08.11.1971 – Led Zeppelin objavili legendarni album 4

Led Zeppelin IV, zvanično bez imena, ali poznat i kao Četiri simbola (rijetko: Zoso) je četvrti studijski album britanske hard rock grupe Led Zeppelin iz 1971. godine. Ovaj album se smatra najboljim ostvarenjem grupe, između ostalog, zbog toga što se na njemu obrela jedna od najboljih rok pjesama ikad snimljenih, Stairway to Heaven. Album je na listi magazina Roling Stone iz 2012 uvršten u 500 najboljih albuma svih vremena. U svijetu se nalazi na 10. poziciji najprodavanijih albuma svih vremena (37 miliona prodatih kopija), dok je u SAD u top 4 (23 miliona kopija).


Nastanak albuma

Glavni dio materijala za ovaj album je snimljen u periodu od decembra 1970. do januara 1971. godine.

Na njemu se našla i jedna folk-orijentisana, akustična pjesma (Going to California) koja nije uvrštena na njihov treći album, što je ponovo dalo do znanja publici da Led Zeppelin nije samo puka hard rock ili heavy metal grupa, kakvu reputaciju su im donijela prva dva albuma iz 1969. godine.

Bubnjarska umijeća Johna Bonhama se oslikavaju u energičnoj Four Sticks, ali i u uvertiri pjesme When the Levee Breaks, te trijumfalnom završetku pjesme Rock and Roll, koju su posvetili žanru koji ih je stvorio.

Svoju opsesiju Tolkienom, Robert Plant iskazuje u pjesmama Misty Mountain Hop i The Battle of Evermore, koju je otpjevao u duetu sa Sandy Denny.

John Paul Jones je pažljivo ispratio svaku notu svirajući na nekoliko instrumenata.

Ipak, njegov najveći doprinos ovom albumu je svakako prepoznatljivi “obrnuti rif” smišljen za pjesmu Black Dog, koji je Pejdž maestralno odsvirao, a Plant upotpunio atmosferu svojim tekstom koji aludira na seks i drogu.

Jimmy Page i Robert Plant su se svakako upisali u istoriju rocka potpisavši osmominutno remek-djelo Stairway to Heaven. To je rock balada stepenaste melodije, koja počinje sa akustičnim gitarskim uvodom, a nastavlja se blagim ubrzavanjem sa uvođenjem Bonhamovih bubnjeva (sve to prati Plantov tihi glas i vanvremenski stihovi), i na kraju eksplodira u najbolji gitarski solo svih vremena i žestok vrisak Plantovog glasa u refrenu.

Pjesma je daleko prevazišla album i postala najslušanija stvar na radio-stanicama u SAD, iako nikad nije izdata kao singl. Četrdeset i pet godina nakon objavljivanja, 2016. godine, Plant i Page su se suočili sa suđenjem u Los Angelesu, na kom je razmatrano da li je Stairway plagijat ili ne, a po tužbi advokata pokojnog gitariste grupe Spirit, Randy Californije. Ipak, sud je odbacio optužbe, te je pjesma ostala i dalje isključivo nasljeđe Led Zeppelina.

 

Pjesme na albumu
Pjesma Trajanje Tekst i muzika
Black Dog 4:54 Jones, Page, Plant
Rock and Roll 3:40 Bonham, Jones, Page, Plant
The Battle of Evermore 5:51 Page, Plant
Stairway to Heaven 8:02 Page, Plant
Misty Mountain Hop 4:38 Jones, Page, Plant
Four Sticks 4:44 Page, Plant
Going to California 3:31 Page, Plant
When the Levee Breaks 7:07 Bonham, Jones, Memphis Minnie, Page, Plant

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *