Alain Delon – Biografija

Alain Delon (Sceaux kod Pariza, 8. novembra 1935.), francuski glumac.

Pojavivši se na filmu 1957., ubrzo se dokazuje kao jedan od najatraktivnijih i najambicioznijih mladih francuskih glumaca. Prvu zapaženiju ulogu Delon tumači u kriminalističkom filmu „U zenitu sunca“, a svjetsku slavu stiče 1960. ulogom u filmu „Rocco i njegova braća“. Nedugo zatim, glumi ali ne baš uspješno, i u Hollywoodu. Potkraj 1968. u središtu je velikog skandala oko ubistva njegovog tjelohranitelja Stevice Markovića, kada priznaje veze s podzemljem, ali je ipak bio oslobođen krivice. Afera nije naudila njegovoj karijeri, čak su uloge u kriminalističkim filmovima, u kojima je otada sve češće igrao, imale za publiku pečat vjerodostojnosti i time veće zanimljivosti.

Filmografija
 2012 S Novym godom, mamy!
Alain Delon
 2011 Une journée ordinaire (TV Movie)
Julien
 2010 Un mari de trop (TV Movie)
Maxime de Rougemont
 2008 Love Letters (TV Movie)
Thomas
 2008 Astérix aux jeux olympiques
Jules Cesar
 2007 Sur la route de Madison (TV Movie)
 2005 Les montagnes russes (TV Movie)
 2003-2004 Frank Riva (TV Series)
Frank Riva
 2003 Le lion (TV Movie)
John Bullit
 2002 Fabio Montale (TV Mini-Series)
Fabio Montale

Solea (2002) … Fabio Montale
Chourmo (2002) … Fabio Montale
Total Khéops (2002) … Fabio Montale
 2000 Les acteurs
Alain Delon
 1998 1 chance sur 2
Julien Vignal
 1997 Le jour et la nuit
Alexandre
 1996 Variations énigmatiques (TV Movie)
Abel Znorko
 1995 Les cent et une nuits de Simon Cinéma
Alain Delon, en visite
 1994 L'ours en peluche
Jean Rivière
 1993 Un crime
Maître Charles Dunand
 1992 Le retour de Casanova
Casanova
 1990 Dancing Machine
Alan Wolf
 1990 Nouvelle vague
Lui / Roger Lennox / Richard Lennox
 1988 Cinéma (TV Mini-Series)
Julien Manda

Episode #1.3 (1988) … Julien Manda
Episode #1.2 (1988) … Julien Manda
Episode #1.1 (1988) … Julien Manda
 1988 Ne réveillez pas un flic qui dort
Eugéne Grindel
 1987 Dear America: Letters Home from Vietnam (TV Movie documentary)
Récitant / Narrator (French version, voice)
 1986 Le passage
Jean Diaz
 1985 Certains Leeb Show (TV Series)
Clown Triste
 1985 Parole de flic
Daniel Pratt
 1984 Notre histoire
Robert Avranche
 1984 Un amour de Swann
Baron de Charlus
 1983 Le battant
Jacques Darnay
 1982 Le choc
Martin Terrier / Christian
 1981 Pour la peau d'un flic
Choucas
 1981 Tegeran-43
Inspector Georges Roche
 1980 3 hommes à abattre
Michel Gerfaut
 1979 Le toubib
Jean-Marie Desprée
 1979 The Concorde… Airport ‘79
Capt. Paul Metrand
 1978 Le bel indifférent (TV Movie)
Émile
 1977 Mort d'un pourri
Xavier ‘Xav’ Maréchal
 1977 L'homme pressé
Pierre Niox
 1977 Armaguedon
Dr. Michel Ambrose
 1977 Le gang
Robert, dit ‘le dingue’
 1976 Comme un boomerang
Jacques Batkin
 1976 Mr. Klein
Mr. Robert Klein
 1975 Le Gitan
Hugo Sennart, Le Gitan
 1975 Flic Story
Roger Borniche
 1975 Zorro
Don Diego / El Zorro
 1974 Borsalino and Co.
Roch Siffredi
 1974 Les seins de glace
Marc Rilson
 1974 La race des ‘seigneurs’
Julien Dandieu
 1973 Deux hommes dans la ville
Gino Strabliggi
 1973 Tony Arzenta (Big Guns)
Tony Arzenta
 1973 Les granges brûlées
Le juge Pierre Larcher
 1973 Scorpio
Jean ‘Scorpio’ Laurier
 1973 Traitement de choc
Docteur Devilers
 1972 Un flic
Commissaire Edouard Coleman
 1972 La prima notte di quiete
Daniele Dominici
 1972 The Assassination of Trotsky
Frank Jackson
 1972 Il était une fois un flic…
L'homme qui cherche Rodriguez (uncredited)
 1971 La veuve Couderc
Jean Lavigne
 1971 Soleil rouge
Gotch ‘Gauche’ Kink
 1971 Doucement les basses
Simon Médieu
 1971 Fantasia chez les ploucs
Un caïd (uncredited)
 1970 Madly
Julien Dandieu
 1970 Le cercle rouge
Corey
 1970 Borsalino
Roch Siffredi
 1969 Le clan des Siciliens
Roger Sartet
 1969 Jeff
Laurent
 1969 La piscine
Jean-Paul
 1968 Les yeux crevés (TV Movie)
Dino
 1968 Ho!
L'homme à l'aéroport (uncredited)
 1968 Adieu l'ami
Dino Barran
 1968 Histoires extraordinaires
William Wilson (segment “William Wilson”)
 1967 Diaboliquement vôtre
Pierre Lagrange / Georges Campo
 1967 Le samouraï
Jef Costello
 1967 Les aventuriers
Manu
 1966 Paris brûle-t-il?
Jacques Chaban-Delmas
 1966 Texas Across the River
Don Andrea Baldasar
 1966 Lost Command
Captain Phillipe Esclavier
 1965 Once a Thief
Eddie Pedak
 1964 L'amour à la mer
L'acteur du film
 1964 Le Journal d'un combat (Short)
Le narrateur (voice)
 1964 The Yellow Rolls-Royce
Stefano
 1964 L'insoumis
Thomas Vlassenroot
 1964 Les félins
Marc
 1964 La tulipe noire
Julien de Saint Preux / Guillaume de Saint Preux
 1963 Carambolages
Lambert (uncredited)
 1963 Il gattopardo
Tancredi Falconeri
 1963 Mélodie en sous-sol
Francis Verlot
 1962 Marco Polo
Marco Polo
 1962 Le diable et les 10 commandements
Pierre Messager – the son (segment “Tes père et mère honoreras”)
 1962 Die Rote
Passenger in Venice (uncredited)
 1962 L'eclisse
Piero
 1962 Le chien (TV Movie)
Lui
 1961 Dommage qu'elle soit une putain (TV Movie)
Giovanni
 1961 Amours célèbres
Le prince Albert / Le duc Albert (segment “Agnès Bernauer”)
 1961 Che gioia vivere
Ulysse Cecconato
 1960 Rocco e i suoi fratelli
Rocco Parondi
 1960 Plein soleil
Tom Ripley
 1959 Le chemin des écoliers
Antoine Michaud
 1959 Faibles femmes
Julien Fenal
 1958 Christine
Franz Lobheiner
 1958 Sois belle et tais-toi
Loulou
 1949 Le rapt (Short)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *