Slađana Belko – Reklama za nepoznatu marku piva

Reklama za nepoznatu marku piva
(verujem da je ovako bilo)

Gledaš u crnu pepeljaru na stolu. Na njoj reklama za nepoznatu marku piva. Kao da se bojim da će u pepelu ili dimu nestati i neke reči: ponekad samo fragmenti iz loše prevedenih rečenica, ponekad samo sećanja, godinama brižljivo čuvana.

Kako dugo može da traje jedno decembarsko poslepodne u kafani „Parasoleil“na Monparnasu. Ja pričam kako je „čovek osuđen na slobodu“ i tu nema izbora. Ti verovatno razmišljaš zašto sedimo u „Zaklonu od sunca“ kada pada kiša. Kažem ti da je „Izdana revolucija“ Trockog štampana u Parizu davne 1936. kad je rođena tvoja majka. I ne slutim da si sve naše revolucije izdao onog časa kada si pomislio na povratak u zavičaj. Mislim da je Pariz pravo mesto da se čovek bavi teorijom savremenog stripa, ako to već voli, i da nije teško raditi kod preduzimača za trista franaka na dan, za početak… Ti razmišljaš kako da sa stola neprimetno uzmeš jednu pepeljaru sa reklamom za nepoznatu marku piva, za kraj…..
Govorim ti da će grad biti divan za praznike i da će tada svi izaći na ulice, a ti pristojno govoriš da ćeš „verovatno opet doći“. Naručuješ još dve krigle od po šesnaest franaka i kažeš da je tu sve lepo. Ne shvatam da te je strah upravo od te lepote. Objašnjavam ti da metro ide samo četrnaest minuta do mog stana, pokazujem rukom u pravcu Severne železničke stanice, podignem ramena i kažem S,est ca.
Pariz u mojim očima, ali tvoj pogled ide dalje, preko Alpa, na jug, u brda crnogorska.

Ja plačem, ti govoriš da mrziš patetiku, a oboje znamo da lažeš.

Sećam se onog osmeha kada si mi na Severnoj železničkoj stanici pokazao crnu pepeljaru iz kafane na Monparnasu; na radiju vest, u domovini je umro Krleža; ne znam jesi li čuo moje neizgovoreno „Ostani!“.

………

Pošla sam za tobom.

Koju godinu kasnije. Čekam da izroniš iz pelješkog kanala, vrtim u rukama pepeljaru.
Reklama mi beše poznata.
La mort de la biere.

 

One thought on “Slađana Belko – Reklama za nepoznatu marku piva

  • 09/10/2018 at 12:09 am
    Permalink

    Nije ti dorastao.

    Reply

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *