Luciano Pavarotti – Biografija

Luciano Pavarotti (Modena, Italija, 12. oktobar 1935. – Modena, 6. septembar 2007), italijanski tenor. Pored José Carrerasa i Plácida Dominga pripadao je čuvenoj pjevačkoj trojci: “tri tenora”.

Biografija

Poticao je iz muzičke porodice. Prije nego što se počeo baviti muzikom, bavio se pedagogijom i želio je biti učitelj. To je i radio pune dvije godine na Scuola delle Magistrale. 1956. odlučuje postati pjevač i počinje uzimati časove pjevanja kod Arrigo Pola u Modeni a kasnije i kod Ettore Campogalliania u Mantaui.

Debitovao je 1961. u Reggio nell'Emilia i pobjeđuje na internacionalnim muzičkim takmičenjima. Prvi javni nastup van Italije je imao u Beogradu. Na to slijede pozivi različitih italijanskih, holandskih (Amsterdam) kao i drugih operskih kuća (Beč, Zürich).

1965. je radio u SAD i Australiji sa Joan Sutherland. Godinu poslije, debituje i u milanskoj Skali. Slijede angažmani u Barceloni, Parizu, Londonu i New Yorku.

1981. osniva u Philadelphiji takmičenje mladih pjevača i od tada počinje da smanjuje broj svojih nastupa na bini. To nije važilo i za televizijske nastupe, čak naprotiv, broj koncerata na televiziji se povećao. U toku svjetskog fudbalskog prvenstva 1990., sa José Carrerasom i Plácidom Domingom formira pjevački trio “Tri tenora”.

Lucianove pjevačke partnerke su osim Joan Sutherland bile i Montserrat Caballé, Ileana Cotrubas, Kiri Te Kanawa, Maria Chiara i Mirella Freni.

Debi kao režiser, Pavarotti je imao 1988. u venecijanskoj operi (La Favorite od Gaetano Donizetti).

1998. proglašen je UN-ovim Ambasadorom mira, koristeći svoj status da podigne svijest oko tema kao što su AIDS, dječja prava, urbani slamovi i siromaštvo. Sakupio je jako mnogo novaca u humanitarne svrhe i tako zaradio UN-ovu Nanssen medalju koja se svake godine daje osobama ili grupama koje pomažu izbjeglice. 21. decembra 1997. godine je u Mostaru otvorio Muzički centar Pavarotti.

Umro je od raka gušterače 6. septembra 2007. godine, u Modeni.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *