Blago Sierra Madre – Priča o filmu

Blago Sierra Madre (eng. The Treasure of the Sierra Madre), američki film Johna Hustona iz 1948. s Humphreyjem Bogartom i Walterom Hustonom u glavnim ulogama. Temeljen je na istoimenom romanu B. Travena iz 1927., u kojem se dva američka razbojnika (Humphrey Bogart i Tim Holt) u dvadesetim godinama u Meksiku udružuju s veteranom (Walter Huston, rediteljev otac) kako bi pronašli blago. Veteran uspijeva predvidjeti nevolju, ali ipak ode s njima. Blago Sierra Madre bio je jedan od prvih holivudskih filmova koji se gotovo u cjelosti snimao izvan Sjedinjenih Država (u Tampicu, Meksiko), iako su noćne scene snimljene u studiju. Film dosta vjerno prati roman.

Priča i povijesni kontekst

Walter Huston u filmu

U dvadesetim se teror Meksičke revolucije dosta stišao, ali raštrkane bande i dalje terorišu sela. Nova post-revolucionarna vlada oslanja se na učinkovitu, ali nemilosrdnu Federalnu policiju, u žargonu poznatu pod nazivom Federales, koja patrolira zabačenim područjima i rješava se bandita. Stranci, kao što su trojica Amerikanaca protagonista priče, u velikoj su opasnosti jer će ih banditi ubiti ako naiđu na njih. Banditi su takođe u opasnosti od vojske koja ih nemilosrdno ubija, a čak prije toga moraju iskopati vlastite grobove. To je kontekst u kojem trojica gringosa polaze iz malog meksičkog gradića u potragu za blagom u planine Sierra Madre. U unutrašnjost zemlje putuju vozom i preživljavaju napad bandita na putu.

U pustinji, Howard, veteran iz grupe, se pokazuje kao najčvršći i najpametniji; on će i otkriti blago koje traže. Rov je iskopan te je mnogo zlata izvađeno, ali na scenu stupa pohlepa i Fred C. Dobbs (Bogart) počinje gubiti povjerenje i razum, u želji da uzme čitavo blago. Tada se ponovno pojavljuju banditi, predstavljajući se da su Federalci. Nakon vatrenog obračuna, pojavljuje se prava jedinica Federalaca te odvode bandite. Howard je pozvan da pomogne nekim seljacima, dok se Dobbs i treći partner, Curtin, konačno obračunavaju. Dobbs pobjeđuje i ostavlja Curtina da leži krvareći. Međutim, dok on tetura kroz pustinju, pronalaze ga i ubijaju neki preživjeli banditi, koji, ne znajući, rasipaju zlato u vjetar. Curtin je pronađen i odveden u Howardovo selo, gdje se oporavlja. On i Howard svjedoče pogubljenju bandita od strane Federalaca te saznaju da je zlato nestalo. Razdvajaju se, Howard se vraća u selo, a Curtin kući u Ameriku.

Nagrade

John Huston osvojio je Oscara za režiju i najbolji originalni scenario. Walter Huston, njegov otac, osvojio je Oscara kao najbolji sporedni glumac. Film se konstantno nalazi na listi 250 najboljih filmova svih vremena na IMDb-u.

Osvojena su i tri Zlatna globusa: za najbolji film – drama, režiju i sporednog glumca (Walter Huston), te nominacija za nagradu BAFTA (najbolji film).

Glumci

u traileru filma Blago Sierra Madre iz 1948.

Zanimljivosti
  • Povučeni romanopisac B. Traven zamoljen je da posjeti set tokom snimanja. Traven je oklijevao i rekao kako će poslati pomoćnika. Pomoćnik je zapravo bio sami Traven koji je koristio pseudonim.
  • Kako bi dodao autentičnost svojoj ulozi, Waltera Hustona je njegov sin, John Huston nagovorio da nastupi bez vještačke vilice.
  • Prosjak s početka filma bio je reditelj John Huston.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *