Gram Parsons – Biografija

Gram Parsons (5. novembar 1946 – 19. septembar 1973), američki pjevač, kompozitor, gitarist i pijanist. Iako je Parsons najpoznatiji po country muzici, u svojem je opusu često miješao elemente bluesa, folka i rocka stvorivši stil koji je sam nazvao “kosmičkom američkom muzikom”. Osim kao solo izvođač, bio je član nekoliko čuvenih bendova među kojima se ističu International Submarine Band, The Byrds i The Flying Burrito Brothers. Iako mu je karijera bila kratka, smatra se kako je imala značaj za razvoj countryja i rocka.

Parsons se odrastao u imućnoj, ali problematičnoj proidci, te je prije početka muzičke karijere studirao na Harvardu. Godine 1966. je osnovao International Submarine Band, koji se raspao prije izlaska debitantskog albuma Safe at Home 1968.

Početkom 1968. Parsons se priključio grupi The Byrds i igrao važnu ulogu u stvaranju legendarnog albuma Sweetheart of the Rodeo. Krajem iste godine Parsons je napustio grupu i zajedno sa bivšim kolegom Chrisom Hillmanom stvorio The Flying Burrito Brothers 1969. godine, izdavši iste godine album The Gilded Palace of Sin.

Iako hvaljen od kritike, album je slabo prodavan, a nakon nespretno vođene nacionalne turneje i na brzinu sklepanog albuma Burrito Deluxe, Parsons je početkom 1970. izbačen iz grupe. Potom je potpisao ugovor s kućom A&M Records, ali je 1971. odustao od najavljenog solo albuma.

Parsons se potom preselio u Francusku, gdje je živio u Villi Nellcote sa svojim prijateljem Keithom Richardsom iz benda The Rolling Stones. Vrativši se u Ameriku, Parsons se sprijateljio sa Emmylou Harris, koja mu je pomogla s vokalima na njegovom prvom solo albumu GP, izdanom 1973. Iako je doživio pohvalne kritike, nije se uspio probiti na top-liste, kao ni sa kasnijim albumom Grievous Angel (posthumno izdan 1974).

Parsons je 19. septembra 1973. umro od predoziranja drogom u hotelu Joshua Tree Inn u gradu Joshua Tree. Njegovo tijelo su prijatelji ukrali pred sam pogreb kako bi ga, u skladu sa njegovim željama, a protiv volje porodice kremirali u pustinji. Taj je događaj opisan u igranom filmu Grand Theft Parsons iz 2003. godine.

Parsons je nakon smrti stekao reputaciju jednog od najuticajnijih muzičara svog doba, koji je stvorio žanrove country rocka i alt-countryja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *