Bora Đorđević – Biografija

Borisav “Bora” Đorđević (rođen 1. novembra 1952. u Čačku), poznat i kao Bora Čorba, pjevač rok grupe Riblja čorba od njenog osnivanja 1978.

Bio je član brojnih čačanskih i beogradskih pop i rok grupa tokom 1970ih kao što su Zajedno, Suncokreti i Rani mraz (sa Đorđem Balaševićem).

15. septembra 1978. osnovao je grupu Riblja čorba, koja je postala vrlo popularna tokom sledećih nekoliko mjeseci. Popularnost grupe se takođe počela manifestovati u Borinom alkoholizmu, što je, zajedno sa provokativnim društveno-orijentisanim pesmama, prouzrokovalo da on postane jedan od najkontroverznijih muzičara u Jugoslaviji.

Po izdanju albuma „Koza nostra“, 1990. godine, bio je optužen za „vređanje radničke klase Jugoslavije“, ali su optužbe odbačene.

Nakon početka građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji, Đorđević je bio pristalica Republike Srpske i Republike Srpske Krajinie. Bio je i veliki protivnik vlasti Slobodana Miloševića, i taj svoj stav je izrazio albumom Njihovi dani koji je izdao samo pod svojim imenom, bez etikete “Riblja čorba”.

Član je Gradskog odbora DSS-a. Nakon političkih promjena u Srbiji, bio je neko vrijeme na poziciji savjetnika ministra kulture u Vladi Srbije 2004, ali je već sledeće godine bio prinuđen da podnese ostavku, nakon što je novinare televizije B92 nazvao “izdajničkom stokom”.

Bio je oženjen Draganom Đorđević sa kojom je imao sina Borisa, a sa njima je živjela i Tamara, Draganina kćerka iz prethodnog braka. Borisav i Dragana su se sporazumno razveli 5. februara 2007, a Borisav joj je ostavio stan u kojem su živjeli. Dragana Đorđević je izvršila samoubistvo 23. marta 2007.

Po drugi put se oženio dvadeset šest (neki izvori kažu dvadeset osam) godina mlađom rudničankom Aleksandrom. Vjenčanje je obavljeno na Rudniku, 18. novembra 2009. Aleksandru je upoznao tokom turneje po SAD. Nakon četiri godine je i ovaj brak okončan.

Dobitnik je nagrade akademije Ivo Andrić za knjigu poezije Pusto ostrvo, 2018. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *