Klaus Kinski – Biografija

Klaus Kinski (Zoppot, Slobodni grad Gdanjsk, 18. oktobar 1926. – Lagunitas, Kalifornija, 23. novembar 1991.), njemački glumac.

Kinski, pravim imenom Nikolaus Günter Karl Nakszyński je bio slavni njemački glumac poljskog porijekla, poznat po svojoj teškoj naravi. Imao je sestru i dva brata. Njegova je porodica živjela u siromašnim uslovima te se 1930. preselila u Berlin. 1944. je prisilno regrutovan u vojsku te ga je u Holandiji zarobila britanska vojska.

Karijera

Spomen ploča u Zoppotu, gradu u kojem se rodio Kinski

Karijeru je započeo u pozorištu te je 1953. putovao po Njemačkoj recitujući djela koja su napisali Arthur Rimbaud, Francois Villon i drugi. Kasnije je uspio na filmu u ekranizacijama Edgara Wallacea te katkada i u međunarodnim filmovima (“Doktor Živago“). Snimio je 135 filmova (prema nekim izvorima više od 180). Navodno je odbio ulogu njemačkog činovnika u filmu Stevena SpielbergaOtimači izgubljenog kovčega” jer je scenario smatrao “smećem”. Najslavnije uloge ostvario je u kultnim filmovima reditelja Wernera HerzogaAguirre, gnjev Božji“, “Woyzeck“, “Fitzcarraldo“, “Nosferatu” i “Cobra Verde“. Njihov je kasniji odnos u podjednakoj mjeri obilježila ljubav koliko i mržnja. Na setu njihovog prvog filma “Aguirre”, Kinski je planirao jednostavno napustiti set prije završetka snimanja jer više nije mogao podnijeti raditi u takvim uslovima, no Herzog mu je šapnuo da će “imati osam metaka u tijelu prije nego li uopšte stigne do drugog kraja obale rijeke”. Herzog je jednom izjavio da je “Brando samo dječji vrtić u poređenju sa Kinskim”. Kinski je u mnogo prilika pokazao svoju temperamentnu narav, primjerice u talkshowu “Je spater der Abend” u kojem se svađao s nekim gostom iz publike. Drugom pak prilikom je tokom predstave bacio zapaljene svijeće na publiku koja nije dovoljno cijenila komad.

Njegov pretposljednji film je bio “Kinski Paganini” iz 1989., biografija o Paganiniju. Molio je Herzoga da režira film, a pošto je reditelju već bilo dosta Klausovih eskapada – Kinski je preuzeo rediteljsku palicu.

Imao je troje djece, sina Nikolaja te kćerke Polu i Nastassju. Umro je u SAD-u u 65-toj godini života od srčanog udara. Njegov pepeo je razbacan po Tihom okeanu.

Posthumno, pojavio se 1999. u dokumentarcu “Moj najdraži neprijatelj” kojeg je režirao Herzog kako bi se oprostio od svojeg dugogodišnjeg saradnika. Sam Herzog je u filmu izjavio: “Svaku sijedu vlas na glavi dugujem Kinskom”, ali je takođe naglasio da mu svejedno nedostaje. 

Filmografija
 1990 Grandi Cacciatori
Klaus Naginsky
 1989 Paganini
Niccolò Paganini
 1988 Nosferatu a Venezia
Nosferatu
 1987 Cobra Verde
Francisco Manoel da Silva / Cobra Verde
 1987 Timestalkers (TV Movie)
Dr. Joseph Cole
 1986 Crawlspace
Karl Gunther
 1986 Revenge of the Stolen Stars
Donald McBride
 1985 El caballero del dragón
Boetius
 1985 Kommando Leopard
Silveira
 1985 Creature
Hans Rudy Hofner
 1984 The Secret Diary of Sigmund Freud
Dr. Max Bauer
 1984 The Hitchhiker (TV Series)
Kurt Hoffman

Lovesounds (1984) … Kurt Hoffman
 1984 The Little Drummer Girl
Martin Kurtz
 1984 Geheimcode Wildgänse
Charlton
 1984 Faerie Tale Theatre (TV Series)
Beast

Beauty and the Beast (1984) … Beast
 1983 Android
Dr. Daniel
 1982 The Soldier
Dracha
 1982 Fitzcarraldo
Brian Sweeney Fitzgerald – ‘Fitzcarraldo’
 1981 Buddy Buddy
Dr. Hugo Zuckerbrot
 1981 Venom
Jacmel
 1981 Love & Money
Frederic Stockheinz
 1981 Les fruits de la passion
Sir Stephen
 1980 Schizoid
Pieter Fales
 1980 La femme enfant
Marcel
 1980 Haine
Le motard
 1979 Woyzeck
Woyzeck
 1979 Zoo zéro
Yavé, le directeur du zoo
 1979 Nosferatu: Phantom der Nacht
Count Dracula
 1978 La chanson de Roland
Roland / Klaus
 1977 Mort d'un pourri
Nicolas Tomski
 1977 Madame Claude
Alexander Zakis
 1977 Mivtsa Yonatan
Wilfried Boese
 1976 Nuit d'or
Michel Fournier
 1976 Jack the Ripper
Dr. Dennis Orloff
 1975 L'oeuf de Colomb (TV Movie)
 1975 Das Netz
Emilio Bossi
 1975 Lifespan
Nicholas Ulrich
 1975 Che botte ragazzi!
Pat Barnes
 1975 L'important c'est d'aimer
Karl-Heinz Zimmer
 1975 Le orme
Prof. Blackmann
 1974 Eroi all'inferno
Gen. Kaufmann (as Klaus Kinsky)
 1974 Le amanti del mostro
Dr. Alex Nijinski
 1974 La mano che nutre la morte
Prof. Nijinski
 1973 Katohi (TV Series)
 1973 Il mio nome è Shangai Joe
Scalper Jack
 1973 La mano spietata della legge
Vito Quattroni
 1972 Aguirre, der Zorn Gottes
Don Lope de Aguirre
 1971 Giù la testa… hombre
Reverend Cotton
 1971 Black Killer
James Webb / Black Killer
 1971 L'occhio del ragno
Hans Fischer
 1971 Il venditore di morte
Chester Conway
 1971 Nella stretta morsa del ragno
Edgar Allan Poe
 1971 La bestia uccide a sangue freddo
Dr. Francis Clay
 1971 Lo chiamavano King
Sheriff Brian Foster
 1971 Per una bara piena di dollari
Hagen / Slander
 1970 La belva
Johnny Laster
 1970 I Leopardi di Churchill
Hauptsturmführer Holtz
 1970 Appuntamento col disonore
Evagoras
 1970 La peau de torpedo
Pavel Richko / Torpédo I
 1970 Nachts, wenn Dracula erwacht
Reinfierd (as Klaus Kinsky)
 1970 E Dio disse a Caino…
Gary Hamilton
 1970 Mir hat es immer Spaß gemacht
Juan José Ignatio Rodriguez de Calderon / ‘Sam’
 1969 Paroxismus
Ahmed Kortobawi
 1969 Il dito nella piaga
Cpl. Brian Haskins / Norman Carr (as Klaus Kinsky)
 1969 La legge dei gangsters
Quintero
 1969 A doppia faccia
John Alexander
 1969 Marquis de Sade: Justine
Marquis de Sade (as Klaus Kinsky)
 1969 5 per l'inferno
SS Col. Hans Mueller
 1968 Due volte Giuda
Victor Barret / Dingus
 1968 Il grande silenzio
Tigrero / Loco
 1968 I bastardi
Adam
 1968 A qualsiasi prezzo
Clint Rogers
 1968 Se incontri Sartana prega per la tua morte
Morgan (as Klaus Kinsky)
 1968 Coplan sauve sa peau
Theler
 1968 Ognuno per sé
Brent il Biondo
 1967 L'uomo, l'orgoglio, la vendetta
Garcia, Carmen's Husband (as Klaus Kinsky)
 1967 Ad ogni costo
Erich Weiss
 1967 The Million Eyes of Sumuru
President Boong
 1967 Five Golden Dragons
Gert
 1967 Die blaue Hand
Dave Emerson / Richard Emerson
 1967 Quién sabe?
El Santo
 1966 Gern hab’ ich die Frauen gekillt
Gomez (Rio segment)
 1966 Our Man in Marrakesh
Jonquil
 1966 Circus of Fear
Manfred
 1965 Doctor Zhivago
Kostoyed
 1965 Per qualche dollaro in più
Juan Wild – The Hunchback
 1965 Estambul 65
Schenck
 1965 The Dirty Game
Russian Agent
 1965 Neues vom Hexer
Edwards
 1965 The Pleasure Girls
Nikko Stalmar
 1964 Das Verrätertor
Kane
 1964 Winnetou: The Red Gentleman
David ‘Luke’ Lucas
 1964 Wartezimmer zum Jenseits
Shapiro
 1963 Piccadilly null Uhr zwölf
Whity Skipper
 1963 Scotland Yard jagt Dr. Mabuse
Inspector Joe Wright
 1963 Das indische Tuch
Peter Ross
 1963 Der schwarze Abt
Thomas Fortuna
 1963 Die schwarze Kobra
Koks-Charly / Charley ‘The Snow’
 1963 Der Zinker
Krishna
 1963 Die Mondvögel (TV Movie)
Valentin
 1962 Das Gasthaus an der Themse
Gregor Gubanow
 1962 Der rote Rausch
Martin
 1962 The Counterfeit Traitor
Kindler
 1961 Die seltsame Gräfin
Bresset
 1961 Die Kurve (TV Movie)
Anton
 1961 Bankraub in der Rue Latour
Bex, Autor
 1961 Die toten Augen von London
Edgar Strauss
 1960 Der Rächer
Lorenz Voss (as Klais Kinski)
 1958 A Time to Love and a Time to Die
Gestapo Lieutenant
 1956 Geliebte Corinna
Klaus Brockmann
 1956 Waldwinter
Otto Hartwig
 1955 Hanussen
Erik von Spazier / Mirko
 1955 Sarajevo
Cabrinovic
 1955 Kinder, Mütter und ein General
Leutnant, der nicht mehr lacht
 1955 Ludwig II: Glanz und Ende eines Königs
Prinz Otto von Bayern
 1954 Non credo più all'amore (La paura)
Cabaret Performer (uncredited)
 1951 Decision Before Dawn
Whining Soldier (uncredited)
 1948 Morituri
Dutch prisoner

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *