Roberto Benigni – Biografija

Roberto Benini (Roberto Benigni) rođen je 27. oktobra 1952. godine u Arecu, u Italiji. U porodici je pored roditelja imao i tri starije sestre. Detinjstvo je proveo u veoma teškim uslovima. Živeo je u kući bez struje i pijaće vode. Primetivši njegovu pronicljivost, lokalni sveštenik ga je o trošku crkve poslao u Firencu. Tamo je završio osnovnu i započeo srednju školu, koju je ubrzo napustio.

Njegova glumačka karijera počela je 1972, kada ga je direktor jednog rimskog pozorišta, zadivljen njegovim zabavnim nastupima u društvu, pozvao da radi kao glumac. Posle nekoliko godina provedenih u pozorištu, odlazi da radi na državnoj televiziji. Godine 1980. zabranjeno mu je pojavljivanje na televiziji u periodu od godinu dana zbog ismevanja pape. Svoje humorističke nastupe i ismevanje javnih ličnosti nastavio je po isteku kazne u svojim filmovima.

U filmu koji je sam režirao i u kom igra glavnu ulogu, „Tu Mi Turbi“ („Ti me pokrećeš“), partnerka mu prvi put postaje Nikoleta Brasči, koja je kasnije glumila u gotovo svim njegovim filmovima i sa kojom se venčao 1991. godine. Od 1986. godine Benini se pojavljuje i u američkim filmovima. Od uloga u tim filmovima izdvaja se ona u filmu „Sin Pink Pantera“. Međutim, najuspešnije uloge u karijeri Benini je imao u filmovima „Monstrum“ i „Život je lep“.

Film „Život je lep“ dobio je dva Oskara kao strani film, a na ceremoniji dodele nagrada Benini je do bine došao trčeći po naslonima sedišta u sali. Ovaj film dobio je ogromne pohvale u celom svetu, osvojio puno filmskih nagrada (među kojima je i kanska). Do danas se ovaj film, u kom je glavnu žensku ulogu imala Beninijeva supruga, smatra jednim od najvećih filmskih ostvarenja u istoriji.

Godine 1999. Benini je imao ulogu i u francuskom filmu „Asteriks i Obeliks“, stvorenom prema istoimenom popularnom stripu.

Filmografija
 2019 Pinocchio
Geppetto
 2012 To Rome with Love
Leopoldo
 2005 La tigre e la neve
Attilio de Giovanni
 2003 Coffee and Cigarettes
Roberto (segment “Strange to Meet You”)
 2002 Pinocchio
Pinocchio
 1999 Astérix & Obélix contre César
Lucius Detritus
 1997 La vita è bella
Guido
 1994 Il mostro
Loris
 1993 Son of the Pink Panther
Gendarme Jacques Gambrelli
 1991 Johnny Stecchino
Dante / Johnny Stecchino
 1991 Night on Earth
Driver – Rome
 1990 La voce della luna
Ivo Salvini
 1988 Il piccolo diavolo
Giuditta
 1986 Coffee and Cigarettes (Kratkometražni)
Roberto
 1986 Down by Law
Roberto
 1983 Tu mi turbi
Benigno (segments “Durante Cristo” and “In banca”) / Roberto (segment “Angelo”) / Soldier (segment “I due milliti”)
 1982 Morto Troisi, viva Troisi! (TV Film)
L'amico d'infanzia anonimo / Lično
 1981 Il minestrone
Maestro
 1979 Ma che cos'è questo amore (TV Mini-Serija)
Il pensatore

Episode #1.2 (1979) … Il pensatore
Episode #1.1 (1979) … Il pensatore
 1979 Chiedo asilo
Roberto
 1979 Clair de femme
Le barman du Clapsy's
 1979 La luna
Upholsterer
 1979 Letti selvaggi
The Principal
 1977 Berlinguer ti voglio bene
Mario Cioni
 1976 Onda libera (TV Mini-Serija)
Mario Cioni

Episode #1.4 (1976) … Mario Cioni
Episode #1.3 (1976) … Mario Cioni
Episode #1.2 (1976) … Mario Cioni
Episode #1.1 (1976) … Mario Cioni
 1972 Sorelle Materassi (TV Mini-Serija)
Un giovanotto

Episode #1.1 (1972) … Un giovanotto

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *