Rita Hayworth – Biografija

Rita Hejvort (engleski: Rita Hayworth; Bruklin, 17. oktobar 1918 — Njujork, 14. maj 1987), američka glumica. Najpoznatija je po ulozi u filmu Gilda.

Detinjstvo i počeci

Hejvort je rođena u Bruklinu, Njujork kao Margarita Karmen Kansino, ćerka španskog plesača Eduarda Kansina Starijeg i Volge Hejvort, plesačice irskog i engleskog porekla. Par se venčao 1917. godine i dobili su posle Margarite i sinove Eduarda Mlađeg i Vernona.

Ritin otac se nadao da će ona postati profesionalna plesačica dok se njena majka nadala da će postati glumica. Njen deda, Antonio Kansino, je bio jedan od najboljih predstavnika tradicionalnog španskog plesa – bolera. Njegova plesna škola u Madridu je bila svetski poznata. Rita se sećala “Kad sam napunila tri i po godine, čim sam mogla da stojim sama na nogama davane su mi lekcije iz plesa“.”Nisam ih naročito volela, ali nisam imala hrabrosti da to kažem ocu, tako da sam počela sa časovima plesa“.”Probe, probe i probe, to je bilo moje detinjstvo”. Ona je pohađala časove plesa svakog dana nekoliko godina u Karnegi Holu po instrukcijama njenog strica Anđela Kansina, nastupajući javno još od šeste godine. 1926. nastupa u La Fiesta, kratkom filmu kompanije Vorner Bros.

1927. kada je Hejvort imala osam godina, porodica se preselila u Holivud. Njen otac je bio ubeđen da tamo čeka velika budućnost plesa na filmu i da njegova porodica može biti deo toga. On osniva sopstveni plesni studio, i Holivudski džet-set uključujući Džejmsa Kegnija i Džin Harlou počinju sa specijalnim treninzima u tom studiju. Tokom Velike depresije porodične investicije su propale. Muzičari više nisu bili u fokusu a komercijalni interesi za časove plesa kod njenog oca su nestali. Hejvort se udružuje sa svojim ocem formirajući plesnu grupu “Kansinosi”. Pošto Hejvort nije bila punoletna za rad u noćnim klubovima i barovima prema zakonu Kalifornije, ona i njen otac su putovali preko granice u Tihuanu, Meksiko, popularnom turističkom mestu za građane Los Anđelesa 30-ih godina. Zbog svog posla, Hejvort nije završila srednju školu ali ipak završava deveti razred u Los Anđelesu. Dobija male uloge u filmovima Cruz Diablo (1934) koji vodi do narednog In Caliente (1935) sa meksičkom glumicom Dolores Del Rio. Hejvort je igrala na mestima kao što su Foreign Club i Caliente Club i upravo u ovom drugom biva viđena od direktora Foks Film Korporacije, Vinfilda Šihana. Nekoliko nedelja kasnije Hejvort odrađuje probu za Foks. Impresionirani sa njenim filmskim držanjem Šihan potpisuje sa njom šestomesečni ugovorom pod imenom Rita Kansino.

Filmska karijera

Tokom njenog boravka u Foksu, Hejvort se pojavila u pet filmova, u malim ulogama. Pred kraj njenog šestomesečnog ugovora, Foks se spaja sa Derilom Zanukom kao glavnim producentom. Zanuk nije obnovio ugovor sa Hejvort. Smatrajući da Hejvort još uvek ima potencijala, uprkos izbacivanju sa Foksa, prodavac i promoter Edvard Džadson, za koga se udala 1936, obezbeđuje joj nekoliko uloga u nezavisnim filmovima i aranžira joj probu sa Columbia Pictures. Šef studija Hari Kon potpisuje sa njom dugoročan ugovor, davajući joj male uloge u filmovima Columbia Pictures.

Obično igrajući uloge egzotičnih strankinja, Hejvort se pojavljuje sa malim ulogama u filmovima Danteov pakao iz 1935, sa Spenserom Trejsijem i Pedi o Dej igrajući Rusku plesačicu. Bila je Argentinka u filmu Under the Pampas Moon i Egipatska lepotica u filmu Charlie Chan in Egypt i konačno 1936. godine dobija glavnu ulogu u filmu Human Cargo. Kon je smatrao da je slika Hejvortove na filmu nekako Mediteranska, te da zbog toga odiše stereotipom egzotičnih uloga. Pod upravom Kona i Džadsona prolazi kroz elektrolizu da proširi pojavu njenog čela i podigne kosu. Tranformiše se u crvenokosu lepoticu i menja ime u Rita Hejvort, koristeći majčino prezime.

1937. se pojavljuje u pet manjih filmova Columbia Pictures i tri nezavisna filma. Sledeće godine Hejvort se pojavljuje u još pet filmova Columbia Pictures ali B kategorije. 1939 Kon vrši pritisak na Hauarda Hoksa da upotrebi Hejvort za ulogu u filmskoj drami Samo anđeli imaju krila, u kojem igra sa Kerijem Grantom i Džin Artur. Uspeh na bioskopskim blagajnama i pisma upućena Hejvortovoj od obožavalaca omogućava Konu da počne da gleda Hejvort kao novu filmsku zvezdu. Kon počinje da angažuje Ritu za filmove kao što su Music in My Heart, The Lady in Question i Angels Over Broadway. Pozajmljuje Hejvort konkurentskoj kompaniji Metro-Goldwyn-Mayer radi uloge u filmu Susan and God, zajedno sa Džoan Kraford.

Tokom pozajmice u Warner Brothers, Hejvort se pojavljuje u filmu The Strawberry Blonde (1941), zajedno sa Džejmsom Kegnijem i Olivijom de Hevilend. Uspeh na bioskopskim blagajnama uvećava njenu popularnost i ona brzo postaje jedna od najvrednijih stvari u Holivudu. Impresioniran je bio studio Warner Brothers, toliko da su želeli da otkupe njen ugovor od Columbia Pictures. Njen uspeh je dovodi do sporedne uloge u filmu Blood and Sand (1941), u kojem igraju Tajron Pauer i Linda Darnel. U jednoj od njenih najboljih uloga ona igra Doña Sol des Muire jednu od prvih filmskih sirena. Nakon ovoga, vraća se trijumfalno u Columbia Pictures gde igra u mjuziklu You'll Never Get Rich (1941) sa Fredom Asterom u jednom od najskupljih filmova koji je Columbia Pictures snimila. Film je bio toliko uspešan da je naredne godine sa Fredom Asterom ponovo snimila film You Were Never Lovelier. 1942. godine Hejvort se pojavljuje u još dva filma Tales of Manhattan i My Gal Sal.

Tokom tog perioda Hejvort pozira za Life Magazine, zavodljivo u negližeu u krevetu. Kada SAD stupaju u Drugi svetski rat 1941, njene slike iz magazine učinile su je jednom od dve najatraktivnije lepotica rata, zajedno sa Beti Grejbl.

Tri godine za redom, počev od 1944, Rita Hejvort je bila imenovana za jednu najvećih filmskih atrakcija na svetu. 1944. godine glumi u jednom od svojih najpoznatijih filmova, mjuziklu Cover Girl, sa Džinom Kelijem. Film je učvršćuje u zvezde Columbia Pictures 40-ih. Hejvort je bila vična baletu, igri i stepovanju. Kon je nastavio da prikazuje njen talenat u još nekoliko filmova kao što su: Tonight and Every Night (1945) sa Li Boumanom i Down to Earth (1947) sa Lari Parksom.

Njen erotski izgled je bio najprimećeniji u crno-belom filmu Čarlsa Vidora Gilda (1946), sa Glenom Fordom, koji je čak imao i problema sa cenzurom. Rola u kojoj Hejvort u crnom satenu izvodi legendarni striptiz sa jednom rukavicom, učinio ju je kulturnom ikonom i fatalnom ženom. Hejvort je glumila i izvela neverovatne korake plesa – sambe u filmu Tonight and Every Night (1945), dok je bila trudna sa svojim prvim detetom, Rebekom Vels (ćerkom Orsona Velsa). Hejvort je bila prva žena koja je bila plesni partner i Fredu Asteru i Džinu Keliju na filmu.

Jedno od njenih najboljih glumačkih ostvarenja je u filmu Orsona Velsa The Lady from Shanghai (1947). Njen sledeći film The Loves of Carmen (1948) opet sa Glenom Fordom, je prvi film u koprodukciji Columbia Pictures i Hejvortove sopstvene kompanije,The Beckworth Corporation nazvane po njenoj ćerci .

Hejvort je imala zategnute odnose sa Columbia Pictures dugi niz godina. 1943. biva suspendovana i bez plata skoro devet nedelja zato što odbija da snimi film Once Upon a Time. 1945 Hejvort dobija obaveštenje o suspenziji od njenih poslodavaca, na dan kada odlazi da se porodi u bolnicu u Holivudu.

1947. potpisuje novi ugovor sa Columbia Pictures koji joj obezbeđuje platu od 250.000 dolara plus 50% od dobiti koju film ostvari. 1942. se razvodi od Džadsona i udaje za Ali Kana. Opet je bila suspendovana zbog nedolaska na snimanje tokom rada na filmu Affair in Trinidad, navodno se nije slagala sa scenarijom filma. 1955. izražava želju da izađe iz ugovora tražeći da joj se isplati plata od 150.000 zbog toga što se snimanje nije dogodilo kada se ona složila sa tim. Tada je rekla “Bila sam u Švajcarskoj kada su mi poslali scenario filma Affair in Trinidad i ja sam ga pobacala svud po sobi“.”Ali sam snimila i taj film a i film Pal Joey”.”Vratila sam se u Columbia Pictures pre svega da radim ali sam morala da odrađujem prokleti ugovor, kao da me Hari Kon poseduje“.”Hari Kon je gledao na mene kao na jednu osobu koju može uvek da eksploatiše i zarađuje puno novca“.”I ja jesam zaradila mnogo novca za njega ali ne i za sebe“.

Hejvort je bila uznemirena sa događanjima u Columbia Pictures i njenim šefom Harijem Konom i mnogo godina nakon završetka njene karijere odnosno sve do smrti Kona.”Svaki dan mog života, evo kako je bilo“.”Bila sam pod ekskluzivnim ugovorom, kao da me poseduju…”Mislim da je čak prisluškivao moju sobu“.”Bio je veoma posesivan, nije želeo da idem bilo gde sa nekim, da imam prijatelje“. Niko ne može da živi tako. Tako da sam se borila sa njim… Želite da znate šta mislim o Hariju Konu? Mislim da je bio čudovište”, govorila je Hejvort.

Drugi izvor nezadovoljstva Hejvortove bila je neuspeh studija da je nauči da peva kako je to ona želela. Iako peva u nekoliko svojih filmova uglavnom je to bio rad dublera. Publika nije znala dugo čuvanu tajnu.”Želela sam da učim pevanje”,Hejvort se žalila ali je Hari Kon stalno ponavljao “Kome to treba” tako da studio nije hteo da plati tako nešto.

Iako je Kon bio težak poslodavac, imao je često legitimne kritike upućene Hejvortovoj. On je u velikoj meri investirao u nju, pre nego što je ona započela nesmotrenu aferu sa Alijem Kanom što je moglo da izazove njen veliki pad u svetu filma i u Holivudu. Britanske novine su čak pozivale na bojkot njenih filmova. Magazin Pipl je govorio “Holivudu se mora reći, da će izgubiti svoju već poljuljanu reputaciju i doći do dna ako ovakvu nesmotrenu ženu smatra zvezdom“. Kon je takođe iskazao svoju frustraciju ovom situacijom u razgovoru za Magazin Tajm. “Hejvort je mogla vredeti danas 10 miliona dolara, ona je posedovala 25% profita njene kompanije i ostvarivala je uspeh za uspehom ali je onda morala da se uda i morala je da izađe iz biznisa, a zatim su došle i suspenzije samo zato što se ona ponovo zaljubila. Za 5 godina sa dva filma godišnje i 25% profita pomislite šta je mogla da ima sve, ali ona nije snimala filmove. Imala je 3 do 4 suspenzije. Bila je povezivana sa nekoliko ličnosti! Nepredvidivo”

Nakon propasti njenog braka sa Ali Kanom 1951. godine, vratila se u Ameriku sa velikim fanfarama da glumi u niz hit filmova: Affair in Trinidad (1952) sa omiljenim partnerom Glenom Fordom, Salome (1953) sa Čarlsom Lotonom i Stjuartom Grejndžerom i Miss Sadie Thompson (1953) sa Hose Fererom i Aldo Rejom, za koji je dobila odlične kritike. Zatim je bila van filmskog platna naredne 4 godine zbog burnog braka sa pevačem i glumcem Dikom Hajmsom. Nakon filma Fire Down Below (1957) sa Robertom Mičamom i Džekom Lemonom, i njenog poslednjeg mjuzikla Pal Joey (1957) sa Frenkom Sinatrom i Kim Novak, Hejvort konačno napušta Columbia Pictures. Dobija dobre kritike za uloge u filmovima Separate Tables (1958) sa Bertom Lankasterom i Dejvidom Nivenom, i The Story on Page One (1960) sa Entoni Fransiozom, i nastavlja sa radom tokom 60ih. Godine 1962. njen Brodvejski debi u predstavi Step on a Crack biva otkazan zbog nepoznatih zdravstvenih problema.

Nastavlja da glumi u filmovima do ranih 70ih. Njen poslednji film je bio The Wrath of God (1972).

Fizički izgled

Hejvort je bila vrh glamura 40ih, pin ap devojka za vojnike i simbol lepote za žene. Sa 168 cm i 55 kg bila je dovoljno visoka da bi bila briga za partnere na filmu kao što je bio Fred Aster. Hejvort je veliki proboj u svetu filma napravila upravo kada je promenila boju svoje kose, što mnoge glumice njenog vremena nisu želele da učine. Ona je navodno promenila osam puta boju kose za osam različitih filmova.

1949. njene usne su proglašene za najbolje na svetu od strane Lige umetnika Amerike. Imala je modni ugovor sa Maks Faktorom da promoviše svoje Tru-Color karmin i Pan-Stik šminku.

Barbara Leming piše u njenoj biografiji o Hejvortovoj If This Was Happiness: A Biography of Rita Hayworth (1989), da je Hejvort zbog konzumiranja alkohola i burnog životnog stila ostarila pre vremena. Ponovnim pojavljivanjem u Njujorku zbog rada na prvom filmu nakon tri godine 1956 „uprkos vešto stavljenoj šminki i dugoj lepoj crvenoj kosi, nisu se mogle prikriti posledice ispijanja alkohola i stresa. To se videlo kroz duboke redove oko njenih očiju i usta, a ona bi se pojavljivala iscrpljena i mnogo starija od njenih 38 godina“. Leming nastavlja da izveštava da je tokom snimanja filma Fire Down Below Hejvort čula primedbe koje nisu bile upućene njenim ušima a koje govore kako treba da požuri jer neće izgledati mlađe s vremenom. Pored toga dok je u San Francisku snimala film Pal Joey dok je davala autograme jedan obožavalac je promrmljao „ona izgleda tako staro“. Prvi izveštaj je glasio kako je ona zaplakala zbog toga, iako je to demantovala kasnije. Međutim bilo je jasno da njeno prerano starenje predstavlja osetljivu temu za nju. To je takođe značilo i da će ona biti pažljivo osvetljena na filmu do kraja svoje karijere.

Filmografija
 1972 The Wrath of God
Señora De La Plata
 1970 Road to Salina
Mara
 1970 The Naked Zoo
Mrs. Golden
 1968 I bastardi
Martha
 1967 L'avventuriero
Aunt Caterina
 1966 Poppies Are Also Flowers
Monique Marko
 1965 The Money Trap
Rosalie Kenny
 1964 Circus World
Lili Alfredo
 1961 The Happy Thieves
Eve Lewis
 1959 The Story on Page One
Josephine Brown / Jo Morris
 1959 They Came to Cordura
Adelaide Geary
 1958 Separate Tables
Ann Shankland
 1957 Pal Joey
Vera Prentice-Simpson
 1957 Fire Down Below
Irena
 1953 Miss Sadie Thompson
Sadie Thompson
 1953 Salome
Princess Salome
 1952 Affair in Trinidad
Chris Emery
 1948 The Loves of Carmen
Carmen
 1947 The Lady from Shanghai
Elsa Bannister
 1947 Down to Earth
Terpsichore / Kitty Pendleton
 1946 Gilda
Gilda
 1945 Tonight and Every Night
Rosalind Bruce
 1944 Cover Girl
Rusty Parker / Maribelle Hicks
 1942 You Were Never Lovelier
Maria Acuña
 1942 Tales of Manhattan
Ethel Halloway
 1942 My Gal Sal
Sally Elliott
 1941 You'll Never Get Rich
Sheila Winthrop
 1941 Blood and Sand
Doña Sol
 1941 Affectionately Yours
Irene Malcolm
 1941 The Strawberry Blonde
Virginia Brush
 1940 Angels Over Broadway
Nina Barona
 1940 The Lady in Question
Natalie Roguin
 1940 Susan and God
Leonora
 1940 Blondie on a Budget
Joan Forrester
 1940 Music in My Heart
Patricia O'Malley
 1939 Only Angels Have Wings
Judy MacPherson
 1939 Homicide Bureau
J.G. Bliss
 1938 The Renegade Ranger
Judith Alvarez
 1938 Juvenile Court
Marcia Adams
 1938 Convicted
Jerry Wheeler
 1938 There's Always a Woman
Mary – Ketterling's Secretary (uncredited)
 1938 Special Inspector
Patricia Lane
 1938 Who Killed Gail Preston?
Gail Preston
 1937 The Shadow
Mary Gillespie
 1937 Paid to Dance
Betty Morgan
 1937 Life Begins with Love
Dinner Guest's Girl Friend (uncredited)
 1937 The Game That Kills
Betty Holland
 1937 Girls Can Play
Sue Collins
 1937 Criminals of the Air
Rita Owens
 1937 Trouble in Texas
Carmen Serano (as Rita Cansino)
 1937 Hit the Saddle
Rita (as Rita Cansino)
 1937 Old Louisiana
Angela Gonzales (as Rita Cansino)
 1936 Rebellion
Paula Castillo (as Rita Cansino)
 1936 Meet Nero Wolfe
Maria Maringola (as Rita Cansino)
 1936 Dancing Pirate
Specialty Dancer (uncredited)
 1936 Human Cargo
Carmen Zoro (as Rita Cansino)
 1936 Paddy O'Day
Tamara Petrovitch (as Rita Cansino)
 1935 Professional Soldier
Gypsy Dancer (uncredited)
 1935 Hi, Gaucho!
Dolores (uncredited)
 1935 Piernas de seda
Ballerina (uncredited)
 1935 Dante's Inferno
Dancer (as Rita Cansino)
 1935 Charlie Chan in Egypt
Nayda (as Rita Cansino)
 1935 Under the Pampas Moon
Carmen (as Rita Cansino)
 1934 Cruz Diablo
Extra (uncredited)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *