Katrin Denev – Biografija

Katrin Denev (franc. Catherine Deneuve; Pariz, 22. oktobra 1943), francuska glumica. Smatra se za jednu od najvećih francuskih glumica svih vremena. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada, među kojima se izdvajaju dvije Nagrade Cezar za najbolju glavnu glumicu, Kup Volpi na Filmskom festivalu u Veneciji i Srebrni medvjed za najbolju glumicu na Filmskom festivalu u Berlinu. Za ulogu u filmu Ljepotica dana bila je nominovana za Nagradu BAFTA za najbolju glumicu u glavnoj ulozi, a za ulogu u filmu Indokina za Nagradu Oskar za najbolju glumicu u glavnoj ulozi.

Djetinjstvo i porodica

Denev je rođena 22. oktobra 1943. u Parizu kao Katrin Fabijen Dorleak. Njeni roditelji, otac Moris Dorleak i majka Rene Simono, takođe su bili glumci. Denev je imala dvije sestre, Fransoaz (1942−1967), sa kojom je igrala u filmu Gospođice iz Rošfora, i Silvi, kao i polusestru Daniel, čiji je otac glumac Eme Klarion. Denev je pohađala katoličke škole.

Lični život

Pored maternjeg francuskog, Denev tečno govori italijanski i engleski, a služi se i njemačkim jezikom.

Denev je od 1965. do 1972. godine bila udata za fotografa Dejvida Bejlija, ali nisu imali djece. Potom je bila u dugogodišnjim vezama sa rediteljem Rožeom Vadimom, s kojim je dobila sina Kristijana, i glumcem Marčelom Mastrojanijem, s kojim je dobila kćer Kjaru.

Filmografija
 2018 Mauvaises herbes
Monique
 2017 Tout nous sépare
Louise Keller
 2017 Naissance d'une étoile (Kratkometražni)
Mlle Jean
 2017 Bonne pomme
Barbara Manet
 2017 Belle à croquer (Kratkometražni)
L'ange
 2017 Sage femme
Béatrice Sobo dite Sobolevski
 2016 Le cancre
Marguerite
 2015 La tête haute
La juge des enfants Florence Blaque
 2014 3 coeurs
Madame Berger
 2014 L'homme qu'on aimait trop
Renée Le Roux
 2014 Dans la cour
Mathilde
 2013 Elle s'en va
Bettie
 2012 As Linhas de Torres Vedras (TV Mini-Serija)
Severina

Depois da Batalha (2012) … Severina
 2012 Linhas de Wellington
Severina
 2012 O Theos agapaei to haviari
Empress Catherine II of Russia
 2011 Les bien-aimés
Madeleine
 2011 Les yeux de sa mère
Lena Weber
 2010 Potiche
Suzanne Pujol
 2009 Mères et filles
Martine
 2009 Bancs publics (Versailles rive droite)
La cliente à la petite armoire
 2009 La fille du RER
Louise
 2009 Cyprien
Vivianne Wagner
 2008 Mes stars et moi
Solange Duvivier
 2008 Je veux voir
L'actrice célèbre
 2008 Un conte de Noël
Junon Vuillard
 2007 Frühstück mit einer Unbekannten (TV Film)
Elegante Dame
 2007 Persepolis
Mom (francuska, engleska verzija, glas)
 2007 Après lui
Camille
 2006 Le héros de la famille
Alice Mirmont
 2006 Nip/Tuck (TV Serija)
Diana Lubey

Diana Lubey (2006) … Diana Lubey
 2006 Le concile de pierre
Sybille Weber
 2005 Palais royal!
Eugénia
 2004 Les temps qui changent
Cécile
 2004 Rois et reine
Mme Vasset
 2004 Princesse Marie (TV Film)
Marie Bonaparte
 2003 Um Filme Falado
Delfina
 2003 Les liaisons dangereuses (TV Mini-Serija)
Marquise Isabelle de Merteuil

Episode #1.3 (2003) … Marquise Isabelle de Merteuil
Episode #1.2 (2003) … Marquise Isabelle de Merteuil
Episode #1.1 (2003) … Marquise Isabelle de Merteuil
 2002 Au plus près du paradis
Fanette
 2002 8 femmes
Gaby
 2001 Le petit poucet
La reine
 2001 The Musketeer
The Queen
 2001 Absolument fabuleux
Une spectatrice du défilé
 2001 Je rentre à la maison
Marguerite
 2000 Dancer in the Dark
Kathy
 1999 Est – Ouest
Gabrielle Develay
 1999 Pola X
Marie
 1999 Belle maman
Léa
 1999 Le vent de la nuit
Hélène
 1998 Place Vendôme
Marianne Malivert
 1997 Sans titre (Kratkometražni)
 1997 Généalogies d'un crime
Jeanne / Solange
 1996 Court toujours: L'inconnu (TV Spot)
Marianne
 1996 Les voleurs
Marie Leblanc
 1995 O Convento
Hélène
 1994 La partie d'échecs
Marquise
 1993 Ma saison préférée
Emilie
 1992 Indochine
Éliane
 1991 La reine blanche
Liliane Ripoche
 1988 Fréquence meurtre
Jeanne Quester
 1987 Agent trouble
Amanda Weber
 1986 Le lieu du crime
Lili Ravenel
 1986 Speriamo che sia femmina
Claudia
 1984 Paroles et musique
Margaux
 1984 Fort Saganne
Louise
 1984 Le bon plaisir
Claire Després
 1983 The Hunger
Miriam Blaylock
 1983 L'Africain
Charlotte
 1982 Le choc
Claire
 1981 Hôtel des Amériques
Hélène
 1981 Le choix des armes
Nicole Durieux
 1980 Je vous aime
Alice
 1980 Le dernier métro
Marion Steiner
 1979 Écoute voir…
Claude Alphand
 1979 Courage fuyons
Eva
 1979 À nous deux
Françoise
 1979 Ils sont grands, ces petits
Louise Mouchin
 1978 L'argent des autres
Cécile Rainier
 1977 Casotto
La donna del sogno
 1977 March or Die
Simone Picard
 1977 Anima persa
Sofia Stolz
 1976 Si c'était à refaire
Catherine Berger
 1975 Hustle
Nicole Britton
 1975 Le sauvage
Nelly
 1975 L'agression
Sarah
 1975 Zig Zig
Marie
 1974 La femme aux bottes rouges
Françoise LeRoi
 1974 Fatti di gente perbene
Linda Murri Bonmartini
 1974 Touche pas à la femme blanche
Marie-Hélène de Boismonfrais
 1972 Un flic
Cathy
 1972 Liza
Liza
 1971 Ça n'arrive qu'aux autres
Catherine
 1970 Peau d'âne
La princesse / La reine bleue
 1970 Tristana
Tristana
 1969 Tout peut arriver
Catherine, l'actrice (nepotpisana)
 1969 La sirène du Mississipi
Julie Roussel / Marion Vergano
 1969 The April Fools
Catherine Gunther
 1968 La chamade
Lucile
 1968 Mayerling
Maria Vetsera
 1968 Manon 70
Manon
 1967 Belle de jour
Séverine Serizy / Belle de Jour
 1967 Les demoiselles de Rochefort
Delphine Garnier
 1966 Les créatures
Mylène
 1966 La vie de château
Marie
 1965 Le chant du monde
Clara
 1965 Das Liebeskarussell
Angela Claasen
 1965 Repulsion
Carol
 1964 Un monsieur de compagnie
Isabelle
 1964 La chasse à l'homme
Denise Heurtin
 1964 Les plus belles escroqueries du monde
Swindler (segment “L'homme qui vendit la Tour Eiffel”)
 1964 Cherchez l'idole
Une invitée au spectacle de Sylvie Vartan (nepotpisana)
 1964 Les parapluies de Cherbourg
Geneviève Emery
 1963 Vacances portugaises
Catherine
 1963 Le vice et la vertu
Justine Morand / Prisoner No.112
 1962 Et Satan conduit le bal
Manuelle
 1962 Ça c'est la vie (Kratkometražni)
 1962 Les Parisiennes
Sophie (segment “Sophie”)
 1960 Les portes claquent
Dany
 1960 L'homme à femmes
Catherine
 1957 Les collégiennes
Une petite collégienne (kao Sylvie Dorléac)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *