Annie Hall – Priča o filmu

Annie Hall, američka je romantična komedija snimljena 1977. u režiji Woodyja Allena koji je zajedno sa Marshallom Brickmanom napisao scenario. Pored Woodyja Allena glavnu ulogu je tumačila Diane Keaton. Allen je opisao film kao “glavnu prekretnicu”, pošto je dostigao nivo ozbiljnosti koji nikad dotad nije pronađen ni u jednom od njegovih farsi i komedija koje je do tada snimio. Kritika je jako pozitivno primila ovaj film. Osvojio je 4 Oskara, uključujući i onaj za najbolji film. Filmski kritičar Roger Ebert opisao ga je kao “čuveni film Woodyja Allena po svačijoj mjeri”. Komedijaš Alvy Singer pokušava da shvati zašto je njegova veza sa Annie Hall prekinuta prije godinu dana. Odrastajući u New Yorku, on zamara svoju majku sa nemogućim pitanjima o praznini postojanja, ali je jako oprezan kada je u pitanju njegova nevina seksualna radoznalost.

Annie Hall
Režija Woody Allen
Producent Charles H. Joffe
Jack Rollins
Scenario Woody Allen
Marshall Brickman
Uloge Woody Allen
Diane Keaton
Tony Roberts
Christopher Walken
Carol Kane
Paul Simon
Fotografija Gordon Willis
Montaža Wendy Greene Bricmont
Ralph Rosenblum
Distribucija United Artists
Datum(i) premijere 1977.
Trajanje 94 min.
Zemlja Flag of the United States.svg Sjedinjene Američke Države
Jezik engleski
Budžet $4,000,000
Annie Hall na Internet Movie Database
Radnja

Ovo je film o komedijašu, Alvyju Singeru (Woody Allen), koji se zaljubljuje u Annie Hall (Diane Keaton). Oba lika su potpuno različita ali su neodoljivo zabavni i neobični. Alvy je pretjerani pesimista koji je opsjednut temom o umiranju i ima veoma zajedljive i cinične poglede na svijet i ljude koji ga okružuju. Annie je netalentovana pjevačica i fotograf. Kad su se Alvy i Annie susreli prvi put osjetili su međusobnu privlačnost. Film obrađuje njihov ljubavni život, prije i poslije njihove veze. Alvy se često pojavljuje u sceni kad se direktno obraća publici izražavajući svoje mišljenje o situaciji u kojoj se nalazi.

Alvy Singer je komedijaš koji očajnički želi da rastumači svoj odnos sa bivšom djevojkom Annie Hall. Početak je romantičan a onda dolaze problemi. Nije previše oduševljen idejom da ona dođe živjeti kod njega. Ne sviđa mu se njena navika da uzima drogu prije nego što imaju seks kao i njen nedostatak obrazovanja. Nakon što se upisuje na koledž, ubrzo shvata da joj se sviđa profesor. Alvy i Annie se svađaju i raskidaju vezu. On pokušava da se smiri i da nađe novu vezu ali bez uspjeha. Nakon nekog vremena ona ga naziva telefonom i oni opet počinju, nadajući se da će ovaj put biti uspješno. Sve izgleda predivno ali opet uviđaju da njihova veza postaje hladna. Nakon posjete Kaliforniji opet prekidaju vezu, ali ovaj put bez svađe.

Alvy je razdragan zato što su se mirno razišli i što se njihova ljubavna veza pretvorila u prijateljstvo. On pokušava da izađe sa nekom drugom ženom ali bez uspjeha. Nakon paničnog napada on leti u Kaliforniju gdje je Annie uplovila u novu romansu. Ona ga odbija ali on postaje tako očajan da poslije završava u zatvoru. Nakon povratka u New York on piše teatarski komad o njihovoj romansi koja ima srećan završetak. Kasnije, on se susreće sa njom u New Yorku, ali ona je u društvu sa nekim muškarcem. Izlaze na ručak kao prijatelji, sjećajući se svojih dobrih dana. Na kraju on shvata da iako su romanse apsurdne i iracionalne, mi svakako treba da prođemo kroz njih. Treba da vjerujemo da one nisu ono što u stvarnosti jesu.

Uloge
Nagrade
Oskari
BAFTA
 • Najbolji film
 • Diane Keaton – Najbolja glumica
 • Woody Allen – Najbolji režiser
 • Ralph Rosenblum, Wendy Greene Bricmont – Najbolja montaža
 • Woody Allen, Marshall Brickman – Najbolji scenarij
Zlatni globus
 • Diane Keaton – Najbolja glumica
Ostale nagrade
 • Woody Allen, Marshall Brickman – najbolji scenario – Udruženje filmskih kritičara Los Angelesa
 • Diane Keaton – najbolja glumica – Udruženje filmskih kritičara New Yorka
 • Woody Allen – najbolji režiser – Udruženje filmskih kritičara New Yorka
 • Najbolji film – Udruženje filmskih kritičara New Yorka
 • Woody Allen, Marshall Brickman – najbolji scenario – Udruženje filmskih kritičara New Yorka
 • Woody Allen, Marshall Brickman – Udruženje pisaca Amerike
 • Najbolji film – Nacionalno udruženje filmskih kritičara Amerike
 • Diane Keaton – najbolja glumica – Nacionalno udruženje filmskih kritičara Amerike
 • Woody Allen, Marshall Brickman – najbolji scenario – Nacionalno udruženje filmskih kritičara Amerike
 • Woody Allen – Udruženje režisera Amerike
Zanimljivosti
 • Woody Allen je isprva zamislio da ovaj film bude misterija o ubistvu, a ljubavna romansa je trebala biti u drugom planu. Tokom ispravki na scenariju, Allen je odlučio da izostavi ubistvo, koje su kasnije on i Marshall Brickman ubacili u film Misterija ubistva na Manhattanu.
 • Ovo je bila prva pojava glumice Sigourney Weaver na filmu, u kojoj je glumila Alvyjevu djevojku na samom kraju filma; u ovoj ulozi nije imala nikakav dijalog.
 • Radni naslov filma je bio “Anhedonia” – što je naučni termin za pomanjkanje osjećanja zadovoljstva. United Artists se protivio ovom nazivu (uglavnom zbog toga što nisu bili u mogućnosti da smisle reklamu koja bi objasnila značenje riječi), zato je Woody Allen morao da popusti i nazove film po glavnom liku samo tri sedmice prije filmske premijere.
 • Sa trajanjem od 93 minute, ovo je drugi najkraći film koji je osvojio Oskara za najbolji film. Najkraći film koji je osvojio ovog Oskara je Marty koji je trajao samo 91 minutu.
 • Kuća ispod rollercoastera gdje je Alvy odrastao je ustvari Kensington Hotel na Coney Islandu, u Brooklynu. Allen je otkrio tu kuću dok je tražio lokaciju za snimanje. Hotel i rollercoaster su srušeni 2000. godine.
 • U sceni kad Annie vozi Alvyja kući sa teniskog meča ona na brzinu parkira svoje auto iza jednog crvenog auta. U sljedećoj sceni, oni izlaze iz auta, ali sad auto više nije crveno nego je plavo.
Kritike

„ … Vizuelno i po sadržaju to je velika gužva, ali mnoge situacije su dosta pametne, i ima mnogo nezaboravnih scena …

Dave Kehr, Chicago Reader

„ … Woody Allenova klasična komedija niže mnoge scene otvaranja, i obiluje sa mnogim predgovorima i uvodima …

Jamie N. Christley, Slant Magazine

„ … U filmu Annie Hall, Allen je ponovo pisac, režiser i glavni glumac zajedno sa Diane Keaton u nezaboravnoj obradi neuspjele ljubavne romanse, koja je u isto vrijeme i tužna kao i histerično smiješna …
Tim Radford, Guardian

https://sh.wikipedia.org › wiki › Annie_Hall

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *