Žorž Bize – Biografija

Žorž Bize (franc. Georges Bizet; Pariz, Francuska, 25. oktobar 1838 — Bužival, Francuska, 3. jun 1875), francuski kompozitor i pijanista. Njegovo najpoznatije djelo je opera pod nazivom „Karmen“.

Biografija

Žorž Bize je rođen u Parizu, u cijenjenoj muzičkoj porodici, pod imenom Aleksandar Cezar Leopold Bize (Alexandre-César-Léopold Bizet), ali ubrzo posle krštenja dobija ime Žorž po kome će ostati poznat i do današnjih dana. Kao čudo od djeteta biva primljen u prestižni Pariski muzički konzervatorijum, sa nepunih deset godina, gdje je učio klavir i kompoziciju i tamo redovno dobijao nagrade za svoja djela.

Godine 1857. dobio je nagradu od Žaka Ofenbaha za operu „La docteur Miracle“ i tako osvaja školarinu za nastavak učenja. U skladu sa pravilima školarine, studije je pohađao u Rimu tri godine. Tamo je i napisao jednu od svojih poznatih opera „Don Procopio“. Osim te tri godine u Rimu, Bize je proveo cijeli svoj život u Parizu.

Po završetku studija vratio se u Francusku i nastavio da komponuje. Ubrzo posle njegovog povratka, umrla mu je majka. Godine 1863. napisao je operu „Lovci na bisere“ (Les pêcheurs de perles) za pozorište „Lyrique“. Tokom ovog vremena Bize je takođe napisao i djela „La jolie fille de Perth“, poznatu „L'arlésienne“ (napisana kao slučajna muzika za predstavu) i kompoziciju za klavir „Dječije igre“ (Jeux d'enfants). Takođe je napisao i romantičnu operu „Djamileh“, koja se i danas vidi kao prethodnica opere „Karmen“. Bizeova prva simfonija, „Simfonija sa visokim C“, napisana je u Pariskom konzervatorijumu kada je Bizeu bilo 17 godina, i to kao školski zadatak. Otkrivena je tek 1935. u arhivama biblioteke muzičkog konzervatorijuma. Posle svog prvog izvođenja, odmah je proglašena kao remek-djelo tada mladog kompozitora.

Najpoznatije djelo Žorž Bizea je svakako „Karmen“ iz 1875. koja je zasnovana na romanu (izdatom 1846) koji je napisao Prosper Merime. Prema uticaju Đuzepea Verdija, glavna uloga je bila mecosporan (mezzo – pola). „Karmen“ nije odmah postigla uspjeh, i Bize je bio razočaran, ali za utjehu pohvala je brzo došla od kolega kompozitora kao što su Kamij Sen-Sans, Petar Iljič Čajkovski i Klod Debisi, koji su odmah prepoznali njenu ljepotu. Ubrzo je i publika počela da dijeli isto mišljenje, i „Karmen“ postaje jedna od najpopularnijih opera u istoriji.

Bize je dugo patio od angine pektoris, i nije stigao uživati u slavi koju mu je donijela „Karmen“. Samo nekoliko mjeseci posle prvog izvođenja, na svoju šestu godišnjicu braka, sa svojih 36 godina, preminuo je. Pokopan je na groblju „Per Lašez“ u Parizu.

Zanimljivi događaji

Počev od toga da je bio pravo „čudo od djeteta“, primljen je na Pariski konzervatorijum sa nepunih deset godina i za svoje kompozicije je redovno dobijao nagrade. Jedna od njih bila je i „Prix de Rome“, koja je podrazumijevala studiranje u Rimu u periodu od tri godine. Prije nego što je krenuo za Rim, Bize je zamolio svog profesora da mu napiše pismo preporuke za čuvenog kompozitora Merkadantea, koji je u to vrijeme bio direktor Konzervatorijuma u Napulju. Sa pismom u džepu, krenuo je za Italiju. Prošlo je puno vremena prije nego što je Bize konačno odlučio da se javi Merkadanteu. Potražio je pismo preporuke koje je dobio od svog profesora. Međutim, nešto mu nije dalo mira i on je odlučio da otvori pismo i sazna kakvu preporuku je njegov profesor napisao.

Sadržina pisma bila je sljedeća:

„Moj dragi prijatelju Merkadante,

Želim da ti preporučim jednog mog učenika, gospodina Žorža Bizea. On je zaista divan mladić, inteligentan, dobro vaspitan, simpatičan i druželjubiv. Sasvim sam siguran da će ti se dopasti. Zauvijek tvoj, Karafa P. S. Bize na žalost nema ni malo muzičkog talenta.”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *