Snoop Dogg – Biografija

Calvin Cordozar Broadus, Jr. (Long Beach, Kalifornija, SAD, 20. oktobar 1971.), bolje poznat po svom umjetničkom imenu Snoop Dogg (ranije poznat kao Snoop Doggy Dogg, a koristio je i ime Snoop Lion), američki je reper, pjevač, muzički producent, glumac i tekstopisac. Snoop Dogg je poznat kao MC na hip hop Zapadnoj sceni i jedan od najvidljivijih Dr. Dreovih saradnika. U srednjoj školi je bio član bande Crips. Ubrzo nakon mature, uhapšen je zbog posjedovanja kokaina te je proveo šest mjeseci u zatvoru. Godine 1991. snimio je svoj demo album Over the Counter koji nikada nije objavljen u više primjeraka, te se nije mogao prodavati u javnim trgovinama. Njegova muzička karijera započela je 1992. godine kada ga je uočio Dr. Dre. Gostovao je na nekoliko Dreovih pjesama sa albuma The Chronic, te na pjesmi “Deep Cover” koja je glavna melodija u istoimenom filmu.

Snoop je svoj debitantski album Doggystyle objavio 1993. godine pod producentskom kućom Death Row Records. Album je u prvoj nedjelji prodan u 802.858 primjeraka, te brzo zaradio 4x platinastu certifikaciju.

Album sadrži nekoliko hit singlova, uključujući “Who Am I (What's My Name)?” i “Gin and Juice“.

Godine 1996. Snoop je bio oslobođen svih optužba ubistva Phillipa Woldemariama, te je objavio svoj drugi album Tha Doggfather koji je bio zadnji pod producentskom kućom Death Row Records.

Prije nego što je 1998. godine objavio treći album Da Game Is to Be Sold, Not to Be Told , potpisao je ugovor s diskografskom kućom No Limit Records.

Kasnije je objavio još dva albuma pod No Limit Recordsom; No Limit Top Dogg iz 1999. i Tha Last Meal iz 2000. godine.

Snoop je 2002. godine potpisao ugovor za diskografske kuće Priority Records, Capitol Records i EMI, gdje je objavio svoj album Paid tha Cost to Be da Boss.

Godine 2004. potpisao je ugovor za Geffen Records gdje je objavio sljedeća tri albuma R&G (Rhythm & Gangsta): The Masterpiece, Tha Blue Carpet Treatment i Ego Trippin’.

Od 2009. do 2011. godine objavio je dva albuma Malice n Wonderland i Doggumentary, pod diskografskom kućom Priority Records.

Krajem 2011. godine objavio je album Mac & Devin Go to High School zajedno s Wizom Khalifom.

Uz muziku, Snoop Dogg je glumio u mnogim filmovima kao što je Dan obuke, te je bio voditelj u nekoliko televizijskih emisija kao što su Doggy Fizzle Televizzle, Snoop Dogg's Father Hood i Dogg After Dark. On je takođe trener mlade fudbalske lige i srednjoškolske fudbalske reprezentacije. Zbog nekoliko nevolja zabranjen mu je ulaz u Ujedinjeno Kraljevstvo i Australiju. Ulaz u Ujedinjeno Kraljevstvo je dobio nakon duge pravne bitke. Snoop je rođak Nate Doggu, Dazu Dillingeru, RBX-u i Lil’ ½ Deadu, te Brandy Norwood. Snoop je oženjen sa Shante Taylor, te s njom ima troje djece; kćerku i dva sina. Godine 2009. Snoop je angažovan kao predsjednik u Priority Recordsu. Snoop je u svojoj karijeri osvojio mnoge nagrade. Trinaest puta je bio nominovan za nagradu Grammy ali nijednom je nije osvojio. U svijetu je prodao preko 35 miliona primjeraka albuma, a samo u Sjedinjenim Američkim Državama 15 miliona.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *