Emma Stone – Biografija

Ema Stoun (engleski: Emma Stone; 6. novembar 1988), američka glumica.

Nakon nekoliko epizodnih uloga u televizijskim sitkomima, Stounova je prvu veću ulogu dobila u Foksovoj seriji Vožnja iz 2007. koja je otkazana nakon prve sezone. Iste godine, snimila je i svoj prvi film – komediju Kul momci, nakon čega je igrala sporedne uloge u filmovima Zečica na koledžu (2008), Papirni čovjek (2009) i Zombilend (2009).

Godine 2010. poverena joj je je prva glavna uloga u komediji Djevojka na lošem glasu, koja joj je donijela nominaciju za Zlatnog globusa za najbolju glumicu u komediji. Naredne godine igrale je glavnu ulogu u drami Služavke i zajedno sa ostatkom filmske ekipe osvojila je nagrade Udruženja glumaca i Udruženja filmskih kritičara za najbolju glumačku postavu. Godine 2011. takođe je nastupila u romantičnoj komediji Ta luda ljubav uz Rajana Gozlinga, Stiva Karela i Džulijan Mur.

Široj javnosti Stounova je uglavnom poznata po ulozi Gven Stejsi u filmu Čudesni Spajdermen iz 2012. i nastavku Čudesni Spajdermen 2 iz 2014. Godine 2014. takođe je igrala glavnu ulogu u komediji Magija na mjesečini Vudija Alena, a nastupila je i u filmu Čovjek ptica Alehandra Gonzaleza Injaritua. Film je naišao na pozitivne reakcije kritičara, a Stounovoj je donio nominacije za brojne nagrade za najbolju glumicu u sporednoj ulozi, među kojima su Oskar, BAFTA, Zlatni globus i Nagrada Udruženja glumaca.

Godine 2016. Stounova je tumačila glavnu ulogu u mjuziklu La la land u režiji Dejmijena Šazela, koji važi za najuspješniji filmski projekat tokom njene dosadašnje karijere jer je za svoju izvedbu osvojila niz prestižnih priznanja, uključujući Oskara, Zlatni globus, Nagradu Udruženja filmskih glumaca i nagradu BAFTA. Naredne godine je ponovo bila nominovana za Zlatni globus za ulogu u filmu Rat polova u kome je igrala tenisku zvijezdu Bili Džin King.

Filmografija
 2019 Zombieland 2
Wichita
 2020 The Croods 2
Eep (voice)
 2018 Maniac (TV Mini-Series)
Annie Landsberg
 2018 The Favourite
Abigail
 2017 Battle of the Sexes
Billie Jean King
 2016/I La La Land
Mia
 2016 Maya & Marty (TV Series)
Various

 2016 Popstar: Never Stop Never Stopping
Claudia Cantrell (uncredited)
 2015 Saturday Night Live (TV Series)
Emma Stone (segment “Star Wars Auditions”)

Matthew McConaughey/Adele (2015) … Emma Stone (segment “Star Wars Auditions”) (uncredited)
 2015 Will Butler: Anna (Video short)
Anna
 2015 Aloha
Allison Ng
 2015 Irrational Man
Jill Pollard
 2014 The Interview
Emma Stone (uncredited)
 2014 Magic in the Moonlight
Sophie
 2014 The Amazing Spider-Man 2
Gwen Stacy
 2013 The Croods
Eep (voice)
 2013 Gangster Squad
Grace Faraday
 2013 Movie 43
Veronica (segment “Veronica”)
 2012 iCarly (TV Series)
Heather

iFind Spencer Friends (2012) … Heather
 2012 Sleeping Dogs (Video Game)
Amanda (voice)
 2012 The Amazing Spider-Man
Gwen Stacy
 2012 30 Rock (TV Series)
Emma Stone

The Ballad of Kenneth Parcell (2012) … Emma Stone
 2011 The Help
Skeeter Phelan
 2011 Crazy, Stupid, Love.
Hannah
 2011 Friends with Benefits
Kayla
 2011 Robot Chicken (TV Series)
Yori / Janet / Lois Lane / …

Catch Me If You Kangaroo Jack (2011) … Yori / Janet (voice)
No Country for Old Dogs (2011) … Lois Lane / Bridget von Hammersmark (voice)
 2010 Easy A
Olive
 2010 Marmaduke
Mazie (voice)
 2009 Zombieland
Wichita
 2009 Paper Man
Abby
 2009 Ghosts of Girlfriends Past
Allison Vandermeersh
 2008 The House Bunny
Natalie
 2008 The Rocker
Amelia
 2007 Drive (TV Series)
Violet Trimble / Violet Ashton
 2007 Superbad
Jules
 2006 Lucky Louie (TV Series)
Shannon

Get Out (2006) … Shannon
 2006 Malcolm in the Middle (TV Series)
Diane

Lois Strikes Back (2006) … Diane
 2006 The Suite Life of Zack and Cody (TV Series)
Ivana Tipton

Crushed (2006) … Ivana Tipton (voice)
 2005 Medium (TV Series)
Cynthia McCallister

Sweet Dreams (2005) … Cynthia McCallister (as Riley Stone)
 2005 The New Partridge Family (TV Movie)
Laurie Partridge (as Emily Stone)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *