla Moutsa. Šest godina kasnije, Volter je umro od raka. Džulija ima starijeg brata Erika, koji je takođe glumac. Kao dete želela je da postane veterinar, ali nakon završetka srednje škole „Kembel“ i pohađanja „Univerziteta Džordžija“, odlazi u Njujork da se bavi glumom. Išla je na časove glume, a radila kao model.

Karijera
Počeci

Džulija Roberts je karijeru počela 1987, sa nekoliko niskobudžetnih filmova u kojima je njen tekst bio sastavljen od svega nekoliko rečenica. Prvi filmovi u kojima je imala zapažene uloge bili su Zadovoljstvo, sa Lijamom Nisonom u glavnoj ulozi i komedija Mistična pica, oba iz 1988. Sledeće godine dobila je ulogu mlade žene obolele od šećerne bolesti u drami Čelične magnolije, i za nju je bila nominovana za Oskar za najbolju sporednu glumicu.

1990 – 1999: „Zgodna žena“ i „Odbegla mlada“

Već 1990. godine Robertsova stiče svetsku slavu ulogom u romantičnoj drami Zgodna žena, za koju dobija Zlatni globus za najbolju glavnu glumicu i drugu nominaciju za Oskar. Džulija se za ovu ulogu izborila u konkurenciji koju su činile Deril Hana i Meg Rajan, koja je tada bila velika zvezda ljubavnih drama. Tema filma je romansa koja se rađa između prostitutke i biznismena, kog tumači Ričard Gir. Ovaj film je širom sveta zaradio više od 460.000.000 dolara, što ga stavlja na četvrto mesto na listi romantičnih komedija sa najvećom zaradom, pa se smatra finansijski najuspešnijim filmom u Džulijinoj karijeri.

Sledeće godine igrala je medicinsku sestru Hilari u drami Umreti mlad, zatim u bioskopskom hitu U krevetu sa neprijateljem i Zvončicu u Spilbergovom Kuki, nakon čega je prestala sa snimanjem na neko vreme. Magazin „People“ je povodom toga objavio tekst „Šta se dogodilo sa Džulijom Roberts?“, što je u javnosti izazvalo brojne kontraverze. Godine 1993, dobila je ulogu Eni Rid u filmu Besani u Sijetlu, ali je odbila u korist Meg Rajan. Iste godine vraća se filmu i snima triler Dosije pelikan, zatim crnu komediju Visoka moda, romantičnu komediju Volim nevolje, i pojavljuje se u drugoj sezoni Prijatelja. Odbija ulogu Lusi Moderac u filmu Dok si ti spavao, koja odlazi Sandri Bulok, a 1996, tumači lik Kiti u istorijskoj drami Majkl Kolins i lik Izabel u filmu Maćeha, pored Suzan Sarandon. Krajem devedesetih snima tri komercijalno veoma uspešne romantične komedije. To su Venčanje mog najboljeg druga sa Rupertom Everetom koja je zaradila 300.000.000 dolara i Ja u ljubav verujem sa Hju Grantom sa zaradom većom od 360.000.000 dolara. Poslednja komedija u nizu je Odbegla mlada, gde Robertsova ponovo sarađuje sa Ričardom Girom, zbog čega je mnogi smatraju nastavkom „Zgodne žene“. Sva tri filma nalaze se na listi dvadeset najuspešnijih romantičnih komedija svih vremena: „Ja u ljubav verujem“ na dvadesetom, „Venčanje mog najboljeg druga“ na četrnaestom, a „Odbegla mlada“ na osmom mestu. Džulija Roberts je tada postala najplaćenija holivudska glumica i to ostala narednih nekoliko godina, sve dok Anđelina Džoli nije postala izuzetno popularna zahvaljujući ulozi Lare Kroft u filmu Pljačkaš grobova, pa zamenila Robertsovu na listi najplaćenijih.

2000 – 2009: „Erin Brokovič“

Džulija Roberts 2002.

Robertsova je svoj prvi Oskar za najbolju glavnu glumicu dobila 2000. godine za ulogu u filmu Erin Brokovič, baziranom na istinitom događaju. Režiser ove drame bio je Stiven Soderberg. Džulija je sa njim kasnije sarađivala u još tri filma: Igraj svoju igru, Do kraja i Ponovo u igri. Godine 2001. snimila je vestern Meksikanac sa Bredom Pitom u glavnoj ulozi. Dve godine kasnije igrala je glavnu ulogu u filmu Osmeh Mona Lize, i za nju naplatila 25.000.000, te je iste godine proglašena za najplaćeniju glumicu Holivuda. Godine 2004, igrala je u filmu Bliskost, a 2007, u drami Rat Čarlija Vilsona. Sledeće godine dobila je sporednu ulogu u drami Svici u bašti, pored VilJema Dafoa, a 2009, glavnu u akcionoj komediji Dvoličnost, i za nju bila nominovana za Zlatni globus za najbolju glavnu glumicu. Robertsova je te godine odbila uloge u filmovima Veridba i Mrtav ugao, koje je potom dobila Sandra Bulok. Zajedno sa filmom „Dok si ti spavao“ koji je odbila još 1995, to su tri filma koja su iz Džulijinih „otišla u ruke“ Bulokovoj, a za koje je ova nominovana za Zlatni globus, dok je za „Mrtav ugao“ čak dobila i Oskar za najbolju glavnu glumicu.

Od 2010-e do danas

U 2010-oj godini dobila je ulogu u romantičnoj komediji Dan zaljubljenih sa ansamblskom podelom uloga. Pored nje u filmu se pojavljuju još i Bredli Kuper, En Hatavej, Ešton Kučer, Džesika Alba i mnogi drugi. Potom je bila u ulozi Elizabet Gilbert u visokobudžetnoj adaptaciji njenog romana Jedi moli voli. Liz je razvedena žena, srednjih godina, koja odlučuje da ode na dugo putovanje po svetu, nadajući se da će tu pronaći ravnotežu i shvatiti šta zaista želi od sebe i drugih. Film je snimljen u Sjedinjenim Državama, Italiji, Indiji i na Baliju (Indonezija). Zarada filma posle nedelju dana prikazivanja iznosila je oko 23 miliona dolara, što je bila najveća početna zarada nekog Džulijinog filma još od 2001. godine i drame Američki dragani. Danas je ukupna zarada ovog ostvarenja 204.594.016 dolara. U julu iste godine izašao je film Lari Kraun sa Tomom Henksom, gde je Džulija bila u ulozi profesorke. Po završetku snimanja, Robertsova je jednom magazinu rekla da je imala toliku tremu od studenata da je prvi put kada je izašla pred razred ostala bez glasa.

Privatni život

Privatni život Džulije Roberts bio je u žiži interesovanja još od početka njene karijere. Bila je u vezi sa Lijamom Nisonom, Kiferom Saterlendom, Džejsonom Patrikom, Metjuom Perijem, Bendžaminom Bretom i mnogim drugima. Sa Saterlandom je čak bila verena, ali je raskinula veridbu tri dana pre venčanja i otputovala u Irsku sa njegovim prijateljem Džejsonom Patrikom. Godine 1993, venčala se sa Lajlom Lovetom, a 1995. su se razveli. Danas je u braku sa kamermanom Danijelom Moderom. Upoznali su se na snimanju filma „Meksikanac“, a venčali 4. juna 2002. godine. Imaju troje dece.

Robertsova je godinama radila za UNICEF. Tokom šest dana provedenih u Port o Prensu 1995, skupila je 10.000.000 dolara za poboljšanje kvaliteta života dece i omladine širom sveta. Šest godina kasnije bila je narator dokumentarnog filma „Nemi anđeli“ o Retovom sindromu. Radila je na povećanju svesti ljudi o problemima sa kojima se sukobljavaju oboleli od ove bolesti.

Džulija Roberts je po veroispovesti hinduista.

Filmografija
 2018 Homecoming (TV Serija)
Heidi Bergman
 2018 Ben Is Back
Holly Burns
 2017 Wonder
Isabel
 2017 Smurfs: The Lost Village
SmurfWillow (glas)
 2016 Money Monster
Patty Fenn
 2016 Mother's Day
Miranda Collins
 2015 Secret in Their Eyes
Jessica Cobb
 2014 Nature Is Speaking (Kratkometražna Tv Serija)
Mother Nature

Mother Nature (2014) … Mother Nature (Engleska verzija, glas)
 2014 The Normal Heart (TV Film)
Dr. Emma Brookner
 2013 August: Osage County
Barbara Weston
 2012 Mirror Mirror
The Queen
 2011 Larry Crowne
Mercedes Tainot
 2011 Love, Wedding, Marriage
Ava's Therapist (glas)
 2010 Eat Pray Love
Liz Gilbert
 2010 Valentine's Day
Captain Kate Hazeltine
 2009 Duplicity
Claire Stenwick
 2007 Charlie Wilson's War
Joanne Herring
 2006 Charlotte's Web
Charlotte the Spider (glas)
 2006 The Ant Bully
Hova (glas)
 2005 Dave Matthews Band: Dreamgirl (Video spot)
Dreamgirl (nepotpisana)
 2004 Ocean's Twelve
Tess Ocean
 2004 Closer
Anna
 2003 Freedom: A History of Us (Dokumentarna Tv Serija)
Virginia Eyewitness / Appleton's Journal

What Is Freedom? (2003) … Virginia Eyewitness
Yearning to Breathe Free (2003) … Appleton's Journal
 2003 Mona Lisa Smile
Katherine Ann Watson
 2002 Confessions of a Dangerous Mind
Patricia Watson
 2002 Full Frontal
Francesca / Catherine
 2002 Grand Champion
Jolene
 2001 Ocean's Eleven
Tess Ocean
 2001 America's Sweethearts
Kiki Harrison
 2001 The Mexican
Samantha Barzel
 2000 Erin Brockovich
Erin Brockovich
 1999 Runaway Bride
Maggie Carpenter
 1999 Notting Hill
Anna Scott
 1999 Law & Order (TV Serija)
Katrina Ludlow

Empire (1999) … Katrina Ludlow
 1998 Stepmom
Isabel Kelly
 1998 Murphy Brown (TV Serija)
Julia Roberts

Never Can Say Goodbye: Part 2 (1998) … Julia Roberts
Never Can Say Goodbye: Part 1 (1998) … Julia Roberts
 1997 Conspiracy Theory
Alice Sutton
 1997 My Best Friend's Wedding
Julianne Potter
 1996 Michael Collins
Kitty Kiernan
 1996 Mary Reilly
Mary Reilly
 1996 Friends (TV Serija)
Susie Moss

The One After the Superbowl: Part 2 (1996) … Susie Moss
 1995 Something to Talk About
Grace King Bichon
 1994 Prêt-à-Porter
Anne Eisenhower
 1994 I Love Trouble
Sabrina Peterson
 1993 The Pelican Brief
Darby Shaw
 1992 The Player
Julia Roberts
 1991 Hook
Tinkerbell
 1991 Dying Young
Hilary O'Neil
 1991 Sleeping with the Enemy
Laura Burney
 1990 Flatliners
Dr. Rachel Mannus
 1990 Pretty Woman
Vivian Ward
 1989 Steel Magnolias
Shelby Eatenton Latcherie
 1989 Blood Red
Maria Collogero
 1988 Mystic Pizza
Daisy
 1988 Miami Vice (TV Serija)
Polly Wheeler

Mirror Image (1988) … Polly Wheeler
 1988 Baja Oklahoma (TV Film)
Candy Hutchins
 1988 Satisfaction
Daryle
 1987 Firehouse
Babs (nepotpisana)
 1987 Crime Story (TV Serija)
Tracy

The Survivor (1987) … Tracy

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *