Dora Mar – Biografija

Dora Mar (rođena kao: Henrite Teodora Marković (Tur, 22. novembra 1907. – † Pariz, 16. jul 1997.), francuska slikarka, fotograf i pjesnik. Poznata je kao Pikasova muza, koju je portretisao na brojnim portretima tokom njihove burne ljubavne veze tokom 1930-ih. Pored toga, Dora Mar je poznata po brojnim portretima Pikasa za vrijeme dok je on slikao svoju čuvenu Gerniku.

Biografija

Dora Mar (Dora Maar) (Teodora Marković) bila je ćerka poznatog hrvatskog arhitekte Josipa Markovića iz Siska koji je izgradio čitave kvartove po Buenos Airesu. Arhitekta Marković se oženio francuskinjom Lujzom Isevoazan 31. marta 1903. u crkvi Sv. Jurja na Trsatu. Dora je živjela na relaciji Argentina- Francuska.

Dora Mar je počela studije slikarstva u Parizu 1927., ali se ubrzo prebacila na studij fotografije na École de Photographie de la Ville de Paris. U nekoliko narednih godina afirmisala se kao vrsni portretista istaknutih nadrealista; Andrea Bretona, Men Reja, Pol Elijara…, ali i kao umjetnica vještih foto montaža, portreta, aktova, pejzaža, modnih i reklamnih fotografija i uličnih scena Pariza, Londona i Barselone.

Sa Pablom Pikasom Dora se upoznala u januaru 1936. (imala je 29. godina) na terasi kafea Les Deux Magots u (Saint-Germain-des-Prés, Parizu), bila je u društvu pjesnika Pola Elijara a svojom ljepotom i izvrsnim španskim jezikom fascinirala je Pikasa. Postali su ljubavnici. Njihov odnos trajao je gotovo devet godina.

Pikaso je naslikao brojne portrete tužne Dore (patila je jer je bila sterilna) i zvao je svojom privatnom muzom. Nakon njihovog razlaza 1945. doživjela je emocionalni slom i dugo se oporavljala. Pisala je poeziju i slikala apstraktne krajolike južne Francuske a povremeno se bavila i fotografijom. Vrijedi pomenuti da je jedan portret Dore Mar koji je naslikao Pablo Pikaso ukraden iz jedne saudijske jahte u Antibu između 7. i 11. marta 1999. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *