Ethan Hawke – Biografija

Itan Grin Hok (engleski: Ethan Green Hawke; rođen 6. novembra 1970) američki glumac, reditelj, scenarista i književnik. Kao glumac i scenarista bio je nominovan za četiri Oskara, a ima i jednu nominacijiu za nagradu Toni. Režirao je dva igrana i jedan dokumentarni film, tri pozorišne predstave i napisao dva romana – Najtoplija zemlja (1996) i Eš Vensdej (2002).

Njegov glumački debi bio je dječiji film Istraživači iz 1985. godine, a potom je privukao pažnju javnosti ulogom Toda Andersona u drami Društvo mrtvih pjesnika iz 1989. Nakon uspjeha sa ovim projektom, Hok je nastupio u nekoliko filmova, ali je tek njegova izvedba u romantičnoj drami Ujedi života naišla na pozitivne reakcije kritičara. Godine 1995. ulogom Džesija Volasa u filmu Prije svitanja otpočeo je dugogodišnju saradnju sa rediteljem Ričardom Linklejterom. Istu ulogu reprizirao je u nastavcima Pre zalaska sunca (2004) i Prije ponoći (2013), za koje je takođe pisao scenarije (sa Linklejterom i Žuli Delpi) koji su mu donijeli dvije nominacije za Oskara u kategoriji “Najbolji adaptirani scenario”.

Hok je krajem devedesetih igrao glavne uloge u naučnofantastičnom trileru Gataka i modernizacijama Dikensovih Velikih očekivanja i Šekspirovog Hamleta. Uloga mladog policajca Džejka Hojta u kriminalističkoj drami Dan obuke iz 2001. donijela mu je nominaciju za Oskara i Nagradu Udruženja glumaca za najbolju sporednu mušku ulogu. Nakon toga nastupio je u hororima Uzimanje života (2004), Zlokoban (2012) i Pročišćenje (2013), kriminalističkim filmovima Gospodar rata (2005) i Dok đavo ne sazna da si mrtav (2007) i naučnofantastičnoj drami Predodređenje (2014).

Saradnju sa Linklejterom nastavio je i van trilogije Prije svitanja i postao je jedan od njegovih najredovnijih saradnika. Nastupio je u njegovim filmovima Njutonovi momci (1998), Probuđeni život (2001), Kaseta (2001), Nacija brze hrane (2006) i Odrastanje (2014) koji se smatra trenutnim vrhuncem njegove glumačke karijere. Uloga u ovom filmu donijela mu je nominaciju za brojne prestižne nagrade, uključujući Oskara, Zlatni globus, BAFTU i Nagradu Udruženja glumaca za najbolju sporednu mušku ulogu.

Privatni život

Hok se 1. maja 1998. vjenčao sa glumicom Umom Turman koju je upoznao na snimanju filma Gataka 1996. Imaju dvoje djece – kćerku Maju (rođena 1998) i sina Levona (rođen 2002). Razišli su se 2003. zbog tvrdnji da je Hok bio nevjeran, a brakorazvodna parnica okončana je u avgustu 2005.

Hok je u junu 2008. oženio Rajan Hok (djevojačko prezime Šohjuz) koja je na kratko radila kao dadilja njegove djece prije nego što je diplomirala na Univerzitetu Kolumbija. Imaju dvije kćerke – Klementin Džejn (rođena 2008) i Indijanu (rođena 2011).

Filmografija
 2018 Stockholm
Kaj Hansson / Lars Nystrom
 2018 Sandra (TV Series)
Dustin

Episode #1.2 (2018) … Dustin
Hope is a Mistake (2018) … Dustin
 2018 Blaze
Radio DJ
 2018 Juliet, Naked
Tucker Crowe
 2017 24 Hours to Live
Travis Conrad
 2017 First Reformed
Toller
 2016 The Magnificent Seven
Goodnight Robicheaux
 2016 Maudie
Everett Lewis
 2016 Invasion! (Short)
Voice of the Cosmos (voice)
 2016 The Phenom
Hopper Senior
 2015 Exit Strategy (TV Movie)
Eric Shaw
 2015/I Regression
Bruce Kenner
 2015 Born to Be Blue
Chet Baker
 2015 Maggie's Plan
John
 2015 Sinister 2
Ellison Oswalt (credit only)
 2015 10,000 Saints
Les
 2014 Good Kill
Major Thomas Egan
 2014 Cymbeline
Iachimo
 2014 Predestination
The Barkeep
 2014 Boyhood
Dad
 2013 Getaway
Brent Magna
 2013 The Purge
James Sandin
 2013 Before Midnight
Jesse
 2012 Mea Maxima Culpa: Silence in the House of God (Documentary)
Pat (voice)
 2012 Total Recall
Carl Hauser (in director's cut) (uncredited)
 2012 Sinister
Ellison Oswalt
 2011 La femme du Vème
Tom Ricks
 2011 Moby Dick (TV Mini-Series)
Starbuck

Part 2 (2011) … Starbuck
Part 1 (2011) … Starbuck
 2009 Daybreakers
Edward Dalton
 2009 Staten Island
Sully Halverson
 2009 Brooklyn's Finest
Sal
 2008 What Doesn't Kill You
Paulie McDougan
 2008 New York, I Love You
Writer (segment “Yvan Attal”)
 2007 Robot Chicken (TV Series)
Godzilla Jr. / Jason

Squaw Bury Shortcake (2007) … Godzilla Jr. / Jason (voice)
 2006 The Hottest State
Vince
 2006 Fast Food Nation
Pete
 2005 Lord of War
Jack Valentine
 2005 One Last Thing…
Earl Jameison (uncredited)
 2005 Assault on Precinct 13
Sgt. Jake Roenick
 2004 Taking Lives
Costa
 2004 Before Sunset
Jesse
 2003 Alias (TV Series)
James Lennox

Double Agent (2003) … James Lennox
 2001 Chelsea Walls
Sam (voice, uncredited)
 2001 The Jimmy Show
Ray
 2001 Training Day
Jake
 2001 Tape
Vin
 2001 Waking Life
Jesse
 2000 Hamlet
Hamlet
 1999 Snow Falling on Cedars
Ishmael Chambers
 1999 Joe the King
Len Coles
 1998 The Newton Boys
Jess Newton
 1998 Great Expectations
Finnegan Bell
 1997 Gattaca
Vincent Freeman
 1995 Search and Destroy
Roger
 1995 Before Sunrise
Jesse
 1994 Juliana Hatfield Three: Spin the Bottle (Video short)
Spin the Bottle Player
 1994 Quiz Show
Don Quixote Student (uncredited)
 1994 White Fang 2: Myth of the White Wolf
Jack Conroy (uncredited)
 1994 Floundering
Jimmy
 1994 Reality Bites
Troy Dyer
 1993 Alive
Nando Parrado
 1992 Rich in Love
Wayne Frobiness
 1992 Waterland
Matthew Price
 1992 A Midnight Clear
Sgt. Will Knott
 1991 Mystery Date
Tom McHugh
 1991 White Fang
Jack
 1989 Dad
Billy
 1989 Dead Poets Society
Todd Anderson
 1988 Lion's Den (Short)
Chris
 1985 Explorers
Ben Crandall

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *