Demi Moore – Biografija

Demi Mur (engl. Demi Moore), američka filmska glumica rođena 11. novembra 1962. u Rozvelu, (Novi Meksiko, SAD). 1990-ih je zahvaljujući nastupima u filmovima Duh, Nepristojna ponuda i Striptiz, postala jedna od najpoznatijh glumica u Holivudu.

Biografija

Rođena je kao Demi Džin Gajns u Rozvelu (Novi Meksiko), 11. novembra 1962. Kao dijete je imala težak i nestabilan život. Njen biološki otac Čarls Harmon je napustio njenu majku Virdžiniju koja je bila u trećem mjesecu trudnoće, kao rezultat toga uzela je prezime svoga očuha Danija Gajnsa. U djetinjstvu se porodica često selila, da bi 1976. godine dospjela u Los Anđeles (Kalifornija). Na nagovor tadašnje prijateljice Nastasje Kinski počinje da se bavi glumom. Kasnije se sreće sa Fredijem Murom i udaje se za njega 1979. Ravodi se nakon šest godina braka, ali zadržava prezime Mur. Početkom osamdesetih se slikala naga, ali te fotografije nisu objavljene sve dok nije postala poznata.

Filmsku karijeru započinje 1982. filmom Parazit a potom slijede filmovi Sedmi znak (1988), Duh (1990), Nekoliko dobrih ljudi (1992), Nepristojna ponuda (1993), Razotkrivanje (1994), Striptiz (1996) i drugi.

Privatni život

Bila je udata za glumca Brusa Vilisa, sa kojim ima tri kćerke (Ramer, Skaut i Talula). Godine 1992. slikala se naga i u poodmakloj trudnoći za naslovnu stranicu časopisa Vanity Fair a kasnije se ponovo slikala za Vanity Fair, noseći obojeno odijelo. Njen drugi suprug bio je glumas Ešton Kučer, od koga se razvela 2013.

Filmografija
 2019 Corporate Animals
Lucy
 2018 Animals. (TV Serija)
General

Roachella (2018) … General
So You Think You Won't Treason!? (2018) … General
Horses (2018) … General
Rats (2018) … General
 2018 Love Sonia
Selma
 2017-2018 Empire (TV Serija)
Claudia / Nurse
 2017 Blind
Suzanne Dutchman
 2017 Rough Night
Lea
 2016 Wild Oats
Crystal
 2015 Forsaken
Mary Alice Watson
 2013 Very Good Girls
Kate
 2012 LOL
Anne
 2011 Margin Call
Sarah Robertson
 2011 Another Happy Day
Patty
 2010 Bunraku
Alexandra
 2009 The Magic 7 (TV Film)
U-Z-Onesa (glas)
 2009 The Joneses
Kate Jones
 2009 Happy Tears
Laura
 2007 Flawless
Laura
 2007 Mr. Brooks
Det. Tracy Atwood
 2006 Bobby
Virginia
 2006 Half Light
Rachel Carlson
 2003 Will & Grace (TV Serija)
Sissy Palmer-Ginsburg

Women and Children First (2003) … Sissy Palmer-Ginsburg
 2000 Passion of Mind
Marie / Marty
 1997 Deconstructing Harry
Helen
 1997 G.I. Jane
Jordan O'Neill
 1997 Destination Anywhere (Video)
Janie
 1997 Ellen (TV Serija)
The Sample Lady

The Puppy Episode (1997) … The Sample Lady (nepotpisana)
 1996 Beavis and Butt-Head Do America
Dallas Grimes (voice)
 1996 Disney's Animated Storybook: The Hunchback of Notre Dame (Video Igra)
Esmeralda (voice)
 1996 If These Walls Could Talk (TV Film)
Claire Donnelly (segment “1952”)
 1996 Striptease
Erin Grant
 1996 The Hunchback of Notre Dame
Esmeralda (glas)
 1996 The Juror
Annie
 1995 Now and Then
Samantha
 1995 The Scarlet Letter
Hester Prynne
 1995 Your Studio and You (Kratkometražni)
Demi Moore (nepotpisana)
 1994 Disclosure
Meredith Johnson
 1993 Indecent Proposal
Diana Murphy
 1992 A Few Good Men
Lt. Cdr. JoAnne Galloway
 1991 The Butcher's Wife
Marina Lemke
 1991 Mortal Thoughts
Cynthia Kellogg
 1991 Nothing But Trouble
Diane Lightson
 1990 Ghost
Molly Jensen
 1990 Tales from the Crypt (TV Serija)
Cathy Marno

Dead Right (1990) … Cathy Marno
 1989 We're No Angels
Molly
 1989 Moonlighting (TV Serija)
Woman in Elevator

When Girls Collide (1989) … Woman in Elevator (nepotpisana)
 1988 The Seventh Sign
Abby Quinn
 1986 Wisdom
Karen Simmons
 1986 One Crazy Summer
Cassandra Eldridge
 1986 About Last Night…
Debbie
 1985 St. Elmo's Fire
Jules
 1984 No Small Affair
Laura Victor
 1982-1984 General Hospital (TV Serija)
Jackie Templeton
 1984 Blame It on Rio
Nicole Hollis
 1984 Bedrooms (TV Film)
Nancy
 1984 The Master (TV Serija)
Holly Trumbull

Max (1984) … Holly Trumbull
 1982 Young Doctors in Love
New Intern (nepotpisana)
 1982 Parasite
Patricia Welles
 1981 Choices
Corri

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *