Bijelo dugme – Doživjeti stotu

Doživjeti stotu peti je studijski album sarajevske rock grupe Bijelo dugme, koji izlazi u decembru 1980.g. Album je značajan po tome što je grupa promijenila pravac u muzičkom stilu i umjesto dotadašnjeg hard rocka okreću se novom valu.

Album Doživjeti stotu, bio je pripreman i objavljen nakon smrti doživotnog predsjednika bivše Jugoslavije Josipa Broza Tita, koji je umro 4. maja 1980.g. Nakon njegove smrti u čitavoj državi su zbog žalosti bile smanjene sve zabavne aktivnosti.

Materijal za album bio je pripreman u kući Gorana Bregovića na Jahorini, prije samog snimanja koje je počelo 6. oktobra 1980.g. u “Studiju 4” radio Beograda. Dva mjeseca kasnije objavljuju dvostruki singl sa pjesmama “Dobro vam jutro Petrović Petre” / “Na zadnjem sjedištu moga auta”. Pjesma “Dobro vam jutro Petrović Petre” odmah po objavljivanju je zabranjena za radijsko emitovanje zbog stiha “…sve u finu materinu…”, za koji su neki smatrali da je neprikladan, posebno u osjetljivom vremenu nakon Titove smrti. Takođe je bilo dosta pritužbi na omot albuma koji je napravio Mirko Ilić, a prikazivao je plastičnu operaciju. Na albumu se nalazi deset pjesama, producent je Goran Bregović, a objavljuje ga diskografska kućaJugoton“.

Početkom 1980-ih godina na jugoslovensku rock scenu dolazi novi val, koji je postajao sve popularniji. Bregovićev odgovor na to je album Doživjeti stotu, na kojem se nalaze pjesme “Ha ha ha” i “Tramvaj kreće” u kojima mijenja aranžmane starih pjesmama i nastoji da zvuče što modernije. U skladu sa stilom koji donosi novi val, članovi grupe skraćuju kosu a Željko Bebek brije brkove. Turneja započinje u Sarajevu, a završava u zagrebačkom klubu Kulušić gdje snimaju drugi koncertni album.

Lista pjesama
A-strana
  1. “Doživjeti stotu”
  2. “Lova” – (stihovi: Duško Trifunović i Goran Bregović)
  3. “Tramvaj kreće (ili kako biti heroj u ova šugava vremena)”
  4. “Hotel, motel”
  5. “Pjesma mom mlađem bratu (iz Niša u proljeće ‘78.)”
B-strana
  1. “Čudesno jutro u krevetu gđe Petrović”
  2. “Mogla je biti prosta priča”
  3. “Ha, ha, ha”
  4. “Zažmiri i broj”
  5. “Pristao sam biću sve što hoće” – (stihovi: Duško Trifunović)
Izvođači
Produkcija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *