Tim Robbins – Biografija

Timothy Francis Robbins (West Covina, Kalifornija, 16. oktobar 1958.), američki glumac, scenarist, reditelj, producent, aktivista i povremeni muzičar. Dobitnik je Oscara za najboljeg sporednog glumca 2003., za ulogu u filmu Clinta Eastwooda, Mistična rijeka. Bio je u dugogodišnjoj vezi s glumicom Susan Sarandon, s kojom dijeli čvrsta liberalna uvjerenja.

Biografija
Rani život

Tim Robbins rođen je u gradu West Covina, Kalifornija, u porodici Mary Bledsoe i Gila Robbinsa; ima dvije sestre, Adele i Gabrielle, i brata Davida. Robbins se zajedno s porodicom preselio u Greenwich Village još kao dijete, dok se njegov otac probijao kao član folk grupe The Highwaymen. Robbins je počeo nastupati u pozorištu s dvanaest godina te se pridružio dramskom klubu na Stuyvesant High School. Proveo je dvije godine na SUNY Plattsburgh, a onda se vratio u Kaliforniju da bi pohađao UCLA Film School.

Karijera

Robbinsova glumačka karijera započela je u njujorškom pozorištu, gdje je kao tinejdžer nastupao u muzičkoj adaptaciji Malog princa Antoine de Saint-Exuperyja. Nakon diplome, 1981., Robbins se u Los Angelesu pridružio eksperimentalnoj pozorišnoj grupi Actor's Gang, s prijateljima iz svoje softball ekipe. Uloga koja mu je lansirala karijera bila je ona bacača “Nukea” LaLoosha u bejzbolskom filmu Bull Durham 1988.

Zaradio je odlične kritike za glavnu ulogu nemoralnog filmskog direktora u filmu Roberta Altmana iz 1992., Igrač. Kao reditelj i scenarist debitovao je satiričnim dokumentarcem Bob Roberts, o desničarskom kandidatu za senatora. Robbins je nakon toga s Morganom Freemanom nastupio u legendarnoj zatvorskoj drami, Iskupljenje u Shawshanku, filmu iz 1994. koji je nastao prema kratkoj priči Stephena Kinga.

Robbins je nakon toga napisao, producirao i režirao nekoliko filmova sa strogim političkim predznakom, kao što je Dead Man Walking (1995.), film o smrtnoj kazni sa Seanom Pennom i Susan Sarandon u glavnim ulogama. Robbins je zaradio nominaciju za Oscara za najbolju režiju. Njegov sljedeći rediteljski projekt bio je mjuzikl smješten za vrijeme Velike depresije, Kolijevka će se zaljuljati iz 1999. Osim toga, Robbins je nastupio i u mainstream trilerima, kao što su Arlington Road (1999.) i Antitrust (2001.). Robbins je nastupao i režirao nekoliko pozorišnih produkcija Actor's Ganga.

2003. je dobio Oscara za najbolju sporednu ulogu za film Mistična rijeka, u kojem je glumio istraumatizovanog čovjeka koji je bio zlostavljan kao dijete.

Privatni život

Tim Robbins je živio u New Yorku s glumicom Susan Sarandon, s kojom je bio u vezi još od snimanja filma Bull Durham 1988. Imaju dva sina: Jack Henryja (rođen 1989.) i Milesa Guthrieja (1992.).

Filmografija
 2018 Here and Now (TV Series)
Greg Boatwright
 2017 Marjorie Prime
Jon
 2015 The Brink (TV Series)
Walter Larson
 2015 The Spoils Before Dying (TV Mini-Series)
Red-Vested Bartender

The Trip Trap (2015) … Red-Vested Bartender
 2015 A Perfect Day
B
 2014 Welcome to Me
Dr. Daryl Moffet
 2014 The Spoils of Babylon (TV Series)
Jonas Morehouse

So Sweet the Bells (2014) … Jonas Morehouse
Kicking the Habit (2014) … Jonas Morehouse
The War Within (2014) … Jonas Morehouse
The Foundling (2014) … Jonas Morehouse
 2013 Life of Crime
Frank Dawson
 2012 Yi jiu si er
Bishop Megan
 2012 Thanks for Sharing
Mike
 2012 Portlandia (TV Series)
Excellency

The Brunch Special (2012) … Excellency
Brunch Village (2012) … Excellency
 2011 Green Lantern
Hammond
 2011 Cinema Verite (TV Movie)
Bill Loud
 2008 City of Ember
Loris Harrow
 2008 The Lucky Ones
Cheaver
 2007 Behind the Director's Son's Cut (Video short)
Erik
 2007 Noise
David Owen
 2006 Catch a Fire
Col. Nic Vos
 2005 Embedded (Video)
Sarge & Cove
 2005 War of the Worlds
Harlan Ogilvy
 2005 Jack & Bobby (TV Series)
Pres. Robert McCallister

Legacy (2005) … Pres. Robert McCallister (voice)
 2004 Anchorman: The Legend of Ron Burgundy
Public TV News Anchor (uncredited)
 2003 Freedom: A History of Us (TV Series documentary)
Workingmen's Party Voice / Moses Brown / Gen, Winfield Scott Hancock

Whose Land Is This? (2003) … Workingmen's Party Voice (voice)
Wake Up America (2003) … Moses Brown (voice)
A War to End Slavery (2003) … Gen, Winfield Scott Hancock (voice)
 2003 Code 46
William Geld
 2003 Mystic River
Dave Boyle
 2002 The Truth About Charlie
Carson J. Dyle
 2001 Human Nature
Dr. Nathan Bronfman
 2001 Antitrust
Gary Winston
 2000 High Fidelity
Ian Raymond
 2000 Mission to Mars
Woody Blake
 1999 The Simpsons (TV Series)
Jim Hope

Grift of the Magi (1999) … Jim Hope (voice)
 1999 Cradle Will Rock
Voice On Film Reel (voice, uncredited)
 1999 Arlington Road
Oliver Lang
 1997 Nothing to Lose
Nick Beam
 1994 I.Q.
Ed Walters
 1994 Prêt-à-Porter
Joe Flynn
 1994 The Shawshank Redemption
Andy Dufresne
 1994 The Hudsucker Proxy
Norville Barnes
 1993 Short Cuts
Gene Shepard
 1992 Bob Roberts
Bob Roberts
 1992 The Player
Griffin Mill
 1991 Jungle Fever
Jerry
 1990 Jacob's Ladder
Jacob
 1990 Cadillac Man
Larry
 1989 Erik the Viking
Erik
 1989 Miss Firecracker
Delmount Williams
 1989 Twister
Jeff
 1988 Bull Durham
Ebby Calvin ‘Nuke’ LaLoosh
 1988 Tapeheads
Josh Tager
 1987 Five Corners
Harry
 1986 Saturday Night Live (TV Series)
Bob Roberts

Steve Guttenberg/The Pretenders (1986) … Bob Roberts (uncredited)
 1986 Howard the Duck
Phil Blumburtt
 1986 Top Gun
Merlin
 1986 Amazing Stories (TV Series)
Jordan's Phantom

Mirror, Mirror (1986) … Jordan's Phantom
 1985 Malice in Wonderland (TV Movie)
Joseph Cotten
 1985 Fraternity Vacation
Larry “Mother” Tucker
 1985 Moonlighting (TV Series)
Fremmer

Gunfight at the So-So Corral (1985) … Fremmer
 1985 The Sure Thing
Gary Cooper
 1984 No Small Affair
Nelson
 1984 Toy Soldiers
Boe
 1984 Hill Street Blues (TV Series)
Patrolman Lawrence Swan

Rookie Nookie (1984) … Patrolman Lawrence Swan
 1984 Santa Barbara (TV Series)
Man

Episode #1.8 (1984) … Man
 1984 Hardcastle and McCormick (TV Series)
Johnson

Scared Stiff (1984) … Johnson
 1984 Legmen (TV Series)
Brewster Kingston

How the Other Half Dies (1984) … Brewster Kingston
 1983 Quarterback Princess (TV Movie)
Marvin
 1983 At Ease (TV Series)
Medic

A Tankful of Dollars (1983) … Medic
 1982 St. Elsewhere (TV Series)
Andrew Reinhardt

Cora and Arnie (1982) … Andrew Reinhardt
Down's Syndrome (1982) … Andrew Reinhardt
Bypass (1982) … Andrew Reinhardt

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *