Art Garfunkel – Biografija

Arthur Ira “Art” Garfunkel, (Forest Hills, Queens, New York, 5. novembar 1941.), američki pjevač i glumac. Aktivan u duetu Simon & Garfunkel zajedno s Paulom Simonom u vremenu 1964.-1970., 1981.–1983., 1991. i 2003.–2004. godine. Njih dvojica su sarađivala još 1957. pod imenom Tom & Jerry, između ostalog na singlu Hey, Schoolgirl. Poslije 1970. nastupa uglavnom kao solo muzičar.

Garfunkel je izdao dva singla pod pseudonimom Artie Garr 1961.; Private World/Forgive Me i Beat Love/Dream Alone, bez većeg uspjeha.

Najpoznatiji hitovi u Evropi kao solo izvođaču bile su pjesme I Only Have Eyes For You iz 1975. i Bright Eyes iz 1979., koje su zasjele na prvo mjesto engleske top liste (Bright Eyes šest nedjelja).

Ova pjesme se mogla čuti u animiranom filmu Watership Down, koji je snimljen po istoimenoj knjizi Richarda Adamsa. U SAD-u je singl All I Know iz 1973. bio najbolje plasiran. 1989. objavljuje knjigu poezije pod nazivom Still Water.

Filmografija
 2017 Cecile on the Phone (Kratkometražni)
Dr. Saltzman
 2009 The Rebound
Harry Finklestein
 2003 American Dreams (TV Serija)
Mr. Greenwood

False Start (2003) … Mr. Greenwood
 1998 54
Elaine's Patron
 1994 Frasier (TV Serija)
Chester

Adventures in Paradise: Part 1 (1994) … Chester (glas)
 1993 Boxing Helena
Dr. Lawrence Augustine
 1990 Mother Goose Rock ‘n’ Rhyme (TV Film)
Georgie Porgie
 1986 Saturday Night Live (TV Serija)
Art Garfunkel

Robin Williams/Paul Simon (1986) … Art Garfunkel (nepotpisan)
 1986 Good to Go
S. D. Blass
 1980 Bad Timing
Alex Linden
 1980 Laverne & Shirley (TV Serija)
The Mighty Oak

The Beatnik Show (1980) … The Mighty Oak
 1977 The Paul Simon Special (TV Special)
Art Garfunkel
 1973 Acts of Love and Other Comedies (TV Film)
Nicky
 1971 Carnal Knowledge
Sandy (kao Arthur Garfunkel)
 1970 Catch-22
Capt. Nately (kao Arthur Garfunkel)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *