Kevin Kline – Biografija

Kevin Delaney Kline (24. oktobar 1947.), američki filmski i pozorišni glumac, nagrađen Oscarom i Tonyem.

Rodio se u St. Louisu, Missouri. Porodica je posjedovala lanac robnih kuća, kao i najveću trgovinu igračkama i pločama u St. Louisu.

Njegov otac bio je agnostički njemački Jevrej, a majka katolkinja, kći doseljenika iz irskog okruga Louth. Kline je odgojen kao katolik.

Nakon mature, odlazi na studije, gdje isprva privlači pažnju kao klasični pijanista, a kasnije prelazi na glumu. Diplomirao je 1970. godine, dobija stipendiju za dramsko odjeljenje na legendarnoj školi Julliard u New Yorku.

Poslije boravka tamo, osniva sa grupom prijatelja glumačku družinu, i pozorište postaje njegova prva glumačka stanica. Ide na turneje, a najčešće izvođeni autor je William Shakespeare. Za svoje pozorišno umijeće dobija velike pohvale kritičara, pa i dvije nagrade Tony.

1982. debituje na filmu a partnerka u filmskom debiju bila mu je Meryl Streep, koja je za taj film (Sofijin izbor) dobila Oscara.

Kline nastavlja svoj put u Hollywood, ali kako pažljivo bira uloge, nadimak mu je “Kevin Decline”. 1989. dobija Oscara za svoje portretisanje Otta u filmu “Riba zvana Wanda”.(partneri John Cleese, Michael Palin, i Jamie Lee Curtis).

Od 1989. je srećno oženjen glumicom Phoebe Cates s kojom ima dvoje djece. Angažovan je u problemu dijabetesa.

Filmografija
 2011-2018 Bob's Burgers (TV Series)
Mr. Fischoeder
 2017 Present Laughter
Garry Essendine
 2017 Beauty and the Beast
Maurice
 2016 Maya & Marty (TV Series)
Husband

 2016 (Dean)
Robert
 2015 Ricki and the Flash
Pete
 2014 James McNeill Whistler and the Case for Beauty
James McNeill Whistler (voice)
 2014 My Old Lady
Mathias Gold
 2013 Last Vegas
Sam Harris
 2013 The Last of Robin Hood
Errol Flynn
 2012 Oscar Etiquette (Short)
Kevin Kline
 2012 Darling Companion
Joseph
 2011 No Strings Attached
Alvin
 2010 L'homme du Pont Levant (Short)
L'Homme en Blanc
 2010 The Conspirator
Edwin Stanton
 2010 The Extra Man
Henry Harrison
 2009 Joueuse
Kröger
 1990-2008 Great Performances (TV Series)
Cyrano de Bergerac / Hamlet

Cyrano de Bergerac (2008) … Cyrano de Bergerac
Hamlet (1990) … Hamlet
 2008 The Tale of Despereaux
Andre (voice)
 2008 Definitely, Maybe
Hampton Roth
 2007 Trade
Ray Sheridan
 2006 As You Like It
Jaques
 2006 A Prairie Home Companion
Guy Noir
 2006 The Pink Panther
Dreyfus
 2004 Mary Engelbreit's the Night Before Christmas (Short)
Narrator / Papa (voice)
 2004 Jiminy Glick in Lalawood
Kevin Kline
 2004 De-Lovely
Cole Porter
 2003 Freedom: A History of Us (TV Series documentary)
Thomas Jefferson / Paul Potter / Jacob Riis / …
 2002 The Emperor's Club
William Hundert
 2002 Orange County
Marcus Skinner (uncredited)
 2001 Life as a House
George Monroe
 2001 The Anniversary Party
Cal Gold
 2000 The Road to El Dorado
Tulio (voice)
 1999 Wild Wild West
Artemus Gordon / President Grant
 1999 Will Smith: Wild Wild West (Video short)
Artemus Gordon
 1999 A Midsummer Night's Dream
Nick Bottom
 1997 In & Out
Howard Brackett
 1997 The Ice Storm
Ben Hood
 1997 Fierce Creatures
Vince McCain / Rod McCain
 1996 The Hunchback of Notre Dame
Phoebus (voice)
 1995 French Kiss
Luc Teyssier
 1994 Princess Caraboo
Frixos
 1993 The Nutcracker
Narrator (voice)
 1993 Dave
Dave Kovic / Bill Mitchell
 1992 Chaplin
Douglas Fairbanks
 1992 Consenting Adults
Richard Parker
 1991 Grand Canyon
Mack
 1991 Merlin and the Dragons (TV Movie)
Narrator (voice)
 1991 Soapdish
Jeffrey Anderson
 1990 I Love You to Death
Joey
 1989 The January Man
Nick Starkey
 1988 A Fish Called Wanda
Otto
 1987 Cry Freedom
Donald Woods
 1986 Violets Are Blue…
Henry Squires
 1985 Silverado
Paden
 1983 The Big Chill
Harold
 1983 The Pirates of Penzance
The Pirate King
 1982 Sophie's Choice
Nathan
 1980 The Pirates of Penzance (TV Movie)
The Pirate King
 1976 The Time of Your Life (TV Movie)
McCarthy
 1951 Search for Tomorrow (TV Series)
Woody Reed (1976)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *