Sveta Edith Stein – Biografija

Sveta Edith Stein (Wroclaw, 12. oktobar 1891. – Auschwitz, 9. avgust 1942.), mučenica i svetica rimokatoličke Crkve, suzaštitnica Evrope, redovnica karmelićanka, doktorica nauke na području filozofije, žrtva nacističkih progona Jevreja.

Biografija

Edith Stein (redovničko ime: Terezija Benedikta od Krsta) rođena je u ortodoksnoj jevrejskoj porodici. Već je u petnaestoj godini izgubila vjeru i postala ateista. Godine 1911. počela je slušati predavanja iz germanistike i filozofije na univerzitetu svog rodnog mjesta Wroclawa, no posebno ju je zanimala filozofija; u njoj je mislila naći istinu, za kojom je u duši čeznula.

Godine 1913. prešla je na univerzitet u Göttingen kako bi slušala predavanja Edmunda Husserla, začetnika fenomenologije. Husserl je takođe bio Jevrej, ali preobraćenik na protestantizam, dobitnik Nobelove nagrade na području filozofije. Edith je izabrala Göttingen kako bi slijedila čovjeka koji se, s pravom, nazivao najvećim živućim filozofom. Edith je u Göttingenu živjela uobičajenim studentskim životom. U avgustu 1916. položila je doktorski ispit iz filozofije summa cum laude, a iste je godine u oktobru postala Husserlova asistentkinja.

U međuvremenu Prvi svjetski rat uzima stotine hiljada žrtava. Među žrtvama je bio i njen prijatelj Adolf Reinach, koji ju je i upoznao s Husserlom. Edith je otputovala do njegove udovice. To je bio njen prvi susret s krstom. “Bio je to moj prvi susret s krstom i snagom Boga koju on udjeljuje onima koji ga primaju i nose. Prvi put sam ugledala Crkvu otkupljenih hrišćana u njenoj pobjedi nad poraznom smrću. Bio je to početak pada moje nevjere, jevrejstvo je izblijedjelo, a hrišćanstvo zasjalo: Hrist u otajstvu krsta.”

Ta filozofija bez filozofske problematike, bez metafizike, nije mogla zadovoljiti težnju Edith Stein za apsolutnim. U Freiburgu se upoznala s Husserlovom učenicom Hedwigom Conrad-Martius. Kod nje je često provodila jedan dio svojih praznika, tako i ljeto 1921. godine. Jedne večeri, kad je bila sama, uzela je iz prijateljičine biblioteke “Život Svete Terezije Avilske“. “Počela sam čitati, bila sam odmah očarana i nisam prestala dok nisam došla do kraja. Kad sam zatvorila knjigu, rekla sam sama sebi: ‘To je istina.'”

Sjutradan je kupila Katolički katekizam i Rimski misal. Na Novu godinu 1922. primila je sveto krštenje i uzela ime Tereza – Hedviga, te je otišla u Bratislavu da saopšti majci svoj prelaz na katoličku vjeru. Kleknula je pred nju i rekla jednostavno: “Majko, ja sam katolkinja.” Učinak tih riječi bio je potresan. Prelaz Edithin na katoličku vjeru značio je za gospođu Stein duhovno otuđenje koje je neminovno imalo nastupiti između nje i njene kćeri. Ali poznavajući beskompromisni karakter Edithin uvidjela je da su svi prigovori i ljutnja uzaludni, prekrila je lice rukama i počela plakati. Plakala je i Edith. Nježno je ljubila svoju majku i žao joj je bilo zadavati joj bol. Znala je da će odsada ona i majka biti dva svijeta koji se nikad neće moći razumjeti. Ipak, nije došlo do potpunog prekida između Edith i njene majke.

Godine 1933. ušla je u karmelićanski samostan u Kölnu i uzela ime sestra Terezija Benedikta od Krsta. Bila je profesorica na Pedagoškom institutu u Münsteru. Pisala je knjige o katoličkoj filozofiji. Pet godina kasnije bježi pred nacistima u Holandiju, odakle je 1942. godine deportovana u nacistički koncentracijski logor Auschwitz gdje je ubijena iste godine.

Poštovanje

Papa Jovan Pavle II. proglasio je Edith Stein blaženom 1. maja 1987., svetom 11. oktobra 1998. godine, a 1. oktobra 1999. suzaštitnicom Evrope, zajedno sa sv. Brigitom i sv. Katarinom Sienskom. Spomendan joj je 9. avgusta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *