Doktor Živago – Priča o filmu

Doktor Živago (engleski Doctor Zhivago) je američkobritanski dramski film iz 1965. godine, kojeg je režirao David Lean, na temelju istoimenog romana ruskog književnika Borisa Pasternaka. U glavnim ulogama su Omar Sharif i Julie Christie. Radnja se odigrava u Rusiji tokom prvog svjetskog rata i građanskog rata 1917.-1922., te prati neuspjelu ljubavnu vezu između doktora Živaga i Lare tokom tih burnih i nasilnih godina. Film je dobio pet Oscara, uključujući i Oscara za najbolji scenario i muziku, koju je komponovao Maurice Jarre. Ipak, glavne je nagrade za film i režiju preuzeo mjuzikl Moje pjesme, moji snovi. Od muzike u filmu ističe se Larina pjesma. Film je postigao ogroman uspjeh prilikom premijere, uprkos tome što je zabranjen u SSSR-u zbog suptilnog kritikovanja boljševičkog režima: u američkim bioskopima je zaradio 111,7 miliona $, što ga je prilagođeno po inflaciji 2015. činilo osmim najkomercijalnim filmom svih vremena. Američki filmski institut (AFI) je Dr. Živaga stavio na 39. mjesto na listi 100 godina AFI-ja… 100 filmova.

Radnja

Radnja filma odvija se za vrijeme velikog preokreta u Rusiji u razdoblju 1905.-1921., u kojem se događaju revolucije 1905. i 1917. i kasniji građanski rat. Priču priprovijeda Jevgraf Živago, koji nailazi na djevojku, za koju posumnja da je kćerka njegov brata Jurija i njegove ljubavnice Lare. Na početku priče umire majka tada desetogodišnjeg Jurija. On kasnije studira medicinu i bavi se poezijom. U jednom trenutku on i njegova vjerenica Tonja prisustvuju gala zabavi, gdje se pojavljuje djevojka mladića Komarovskog – Lara.

Na početku Prvog svjetskog rata, Juri je ljekar u ruskoj vojsci. Ponovo se susreću staze Jurija i Lare. Ona je angažovana kao medicinska sestra i udata je za Pašu Antipova, a Živago je oženjen za Tonju, kćerku njegova posvojitelja. Između Jurija i Lare javlja se obostrana privlačnost, ali odolijevaju iskušenju.

Nakon prestanka rata, Juri živi sa suprugom Tonjom u Moskvi. U međuvremenu, došlo je do revolucije i suočava se s promjenama. Sa svojom porodicom bježi u kuću na Uralu. Kako bi izbjegao dosadu, posjetio je biblioteku u susjednom gradu i susreo se s Larom. Ovaj put prepustili su se jedno drugome i upustili u vezu. U jednom od njihovih izleta u grad, grupa revolucionara regrutovala je Jurija da im se pridruži. Nakon nekoliko godina služenja u revolucionarnoj jedinici, pobjegao je i vratio se Lari. Razdvajali su se i spajali, ali ljubav između njih i dalje je postojala.

Komarovski se opet pojavljuje pri kraju priče. Stekao je uticaj u boljševičkoj vladi zbog čega je i imenovan poglavarom u Sibiru. Nudi Živagu i Lari odlazak iz Rusije. Njih dvoje su to na početku odbijali, ali je na kraju Komarovski nasamo uspio nagovoriti Živaga kako je u Larinom interesu da odu iz Rusije. Zbog toga je Živago nagovorio Laru, da ode s Komarovskim govoreći joj (lažno) kako će on uskoro krenuti za njom. Ona je otišla, a on ostao i od tada život i zdravlje krenuli su mu na gore. Na kraju se Lara vraća u Rusiju na dan Živagovog pogreba.

Glavne uloge

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *