Bo Derek – Biografija

Bo Derek (Long Beach, Kalifornija, Sjedinjene Države, 20. novembar 1956.), američka glumica i manekenka.

Rođena je kao Mary Cathleen Collins u Long Beachu u Kaliforniji u porodici irskonjemačkoholandskovelškog porijekla, od oca menadžera i majke frizerke. Pohađala je srednju školu u Los Angelesu. Isprva radi kao fotomodel, potom na audiciji upoznaje reditelja Johna Dereka, trideset godina starijeg od nje. Nakon što se Derek razveo od glumice Linde Evans, vjenčali su se 1976.

Njena prva značajna uloga na filmu bila je u hororu Orca (1977.), ali uspjeh postiže 1979. romantičnom komedijom Desetka Blakea Edwardsa, koja je lansira kao seks simbol. Neki od njenih idućih filmova, kao Tarzan, the Ape Man (1981.), Bolero (1984.) i Ghosts Can't Do It (1990.), nisu bili dobro primljeni kod publike i kritike, te su joj donijeli čak tri Zlatne maline i nominaciju za “Najgoru glumicu stoljeća”. Ipak, kvalitetniji nastup ostvaruje u komediji Malibu's Most Wanted (2003.) i TV seriji Fashion House (2006.). Od 1980., mnogo je puta pozirala za Playboy.

Bo Derek je konzervativna republikanka koja je na izborima 1988. i 1992. podržavala Georgea Busha starijeg, dok je 2000. i 2004. sudjelovala u kampanji Georgea Busha mlađeg, te se pojavila na obije republikanske konvencije.

Filmografija
 2018 5 Weddings
Mandy Singh
 2017 Christmas in the Heartland
Elsa Gentry
 2015 Sharknado 3: Oh Hell No! (TV Movie)
May Wexler
 2013 Highland Park
Destiny
 2012 CSI: Miami (TV Series)
Joanna Toring

Last Straw (2012) … Joanna Toring
 2012 Chuck (TV Series)
Bo Derek

Chuck Versus Bo (2012) … Bo Derek
 2011 Hunt for the I-5 Killer (TV Movie)
Seaver
 2006 Fashion House (TV Series)
Maria Gianni
 2005 Crusader (TV Movie)
Nicola Markham
 2003-2005 7th Heaven (TV Series)
Mrs. Kinkirk

Honor Thy Mother (2005) … Mrs. Kinkirk
We Do (2003) … Mrs. Kinkirk
I Love Lucy (2003) … Mrs. Kinkirk
 2005 Still Standing (TV Series)
Mrs. Rose Grundy

Still Helping Out (2005) … Mrs. Rose Grundy
 2003 Boom
Bo Derek
 2003 Lucky (TV Series)
Joan

The Dating Game (2003) … Joan
 2003 Malibu's Most Wanted
Bess Gluckman
 2002 The Master of Disguise
Bo Derek
 2001 Sunstorm
Victoria Warren
 2001 Life in the Balance
Kathryn Garr
 2001 Bob Patterson (TV Series)
Bo Derek

Honest Bob (2001) … Bo Derek
 2001 Horror 101
Miss Allison James
 2001 Frozen with Fear
Katherine Sullivan
 2001 Two Guys, a Girl and a Pizza Place (TV Series)
Susan Bergen

I've Got a Secret (2001) … Susan Bergen
Give Mommy a Kiss (2001) … Susan Bergen
Burning Down the House (2001) … Susan Bergen
 2000 Emeril (TV Series)
Bo Derek

The Retreat … Bo Derek
 2000 Murder at the Cannes Film Festival (TV Movie)
Thada Pryce
 2000 Queen of Swords (TV Series)
Mary Rose

The Witness (2000) … Mary Rose
 2000 Family Law (TV Series)
Camille Weller

Metamorphosis (2000) … Camille Weller
 1999 The Drew Carey Show (TV Series)
Bo Derek

Drew's Reunion (1999) … Bo Derek
 1998 Wind on Water (TV Series)
Ciel Connolly

Threading the Needle (1998) … Ciel Connolly
Kalendar grrrl (1998) … Ciel Connolly
First Swell (1998) … Ciel Connolly
Pilot (1998) … Ciel Connolly
 1995 Tommy Boy
Beverly
 1994 Woman of Desire
Christina / Wife
 1994 Shattered Image (TV Movie)
Helen Allgood
 1992 Sognando la California
Bo Derek
 1992 Amour et chocolat (TV Movie)
BJ Cassidy
 1989 Ghosts Can't Do It
Katie O'Dare Scott
 1984 Bolero
Lida MacGillivery
 1981 Tarzan the Ape Man
Jane Parker
 1981 Fantasies
Anastasia (as Kathleen Collins)
 1980 A Change of Seasons
Lindsey Rutledge
 1979 10
Jenny Hanley
 1977 Orca
Annie

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *