Gregg Lake – Biografija

Gregory Stuart Lake (10. novembar 1947 – 7. decembar 2016), engleski basista, gitarista, pjevač, tekstopisac i producent. Postao je poznat kao član progressive rock bendova King Crimson i Emerson, Lake & Palmer (ELP).

Rođen i odrastao u Dorsetu, Lake počinje svirati gitaru sa 12 godina a tada i piše svoju prvu pjesmu, “Lucky Man“. Profesionalni muzičar postaje sa 17 godina, svirajući u nekoliko rock bendova sve dok ga dorsetski gitarista Robert Fripp nije pozvao da se pridruži King Crimsonu kao njihov pjevač i basista.

Postižu komercijalni uspjeh sa legendarnim debi albumom, In the Court of the Crimson King (1969). Lake napušta bend 1970 i postiže izuzetan uspjeh 1970-ih kao pjevač, gitarista, basista i producent supergrupe Emerson, Lake & Palmer.

Kao dio ELP, Lake je napisao i izveo nekoliko njihovih popularnih pjesama kao što su: “Lucky Man” i “From the Beginning“. Obije pjesme su bile uspješne na UK i US singl listama.

Lake je solo karijeru započeo njegovim singlom iz 1975 “I Believe in Father Christmas” koji je dosegao no. 2 na Uk listi. Snimao je solo albume i singlove uporedo, sarađujući sa raznim umjetnicima.

Lake je svirao sa raznim grupama 1980-ih kao i sa ELP na njihovom povratku 1990-ih, a u 21 vijeku nastupao je isključivo kao solo umjetnik. Umro je 7. decembra 2016 u Londonu, bolujući od raka, u 69. godini.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *