Objavljena prva zbirka poezije talentovane pjesnikinje Lejle Kašić

Lejla Kašić

Marta mjeseca ove godine kad smo se profesor Krsto Vuković i ja dogovarali oko organizacije pjesničke večeri u njegovom klubu u Budvi i kad smo pravili spisak učesnika za istu, profesor mi je specijalno skrenuo pažnju ’’Obrati izuzetno pažnju na Lejlu Kašić, obavezno je pozovi, odlično piše’’, kako prije toga nisam poznavao Lejlu a tek ne njenu poeziju stupio sam u kontakt sa njom i pozvao je da mi pošalje par pjesama kako bi ih objavio na Art mozaiku. Kad su pjesme stigle i kad sam pročitao prvu bio sam malo je reći oduševljen, naprosto, osjetio sam kako me njena poezija svog prožima. Pošto sam bio pod jakim utiskom upitao sam je ’’Oprosti djevojko, koliko imaš godina’’? ’’21’’ ’’21’’?

Bio sam fasciniran Lejlinim talentom, dubinom iskaza, nadasve ispoljenom zrelošću, ipak ima 21 godinu. Pošto ja poeziju ne poznajem ni približno dobro koliko filmsku ili muzičku umjetnost konsultovao sam se što sa novinarima koji prate našu kulturu, što profesorima ili magistrima književnosti sa fakulteta, da kao ljudi iz struke daju svoj sud, da li ja eventualno više nego što treba uveličavam Lejlin talenat, da li eventualno griješim u opisu nje, malo bar? Odgovor/i su bili ”Dragane, veliki talenat, neopisivo duboka poezija”.

Slijedilo je pjesničko veče, oni koji su bili prisutni tu noć u Budvi, u klubu profesora Vukovića, znaju na šta je ličila Lejlina recitacija njene poezije, slušali smo je i gledali oduševljeni, kako poetičkim, tako i Lejlinim retoričkim talentom –  vidjeli smo, tako je bilo očigledno da se na crnogorskom nebu poezije rađa izuzetna pjesnička zvijezda.

A onda… 13 aprila održano je prvo zvanično javno pojavljivanje Art mozaika i pjesničko veče koje smo Lejla i ja zajedno organizovali u podgoričkoj galeriji ’’Modiljani’’. Na nastupu 24 pjesnika iz cijele Crne Gore Lejlin nastup je bio posebno emotivan, toliko emotivan da je dok je čitala svoju poeziju naprosto… pustila suzu. O kako sam bio ponosan na nju tada, ponosan jer se ne ustručava da pokaže sopstvene emocije pred prisutnom publikom, što naprosto pokazuje koliko proživljava, živi svoju poeziju.

Lejla je polako spremala poeziju za prvu zbirku a onda otišla za USA na nekoliko mjeseci. Tražila je pravog izdavača za njenog poeziju, neki su baš bili preskupi i ja sam kako bih joj pomogao – samoinicijativno stupio u kontakt sa (poznavajući određene ljude tamo) Obodskim slovom, uslijedio je dogovor i mjesec i po sklapanja mozaika knjige. Lejla je sastavljala pjesme, radila na dizajnu, uloženo je dosta vremena i energije kako bi se došlo do pravog rješenja i… uspjelo se. Prva zbirka je tu! Knjiga sjutra veče ide za Beograd kako bi bila izložena na čuvenom beogradskom sajmu a kasnije slijede promocije po Cg, Beogradu, vjerovatno Sarajevu itd…

Lejla, dijamantu – sijaj, neka je sa srećom prva zbirka, da ih imaš još dugo, dugo… da uživamo uz tvoju poeziju još dugo, dugo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *