Mahalia Jackson – Biografija

Mahalia Jackson (New Orleans, Louisiana, 26. oktobar 1911. – Evergreen Park, Illinois, 27. januar 1972.), američka afroamerička gospel pjevačica, smatrana najboljom u istoriji tog žanra.

Pjevati je počela u baptističkoj crkvi.

Godine 1927. seli se u Chicago, gdje nastupa sa grupom The Johnson Brothers, prvom profesionalnom grupom koja je pjevala gospel.

Nakon što se ta grupa raspala sredinom 1930-ih, počinje samostalnu karijeru potpisavši za izdavačku kuću Decca 1937. godine. Radila je s još dvije kuće (1948. i 1954.). Najveći uspjeh postigla je nakon Drugog svjetskog rata.

Priznata prvo u domovini, a onda i u svijetu, primila je niz priznanja u Evropi.

Pjesma “Mogu vjerovati u Isusa” osvojila je nagradu Francuske akademije, a “Tiha noć” postala je jedna od najprodavanijih ploča u istoriji Norveške.

Karijeru je završila 1971. godine, a prije smrti primila je nagradu Grammy za životno djelo. Umrla je 1972. u 59. godini od srčanog udara i dijabetesa.

Njeno ime bilo je korišteno za lanac brze hrane, kao konkurencija Kentucky Fried Chickenu, no lanac je propao zbog prevara i nezakonitog poslovanja. Ipak, istraga je utvrdila da ona nije ni znala za te malverzacije niti je u njima aktivno sudjelovala.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *