Biserka Cvejić – Biografija

Biserka Cvejić, djevojačko Katušić (Krilo, 5. novembar 1923), srpska operska pjevačica.

Biografija

Biserka je rođena u Dalmaciji, a potom se iselila sa roditeljima u Belgiju. Počela je da pjeva u crkvi gdje je dobila savjet da uči pjevanje. Posle Drugog svjetskog rata vraća se u Jugoslaviju. Upisuje se na Muzičku akademiju u Beogradu u klasi profesora Josipa Rijaveca, čuvenog tenora. Direktor Beogradske opere Oskar Danon joj je ponudio stalni angažman. Na sceni je debitovala 1950. Njena prva veća uloga bila je Šarlota u operi Verter (1954). U narednoj ulozi, Eboli u operi Don Karlos, postiže veliki uspjeh.

Sa Beogradskom operom odlazi u Beč 1961, gdje učestvuje u snimanju opere Rat i mir Sergeja Prokofjeva. Na audiciji u Beču pjeva scenu u sudnici iz Aide i ariju Eboli. Posle šest mjeseci dobija poziv Bečke državne opere da zamijeni Đulijetu Simionato. Doživjela je veliki uspjeh na sceni ove operske kuće. Angažovao ju je Herbert fon Karajan, a njihova saradnja trajaće do 1979. U Bečkoj državnoj operi nastupala je dvadeset godina kao vodeći mecosopran. Tumačila je 25 uloga i imala oko 370 nastupa.

Na njenom gostovanju u Splitu dirigovao je Kurt Adler iz Metropoliten opere. Pozvana je da gostuje u Metropolitenu, i sa ovom kućom sarađuje od 1961. do 1968. godine. Slede gostovanja u Minhenu, Berlinu, Barseloni, Napulju, Veroni, Moskvi, Londonu, Tokiju, Buenos Ajresu… U Milanskoj skali debituje januara 1970. ulogom Dalile u operi Samson i Dalila. Njene najvažnije uloge bile su: Karmen, Amneris, Eboli, Acučena, Brangene, Fricka i Dalila.

Biserka Cvejić je bila poznata još kao oratorijumski pjevač i tumač solo pjesme. Kritičari je opisuju kao verdijevski mecosopran, suverenog pjevača, ujednačenog mladalački svježeg glasa. Njene interpretacije se opisuju kao prefinjene. Savršeno je vladala i jezikom francuskih operskih likova.

Sa operske pozornice povlači se u punoj snazi 1978. godine. Ukupno je ostvarila 77 mecosopranskih uloga u skoro 1.800 predstava na scenama širom svijeta. Narednih dvadeset godina radila je kao pedagog, odnosno profesor solo pjevanja na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a kasnije i na Umetničkoj akademiji u Novom Sadu. Jedan od njenih učenika je Željko Lučić, jedan od najboljih baritona na svijetu.

Zajedno sa suprugom, Dušanom Cvejićem, autor je knjige „Umetnost pevanja“.

Najviše francusko odlikovanje, Legija časti, dodijeljeno joj je 2001. godine. Povodom njenog 90. rođendana Muzej Narodnog pozorišta u Beogradu je priredio izložbu i koncert decembra 2013. godine.

Krajem 2014. godine dodijeljena joj je nagrada za životno djelo „Dositej Obradović“ i uručena u februaru 2015.

 

https://sr.wikipedia.org › wiki › Бисерка_Цвејић

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *