Au hasard, Balthazar – Priča o filmu

Au hasard, Balthazar (sh. Balthazar nasumice) je francuskošvedski crno-bijeli igrani film snimljen 1966. godine u režiji Roberta Bressona. Naslovni protagonista je magarac po imenu Balthazar, a radnja prati njegov život tokom koga će biti izložen svakojakom zlostavljanju i iskorišćavanju, a pri čemu se prema njemu dobro odnosi jedino djevojčica po imenu Marie, koja će, kada odraste (i kada je glumi Anne Wiazemsky) i sama postati žrtvom zlostavljanja.

Bresson je Au hasard snimio pronašavši inspiraciju u romanu Idiot Fjodora Dostojevskog, ali i vlastitim hrišćanskim uvjerenjima, te se film sastoji od nekoliko epizoda koje ilustriraju koncept sedam smrtnih grijeha. U njemu je, kao i u svojim najpoznatijim ostvarenjima, insistirao na korišćenju naturščika umjesto profesionalnih glumaca; za ulogu Marie je tako angažovana Wiazemsky, koja dotada nije imala glumačkih iskustava, a koju je režiseru preporučila Florence Delay, protagonistkinja njegovog ranijeg filma Suđenje Jovanki Orleanki. Film je oduševio kritičare, a posebno Jean-Luca Godarda, koji se nekoliko godina kasnije oženio za Wiazemsky, koja je tada postala zapažena glumica.

Wiazemsky je iskustva sa snimanja filma godine koristila kao inspiraciju za vlastiti roman Jeune Fille objavljen 2007. godine.

Uloge

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *