Roger Moore – Biografija

Roger Moore (punim imenom Sir Roger George Moore, 14. oktobar 1927. – 23. maj 2017.), engleski glumac, najpoznatiji po ulozi Jamesa Bonda kojeg je glumio u sedam filmova.

Rođen je u Londonu kao sin policajca i domaćice. Za vrijeme drugog svjetskog rata evakuisan je u Devon gdje pohađa školu, a potom univerzitet u Durhamu na sjeveru Engleske. Ubrzo nakon kraja rata pozvan je u vojsku gdje je dostigao čin kapetana, te je služeći u Royal Army Service Corps, zapovijedao manjom bazom u Zapadnoj Njemačkoj. Kratko prijeratno pohađanje Kraljevske Akademije Dramskih Umjetnosti (Royal Academy of Dramatic Art) dovode ga već 1940-ih do manjih uloga na filmu. 1950-ih radi kao fotomodel i glumac na televiziji. U to doba potpisuje ugovor sa Metro-Goldwyn-Mayerom, ali uspjeh postiže televizijskim serijama Ivanhoe, (1958.-1959.), The Alaskans (1959.-1960.) i Maverick (1959.-1961.). Svjetsku slavu postiže ulogom pustolova Simona Templara, glavnog lika iz serijala Svetac (1961.–1969.), jednog od najdugovječnijih na britanskoj televiziji. Nakon dvije uloge na filmovima, Crossplot (1969.) i The Man Who Haunted Himself (1970.), vraća se televiziji u vrlo uspješnom serijalu The Persuaders! (1971.-1972.), koji ga čini i najbolje plaćenim televizijskim glumcem na svijetu.

Iako postoje teorije da je Roger Moore uzet u obzir kao mogući James Bond još 1962., te da je bio prvi izbor Iana Fleminga za tu ulogu, prvi službeni kontakti sa produkcijom serijala o britanskom tajnom agentu datiraju u 1967., dok je prvi film Živi i pusti umrijeti snimio 1973. godine. Glavna uloga u još šest filmova iz serijala; Čovjek sa zlatnim pištoljem (1974.), Špijun koji me volio (1977.), Operacija Svemir (1979.), Samo za tvoje oči (1981.), Octopussy (1983.) i Pogled na ubistvo (1985.), snimljenih u periodu od 12 godina, donose mu izvanrednu svjetsku popularnost, ali i kritike da je lik Jamesa Bonda previše izvrgnuo parodiji. Uprkos tome smatra se zajedno s Seanom Conneryjem jednim od najboljih interpretatora te uloge. U to vrijeme takođe glumi i u drugim, najčešće ratnim ili avanturističkim filmovima kao što su: Zlato (1974.), Divlje guske (1977.) i Morski vukovi (1980.). Nakon povlačenja iz serijala o Jamesu Bondu rjeđe glumi na filmu i uglavnom se posvećuje humanitarnom radu. Od 1991. bio je ambasador dobre volje UNICEF-a.

Filmografija
 2017 The Saint (TV Movie)
Jasper
 2016 The Carer
Roger Moore
 2015 GivingTales (Video Game)
Narrator – The Princess and the Pea; The Steadfast Tin Soldier (voice, as Sir Roger Moore)
 2014 The Life of Rock with Brian Pern (TV Series)
Sir Roger Moore

Episode #2.2 (2014) … Sir Roger Moore (as Sir Roger Moore)
 2013 Incompatibles
Roger Moore
 2011 A Princess for Christmas (TV Movie)
Edward Duke of Castlebury
 2011 The Lighter (Short)
George Boreman (voice)
 2010 Cats & Dogs: The Revenge of Kitty Galore
Tab Lazenby (voice)
 2009 De vilde svaner
Archbishop (voice)
 2008 Agent Crush
Burt Gasket (voice)
 2005 Foley & McColl: This Way Up (TV Short)
Butler (as Sir Roger Moore)
 2005 Here Comes Peter Cottontail: The Movie (Video)
January Q. Irontail (voice)
 2004 The Fly Who Loved Me (Short)
Father Christmas (voice, as Sir Roger Moore)
 2002 Boat Trip
Lloyd Faversham
 2002 Tatort (TV Series)
Celebrity actor

Schatten (2002) … Celebrity actor
 2002 Na svoji Vesni
Roger Moore
 2002 Alias (TV Series)
Edward Poole

The Prophecy (2002) … Edward Poole
 2001 The Enemy
Supt. Robert Ogilvie
 1999 The Dream Team (TV Series)
Desmond Heath

El Conquistador (1999) … Desmond Heath
Diplomatic Immunity (1999) … Desmond Heath
Merchant of Death (1999) … Desmond Heath
The Team (1999) … Desmond Heath
 1997 Spice World
Chief
 1997 The Saint
Car Radio Announcer (voice)
 1996 The Quest
Lord Edgar Dobbs
 1994 The Man Who Wouldn't Die (TV Movie)
Thomas Grace / Inspector Fulbright
 1991 Bed & Breakfast
Adam
 1990 Bullseye!
Garald Bradley-Smith / Sir John Bevistock
 1990 Feuer, Eis & Dynamit
Sir George
 1987 The Magic Snowman
Lumi Ukko, the Snowman (voice)
 1985 A View to a Kill
James Bond
 1984 The Naked Face
Dr. Judd Stevens
 1983 Curse of the Pink Panther
Chief Insp. Jacques Clouseau (as Turk Thrust II)
 1983 Octopussy
James Bond
 1981 For Your Eyes Only
Ian Fleming's James Bond 007
 1981 The Cannonball Run
Seymour
 1980 Les séducteurs
Harry Lindon (segment “An Englishman's Home”)
 1980 The Sea Wolves
Captain Gavin Stewart
 1980 North Sea Hijack
Ffolkes
 1979 Moonraker
James Bond
 1979 Escape to Athena
Major Otto Hecht
 1978 The Wild Geese
Lt. Shawn Fynn
 1977 The Spy Who Loved Me
James Bond
 1976 Sherlock Holmes in New York (TV Movie)
Sherlock Holmes
 1976 Shout at the Devil
Sebastian Oldsmith
 1976 Gli esecutori
Ulisse
 1975 That Lucky Touch
Michael Scott
 1974 The Man with the Golden Gun
James Bond
 1974 Gold
Rod Slater
 1973 Live and Let Die
James Bond
 1971-1972 The Persuaders! (TV Series)
Lord Brett Sinclair / The General / The Admiral / …
 1969 Crossplot
Gary Fenn
 1962-1969 The Saint (TV Series)
Simon Templar
 1969 Vendetta for the Saint
Simon Templar
 1968 The Fiction-Makers
The Saint
 1965 The Trials of O'Brien (TV Series)
Roger Taney

What Can Go Wrong (1965) … Roger Taney
 1962 Un branco di vigliacchi
Enzo Prati
 1961 Il ratto delle sabine
Romulus
 1961 The Roaring 20's (TV Series)
14 Karat John

Right Off the Boat: Part 2 (1961) … 14 Karat John
Right Off the Boat: Part 1 (1961) … 14 Karat John
 1959-1961 Maverick (TV Series)
Beauregarde Maverick / John Vandergelt
 1959-1961 77 Sunset Strip (TV Series)
Roger Moore / Radio Announcer

Tiger by the Tail (1961) … Roger Moore
Vacation with Pay (1959) … Radio Announcer (voice, uncredited)
 1961 Gold of the Seven Saints
Shaun Garrett
 1961 The Sins of Rachel Cade
Paul Wilton
 1959-1960 The Alaskans (TV Series)
Silky Harris
 1959 The Miracle
Capt. Michael Stuart
 1959 Alfred Hitchcock Presents (TV Series)
Inspector Benson

The Avon Emeralds (1959) … Inspector Benson
 1959 The Third Man (TV Series)
Jimmy Simms

The Angry Young Man (1959) … Jimmy Simms
 1958-1959 Ivanhoe (TV Series)
Sir Wilfred of Ivanhoe / Trumper
 1957 Matinee Theatre (TV Series)
Old Man / Randolph Churchill

Avenging of Anne Leete (1957) … Old Man
The Remarkable Mr. Jerome (1957) … Randolph Churchill
 1957 Lux Video Theatre (TV Series)
Gavin

The Taggart Light (1957) … Gavin
 1957 Assignment Foreign Legion (TV Series)
Legionnaire Paul Harding

The Richest Man in the Legion (1957) … Legionnaire Paul Harding
 1956 Goodyear Television Playhouse (TV Series)
Patrick Simmons

A Murder Is Announced (1956) … Patrick Simmons
 1956 Ford Star Jubilee (TV Series)
Billy Mitchell

This Happy Breed (1956) … Billy Mitchell
 1956 Diane
Prince Henri
 1955 The King's Thief
Jack
 1955 Interrupted Melody
Cyril Lawrence
 1954 The Motorola Television Hour (TV Series)

Black Chiffon (1954)
 1953 Black Chiffon (TV Movie)
 1953 Julius Caesar (TV Movie)
 1953 The Clay of Kings (TV Movie)
Josiah Wedgwood
 1953 Robert Montgomery Presents (TV Series)
French Diplomat

World by the Tail (1953) … French Diplomat
 1951 Due mogli sono troppe
Ornithologist on a Train (uncredited)
 1951 One Wild Oat
Man Watching Elevator Repair (uncredited)
 1950 Drawing-Room Detective (TV Movie)
 1949 The Interrupted Journey
Soldier in Paddington Café (uncredited)
 1949 Trottie True
Stage Door Johnny (uncredited)
 1949 Paper Orchid
Bit Part
 1949 A House in the Square (TV Movie)
John Anstruther
 1949 The Governess (TV Movie)
Bob Drew
 1946 Piccadilly Incident
Guest Sitting at Pearson's Table (uncredited)
 1946 Gaiety George
Member of the Audience (uncredited)
 1945 Caesar and Cleopatra
Roman Soldier (uncredited)
 1945 Perfect Strangers
Soldier (uncredited)

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *