Viggo Mortensen – Biografija

photo by Hollywood Reporter

Vigo Piter Mortensen mlađi (engl. Viggo Peter Mortensen, Jr. 20. oktobar 1958), američki filmski glumac, muzičar, fotograf i slikar. Najviše se istakao u filmovima u filmskoj trilogiji Gospodar prstenova, dok je za ulogu trileru Uskršnja obećanja bio nominovan za Oskar za najboljeg glavnog glumca.

Djetinjstvo

Mortensen je rođen u Njujorku 20. oktobra 1958. godine. Majka mu je američkog, a otac danskog porijekla. Kad je imao dvije godine sa porodicom se seli u Argentinu i tamo živi devet godina. Kada je imao 11 godina njegovi roditelji se razvode i on se sa majkom vraća u Njujork, gdje je završio višu školu Votertaun, a zatim i univerzitet Sent Lorens 1980. godine (španski jezik i međunarodne odnose). Igrao je tenis, bio kapiten plivačkog tima, a hobi mu je bilo fotografisanje. Nakon završetka fakulteta odlazi u Evropu, gdje obavlja najrazličitije poslove kako bi se izdržavao (neko vrijeme je vozio kamion). Živio je u Španiji, Danskoj i Engleskoj. Prije nego što je odlučio da se vrati u SAD, u Kopenhagenu je radio kao prodavac cvijeća.

Filmska karijera

Nakon nekoliko godina glume u pozorištima, a 1985. godine dobija manju ulogu sa Harisonom Fordom u filmu Svjedok. Kasnije dobija veće uloge u filmovima kao što su: Karlitov put sa Alom Paćinom, Proročanstvo sa Kristoferom Volkenom, Dži Aj Džejn sa Demi Mur, Savršeno ubistvo sa Majklom Daglasom te najveću ulogu, ulogu Aragorna u filmskoj trilogiji Gospodar prstenova.

Privatni život

Razveo se od Exene Cervenka, sa kojom ima jednog sina. Obožava fudbal i obožavalac je Dijega Maradone. Navija za argentinsku i dansku fudbalsku reprezentaciju, a takođe i za argentinski klub San Lorenco de almagro. Pored fudbala, voli i hokej na ledu. Tečno govori engleski, danski i španski, a malo slabije norveški, francuski, italijanski i švedski jezik.

Filmografija
 2018 Green Book
Tony Lip
 2016 Captain Fantastic
Ben
 2014 Loin des hommes
Daru
 2014 Jauja
Gunnar Dinesen
 2014 The Two Faces of January
Chester
 2012 Todos tenemos un plan
Agustín / Pedro
 2012 On the Road
Old Bull Lee / William S. Burroughs
 2011 A Dangerous Method
Sigmund Freud
 2009 The Road
Man
 2008 Good
Halder
 2008 Appaloosa
Everett Hitch
 2007 Eastern Promises
Nikolai
 2006 Alatriste
Diego Alatriste
 2005 A History of Violence
Tom Stall
 2004 Hidalgo
Frank Hopkins
 2002 The Lord of the Rings: The Two Towers (Video Igra)
Aragorn (glas)
 2000 28 Days
Eddie Boone
 1999 A Walk on the Moon
Walker Jerome
 1998 Psycho
Sam Loomis
 1998 A Perfect Murder
David Shaw
 1997 La pistola de mi hermano
Juanito
 1997 G.I. Jane
Master Chief John James Urgayle
 1997 Vanishing Point (TV Film)
Jimmy Kowalski
 1996 Daylight
Roy Nord
 1996 Albino Alligator
Guy Foucard
 1996 The Portrait of a Lady
Caspar Goodwood
 1995 Gimlet
Hombre (Man)
 1995 Black Velvet Pantsuit
Worthless Junkie
 1995 Crimson Tide
Weps
 1995 The Prophecy
Lucifer
 1994 The Crew
Phillip
 1994 Floundering
Homeless Man
 1993 American Yakuza
Nick Davis / David Brandt
 1993 Carlito's Way
Lalin
 1993 The Young Americans
Carl Frazer
 1993 Boiling Point
Ronnie
 1992 Ruby Cairo
Johnny Faro
 1991 The Indian Runner
Frank Roberts
 1990 Once in a Blue Moon (TV Spot)
 1990 The Reflecting Skin
Cameron Dove
 1990 Young Guns II
John W. Poe
 1989 Tripwire
Hans
 1988 Fresh Horses
Green
 1987 Prison
Burke / Forsythe Electrocution
 1987 Miami Vice (TV Serija)
Detective Eddie Trumbull

Red Tape (1987) … Detective Eddie Trumbull
 1985 ABC Afterschool Specials (TV Serija)
Tim

High School Narc (1985) … Tim
 1985 Witness
Moses Hochleitner
 1984 George Washington (TV Mini-Serija)
Lieutenant at LeBoeuf
 1951 Search for Tomorrow (TV Serija)
Bragg (1985)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *