Fernando Meirelles – Biografija

Fernando Ferreira Meirelles (rođen 9. novembar 1955), brazilski filmski reditelj, producent i scenarista.

Postao je poznat kao ko-reditelj filma City of God, objavljenog 2002 u Brazilu i 2003 u U.S. za Miramax Films, filma koji je dobio veliku internacionalnu podršku kritičara. Za njegov rad na filmu nominovan je za Oscara za najboljeg reditelja. Takođe je nominovan za Zlatni Globus za najboljeg reditelja 2005 za The Constant Gardener, a Rachel Weisz je dobila Oscara za najbolju sporednu glumicu za ulogu u tom filmu. Režirao je 2008 i adaptaciju José Saramagove novele Blindness a 2011 film 360.

Filmografija
Godina Engleski naziv Originalni naziv
1998 O Menino Maluquinho 2 O Menino Maluquinho 2
2001 Maids Domésticas
2002 City of God Cidade de Deus
2005 The Constant Gardener
2008 Blindness
2011 360
Brasil Animado (glas)
2012 Elena (ekskluzivni producent)
2014 Rio, I Love You Rio, Eu Te Amo
Televizija
Godina Naziv Tv kuća Napomena
1983 Ernesto Varela, o Repórter Rede Globo
1989 Castelo Rá-Tim-Bum TV Cultura
2013 A Verdade de Cada Um National Geographic Channel Producent
2013 Os Experientes Rede Globo
2015 Felizes para Sempre? Rede Globo Reditelj

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *