Vanessa Mae – Biografija

Vanessa-Mae Nicholson Vanakorn rođena je u Singapuru 27. oktobra 1978 – tačno 196 godina posle legendarnog violiniste Niccolò Paganini-a.

Kada je imala samo 4 godine, inspirisana od svoje majke koja je bila polu-profesionalni pijanista, Vanessa-Mae je počela da svira klavir. Izabrana je da bude “najperspektivniji mladi talenat” na takmičenju. Bez obzira na dobre izglede da postane vešt pijanista, ali pod jakim uticajem svog oca Graham-a koji je hteo duet s njom na violini i violi, Vanessa-Mae odlučuje da se prebaci na violinu kada je imala 5 ili 6 godina. Svirajući violinu, Vanessa-Mae-in izuzetan talenat je postao očigledan.
Kada je imala 8 godina, napredak i želja da se razvije dalje, podstaklo je Vanessu-Mae, da u pratnji svoje majke, ode u Peking, Kina, kako bi tamo učila violinu, muziku i mandarin. Na Central Conservatoire, Vanessa-Mae prolazi intenzivnu obuku u tehnici po Yankelovich-evom načinu i pod nadzorom prof. Lin Yao-Ji. Osim tehnike violine, muzike u celini, kulture i mandarinski jezik bio je deo programa. U tom razdoblju od 9 meseci, Vanessa-Mae je savladala tehnike koje joj omogućuju sviranje u opuštenom stilu koji ona izražava danas.
Nakon povratka u London, Vanessa-Mae pohađa Royal College of Music gde je diplomirala u klasi kod prof. Felix Andrievsky-og, kao najmlađi student ikada. Godine 1988., Vanessa-Mae dobija Guadagnini violinu izgrađenu 1761 godine kao poseban poklon za njen 10. rođendan od roditelja.
Sa 10 godina, imala je svoj prvi javni nastup kao solo violinist s Londonskom filharmonijom, kao najmlađi solist u istoriji i svira Bachove, Mozartove i Kabalevsky koncerte.
1991. godine celi svet slavi 200. godišnjicu Mozartove smrti, a 12 godišnja Vanessa je zajedno s London Mozart Players orkestrom, na svojoj ​​prvoj internacionalnoj turneji s koncertima na Dalekom istoku. Svirala je s najboljim orkestrima, uključujući nastupe u Londonu s Londonskim simfonijskim orkestrom, Nacionalni simfonijski orkestar, ili (kao što je već spomenuto), London Mozart Players.
Vanessa-Mae izdaje neke svoje melodije. Sa devet godina je počela pisati vlastite kadence na Mozartove koncerte, i u dvanaestoj godini imala je 3 albuma u svojoj diskografiji: dva od njih sadrže klasični repertoar, a treći je u rasponu od Bacha, Tchaykovsky, Gershwina, The Beatlesa ili tema iz Red Panther. Vanessa je ušla u knjigu Ginisovog rekorda kao najmlađi instrumentalista koji je snimio violinske koncerte i Betovena i Čajkovskog. Često izjavljuje da svira šta god joj se sviđa, bez obzira da li je to Beethoven, Beatlesi, Mozart, Michael Jackson, Prince, Paganini ili Elvis Presley – voli ih sve. Vanessa je ubrzo postala izuzetno popularna. Nastupa zajedno sa zvezdama kao što su Jose Carreras ili Soul II Soul. Dobija izuzetno pozitivne kritike… “fenomen 90-ih”… “svira kao da je rođena s violinom”… “wunderkind”… Upoređuju je s takvim muzičarima kao što su Yehudi Menuhin, ili Heifetz Kreisleru.

1993-1994, Vanessa-Mae upoznaje Mel Bush-a, koji će postati njen menadžer. Mel Bush se udružio s poznatim pop bendovima kao što su Queen, Wham i mnogi drugi. Mel Bush je najzaslužniji za njenu karijeru, ne samo kao klasičnog umetnika, već i kao pop violiniste. Mel Bush je upoznao Vanessu i njenu majku, koja je u to vreme bila njen menadžer sa Mike Batt-om. Mike Batt je komponovao muziku za Vanessa-Mae koja je ona kompletirala sa pravljenjem violinskih delova. Zajedno sa Mike Batt i Mel Bush, Vanessa-Mae odlučuje da nabavi električnu Zeta Jazz violinu i uz njenu akustičnu Guadagnini violinu, stvara svoj sopstveni stil i zvuk. Sledeći korak bio je da pronađe izdavačku kuću i EMI Records je ponudio Vanessa-Mae bez presedana sporazum, koji će joj omogućiti da snimi pop i klasičnu kombinaciju. Rezultat toga je bilo izdavanje svog debi pop albuma, “The Violin Player” početkom 1995, koji je katapultirao Vanessa-Mae u međunarodnu slavu, čineći je bogatom i nezavisnom u ranoj mladosti. Do danas, verovatno je od 6 do 8 miliona primeraka albuma “The Violin Player” prodato širom sveta.

“Toccata & Fuga” je bila izdata kao singl s albuma. I album i singl su se našli na vrhu lista u mnogim zemljama. Mnogi kritičari su je kritikovali zbog videa koji je napravljen za ‘Toccata & Fuga “, jer je pokazao Vanessa-Mae na tropskom ostrvu gde svira električnu violinu, dok stoji na površini okeana u mokroj haljini. Osim toga, klasični puritanci su izrazili svoje negodovanje njenom stilu mešanja popa i klasike, rekavši da se ona odrekla njene klasične pozadine i talenta za novac, i nazivaju je “T-shirt violinistom”. Uprkos omalovažavanju i negodovanju, obožavaoci i ljubitelji muzike u celom svetu hvale Vanessu i njene nastupe. Godine 1995. Vanessa nastupa na Sopot festivalu u Poljskoj. Dobija potpuno novi publicitet i “The Violin Player” se prodaje u gotovo 300.000 primeraka u to vreme. Sve važni časopisi pišu o Vanessi. Od onih posvećenih klasičnoj muzici (kao što je “Gramophone”) do onih koji pišu o svim ostalim žanrovima (kao što je “Billboard”). Njenu karijeru je uočio “Times”, “The Guardian”, i većina ostalih novina u svetu.

Tokom 1995. i 1996., Vanessa-Mae se pojavljuje u mnogim televizijskim emisijama i u nekoliko letnjih rock festivala u Evropi, gde je dobila ovacije publike i pohvale. Magazin People ju je izglasao kao jednu od 50 najlepših ljudi na svetu.
U leto 1996., Vanessa-Mae svira na Summitu G7 u Lyonu. Godine 1996., Vanessa-Mae je bila nominovana za najboljeg ženskog izvođača na godišnjoj Brit Awards, kao prvi i jedini instrumentalista ikada.

U razdoblju 1996-1999, izdaje 4 albuma: “The Classical Album 1”, “Storm”, “China Girl-classical album 2 i “The Original Four Seasons” – The classical Album 3. Uz repertoar koji varira od ravno klasične muzike, moderne interpretacije do pop-a, Vanessa-Mae pokazuje da je ona odlučna da nastavi dual karijeru. Tokom tog razdoblja, Vanessa-Mae, u pratnji majke, ličnog pomoćnika i šminkera, održavajući savršen make up, neumorno putuje širom sveta i promoviše albume medijima i fanovima, radi televizijske nastupe i daje mnoge koncerte u zahtevnom rasporedu turneja.

“The Classical Album 1” se prodao u gotovo 500.000 primeraka u Velikoj Britaniji, u prvim nedeljama koje su usledile izdanju, a album se pojavio na Billboard Top album za nekoliko nedelja i bio je to prvi klasični album koji se tu našao ikada. Ovaj veliki uspeh doneo joj je nagradu za “Best Selling Classical Artist” na 1997 World Music Awards održanoj u Monacu i nagradu za “Top International Artist” na Silver Clef Awards održanom u Londonu 22. juna. Takođe u 1997., bila je počašćena pozivom kao jedini zapadni umetnik koji će svirati u Hong Kongu kako bi proslavili ponovno ujedinjenje s Kinom. Dana 30. juna, Vanessa-Mae je postala poslednji ne-kineski umetnik koji je svirao u Hong Kongu pod britanskim pravilima i prvi ne-kineski umetnik koji je svirao u Hong Kongu nakon ponovnog ujedinjenja sa Kinom, izvodeći svoju kompoziciju “Happy Valley – The Re-Unification Overture”.

Na vrhu ovog perioda uspeha i priznanja došla je još jedna velika čast za Vanessu. Dana 3. aprila 1998., ona je napravila pauzu na svojoj “Storm On World Tour” turneji da bi izvela posebni koncert u Buckinghamskoj palati tokom završne svečanosti za konferencije ASEM II. U prisustvu 26 šefova država i članova kraljevske porodice, uključujući HM Kraljicu Elizabetu II, Vanessa-Mae je izvela svoj “Original Four Seasons ” i delove iz svog albuma “China Girl”. EMI dodaje sjaj na ovaj poziv s izdanjem posebnog 2cd izdanja koji sadrže album “Storm” i “China Girl” sa ličnom porukom od Vanessa-Mae koji je uručen svim delegatima i članovima konferencije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *