Nana Mouskouri – Biografija

Nana Mouskouri, ((gr.Nανά Μούσκουρη), rođ. Iōánna Moúschouri (Ιωάννα Μούσχουρη) Chania, Krit, 13. oktobar, 1934.), poznata grčka pjevačica. Mouskouri pjeva grčke narodne pjesme (između ostalih od Mikisa Theodorakisa i Manosa Chatzidakisa), ali i jazz, pop kao i klasičnu muziku od Verdija i Mozarta. Prodala je preko 350 mil. ploča.

Biografija

Mouskouri je rođena na ostrvu Kritu. Kada je napunila četiri godine, njena porodica seli se za Atinu, gdje joj je otac radio u bioskopu. Njena majka, koja je imala lijep glas i svirala instrumente, bila je domaćica koja je odgajala Ionnnu (Nanu) i njenu sestru Jenny. Njena želja je bila da se obije kćerke posvete klasičnoj muzici. Nana je studirala osam godina na atinskom konzervatorijumu, gdje je takođe studirala i njena sestra Jenny, koja napušta studije da bi osnovala porodicu. Nana nastavlja studirati pjevanje, harmoniju i klavir.

Nana Mouskouri pripada najprodavanijim svjetskim pjevačicama uz koje se još računaju Mariah Carey, Dalida, Mireille Mathieu, Whitney Houston, Céline Dion, Ala Pugačova, Barbra Streisand i Madonna.

Mouskouri je prodala preko 350 mil. nosača zvuka, što je vjerovatno više nego što su Céline Dion i Madonna prodale zajedno. Eventualno su The Beatles, Elvis Presley, ABBA i Michael Jackson prodali toliko ploča ili više.

Nana Mouskouri je izdala oko 450 originalnih albuma i preko 800 ploča (računajući singlove i kompilacijske albume). Izdala je i preko 150 live koncerata i dobila preko 300 zlatnih, platinastih i dijamantnih albuma tokom svoje karijere, na kojima je bilo preko 1600 pjesama.

Pjevala je na 15 jezika i izdala kompletne albume na 11 jezika. Osim toga svake godine je nastupala na oko 100 koncerata (s izuzetkom 1990-ih kad je taj broj bio oko 50). Govori osam jezika i nagrađivana je velikim brojem nagrada iz cijelog svijeta.

1960-ih i 1970-ih Mouskouri je pjevala u sastavu Athineas. Radila je i u EU parlamentu a radi još uvijek za UNICEF.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *