Lejla Hatami – Biografija

Lejla Hatami (pers. لیلا حاتمی‎; rođena 1. oktobra 1972. u Teheranu) je iranska glumica, kćerka reditelja Alija Hatamija i glumice Zahre Koškam, a supruga glumca Alija Mosafa.

Obrazovanje

Nakon završene srednje škole, odlazi u Lozanu na studije elektrotehnike. Posle dvije godine, prelazi na studije francuske književnosti, nakon čega se vraća u Iran.

Karijera

Leja Hatami je imala nekoliko kratkih pojavljivanja u filmovima svog oca. Prva glavna uloga joj je bila u filmu Lejla iz 1996. godine koji je režirao Driuš Mehrdžui. Dobila je počasnu diplomu za najbolju glumicu na 15. filmskom festivalu Fajr u Teheranu.

Njena uloga u filmu Napuštena stanica 2002. godine joj je donijela nagradu za najbolju glumicu na 26. filmskom festivalu u Montrealu. Lejla se pojavljuje u prvom filmu koji je režirao njen suprug Ali Mosafa 2005. godine Portret daleke žene. U filmu Razvod – Nader i Simin Ašgara Farhadija, tumači ulogu Simin za koju dobija Srebrnog medvjeda na festivalu u Berlinu 2011. godine. Na festivalu Kustendorf 2012. godine je član žirija.

Filmografija
 2018 The Last Fiction
Shahrzad
 2018 Hekayat-e darya
Parvaneh
 2018 The Pig
Shiva Mohajer
 2018 Bomb
 2017 Rag-e Khab
Mina
 2016 Me
Azar Mirzaei
 2015 Dorane Asheghi
Bita Tamadon
 2013 Sar Be Moohr
Saba
 2012 Ashnaee ba Leila
Leila
 2012 Narenji Poush
Nahal Nahavandi
 2012 Pele akher
Leyli
 2011 Saadat Abad
Yasi
 2010 Chiz-haie hast keh nemidani
Mrs. Doctor
 2010 Parse Dar Meh
Roya
 2010 Chehel Salegi
Negar
 2009 Bi pooli
 2008 Shirin
Woman in audience
 2007 Paridokht (TV Serija)
 2005 Salad-e fasl
Leila
 2005 Hokm
Foroozandeh
 2002 Istgah-Matrouk
The Wife
 2002 Ertefae Past
Narges
 2001 Morabbaye shirin
Jalal's mother
 2001 Ab va Atash
Maryam
 2000 The Mix
 1999 Sheida
 1999 The English Bag (TV Serija)
Mastaneh Pirayesh
 1997 Leila
Leila, the Wife
 1992 Del Shodegan
Leila
 1984 Kamalolmolk
Kamalolmok u djetinjstvu

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *