Ivan Sergejevič Turgenjev – Biografija

Ivan Sergejevič Turgenjev (ruski: Iván Sergéevič Turgénev, Orel, 9. novembra 1818 — Bužival, 3. septembra 1883), ruski književnik i autor drama. Njegovo djelo Očevi i djeca smatra se jednim od najvažnijih romana u 19. vijeku. U njemu je prvi put definisao pojam nihilizam kome je suprotstavio „pozitivnog heroja”. Osim toga poznat je i po zbirki pripovjedaka Lovčevi zapisi koja je prvi put štampana 1852.

Biografija

Ivan Turgenjev je rođen u bogatoj zemljoposjedničkoj porodici 1818. godine. Prvih 9 godina života proveo je na imanju svoje majke Spaskoje-Lutovinovo u Orelskoj guberniji. Bogati roditelji su mu obezbijedili dobro obrazovanje. Školovao se kod kuće, a kasnije u internatu u Moskvi. Počeo je da studira filologiju 1833. na Univerzitetu u Moskvi, studije je nastavio u Sankt Peterburgu (1834 — 1837) i Berlinu (1838 — 1841). Posle povratka u Rusiju 1841, počeo je da radi kao činovnik u ministarstvu spoljnih poslova u Sankt Peterburgu. Taj posao je napustio posle dvije godine da bi se posvetio literarnom radu.

Turgenjev je odbacivao politički radikalizam koji su podjednako iskazivali kritičari i pobornici carskog režima, ali je posebno bio razočaran represivnom unutrašnjom politikom cara Nikolaja I. Aktivno je iskazivao svoje protivljenje kmetstvu, što je pokazao i kada je naslijedio roditeljsko imanje 1850. Tada je oslobodio sve kmetove, a posle zvaničnog ukidanja kmetstva 1861, pomogao je emancipaciju i ekonomski položaj kmetova na svome imanju. Državna vlast nije sa simpatijama gledala na njegove otvoreno iznijete stavove. Uhapšen je u maju 1852. i proveo je dvije godine zatočen na porodičnom imanju. Razlog je bio članak posvećen preminulom Gogolju, kojim je zaobišao zvanične cenzore. Odbojnost ka preovladavajućem političkom stanju u Rusiji bila je razlog što je mnogo godina proveo u inostranstvu. Konačno je emigrirao 1861, prvo u Baden-Baden (do 1870), a kasnije u Pariz, gdje je živio do smrti. U Rusiju se vraćao povremeno u posebnim prilikama.

Ljubavni život

Pisac je imao ljubavnu vezu sa Avdotjom Jermolajevom, koja je radila kao švalja na imanju Spasko i iz te veze je imao vanbračnu ćerku Pelagiju, što je u vrijeme piščevog života bilo veliko opterećenje za djevojku, pa je ćerku smjestio u jedan pansion u Parizu.

U jesen 1843, u Petrogradu je gostovala Italijanska opera, a među članicama iste je bila i pjevačica španskog porijekla Polina Garsija Viardo, sa kojom se pisac upoznao i u koju se zaljubio, toliko, da kad je opera završila gostovanje, pisac je napustio državnu službu i otišao sa primadonom u inostranstvo, sa kojom je živio do njene smrti.

Književni rad

Iako je pisao još kao student, prvo objavljeno djelo Turgenjeva je Paraša. Jedna od bitnih karakteristika proze Turgenjeva je da je rusko selo pomjerio sa periferije dešavanja u sam centar zbivanja. On prvi stvara brojnu galeriju ruskih likova seljaka. To naročito dolazi do izražaja u Lovčevim zapisima.

Turgenjev se u književnosti afirmisao prije svega kao romanopisac iako je pisao i drame, brojne zbirke pripovjedaka i pjesme. Najpoznatiji romani su Ruđin, Plemićko gnezdo, Očevi i djeca, Uoči novih dana itd. Karakteristika njegovih romana je da tretira najaktuelnije probleme svoga vremena. Lik suvišnog čovjeka postajao je u djelima ruskih pisaca i prije Turgenjeva (Puškin, Ljermontov itd.), ali on je prvi uveo taj naziv u književnost svojom pripovjetkom Dnevnik suvišnog čovjeka.

Od ostalih pripovjedaka, značajna je priča Proljećne vode, koja nosi gotovo sve karakteristike Turgenjevljevog motiva ljubavi. Napisao ju je kada se vraćao preko Italije i Švajcarske u Njemačku, pa je doživio zanimljiv susret u Frankfurtu na Majni. I pripovjetka Prva ljubav ima autobiografske elemente. To je priča o odnosu njegovog oca i majke ispričana kroz lik šesnaestogodišnjeg Vladimira Petroviča, koji predstavlja samog pisca. Karakteristike Turgenjevljevog tipa ruske žene prikazane su kroz tri lika: Natalije iz romana Ruđin, Asje iz istoimene pripovjetke i Marjane u romanu Novina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *