Jeremy Brett – Biografija

Jeremy Brett (Džeremi Bret; 3. novembar, 1933. – 12. septembar, 1995.), engleski glumac, najpoznatiji po svojoj ulozi detektiva Sherlocka Holmsa.

Biografija

Peter Jeremy William Huggins je rođen u Berkswell Grangu u Berkswellu, 3. novembra, 1933. godine. Rođen je u bogatoj porodici i bio je naslednik porodice Cadbury Obrazovan je na Etonu, ali je tvrdio da nema ni najmanje talenta za nauku, pripisujući to svojoj disleksiji. Ipak, dobro je pjevao i bio je član hora Etona. Postao je student glume, ali je njegov otac zahtijevao da promijeni ime, kako ne bi ugrozio ugled porodice.

Pozorište

Brett je učio glumu u Central School of Speech and Drama u Londonu. Svoj glumački debi je imao u Library Theatreu u Manchesteru, 1954. godine, a svoj londonski debi je imao sa kompanijom Old Vic u predstavi Troilus and Cressida, 1956. Iste godine se pojavio na Broadwayu, u Richardu II. Igrao je više klasičnih uloga u pozorištu, uključujući i Shakespearea, najprije sa kompanijom Old Vic a kasnije i sa Royal National Theatreom. Brett je, takođe, igrao Sherlocka Holmesa na sceni.

Televizija

Od početka 1960-ih, Brett se veoma često pojavljivao na televiziji. Glumio je u brojnim serijama, od kojih je njegova uloga d'Artagnana iz 1966. godine u televizijskoj adaptaciji The Three Musketeers bila zapaženija. Pojavljivao se i u nekoliko komičnih uloga, kao što je Captain Absolute u seriji The Rivals. Godine 1973. glumio je Bassanija u televizijskoj adaptaciji Shakespeareove drame The Merchant of Venice, u kojoj je Laurence Olivier glumio Shylocka, a Joan Plowright Portiju. (Brett, Olivier i Plowright su prethodno igrali iste uloge u Royal National Theatre.) Brett se šalio na izbor uloga koje su mu dodjeljivane, tvrdeći da mu je rijetko dozvoljeno da uđe u 20. vijek, a nikada u sadašnjicu. Zapravo, nekoliko njegovih televizijskih uloga, kao što su u serijama The Baron i The Champions, bile su smještene u sadašnjosti.

Film

Brett se pojavljivao u malom broju filmova, ali je glumio u blockbusteru, My Fair Lady. Njegov glas prilikom pjevanja je bio zamijenjen, iako je Brett umio da pjeva, što je pokazao u opereti, The Merry Widow, 1968.

Kratko vrijeme su ga Harry Saltzman i Albert R. Broccoli razmatrali za ulogu James Bonda za film On Her Majesty's Secret Service, nakon što je Sean Connery napustio serijal, 1967. godine. Ipak uloga je otišla australijskom glumcu, George Lazenbyju. Sledeća audicija za ulogu 007 bila je za film Live and Let Die, ali takođe nije imao uspjeha i Roger Moore je dobio ulogu.

Njegovo poslednje pojavljivanje na filmu bilo je u maloj ulozi bez potpisivanja njegovog imena u Moll Flanders, 1996. godine. Film se pojavio skoro godinu dana nakon njegove smrti.

Ono što se u svim njegovim ulogama može primijetiti je veoma precizna dikcija. Brett je rođen sa govornom manom, rotacizmom, koja mu je onemogućavala da pravilno izgovara glas “r”. Nakon korektivne operacije u mladosti i godina vježbe, Brett je dobio zavidan izgovor i jasnoću. Kasnije je tvrdio da svakodnevno vježba svoj izgovor, bez obzira na obaveze.

Kao Sherlock Holmes

Premda se tokom svoje karijere od 40 godina pojavio u brojnim ulogama, danas se najviše pamti kao Sherlock Holmes u seriji The Adventures of Sherlock Holmes, seriji filmova koje je snimila televizija Granada između 1984. i 1994. godine. Seriju su priredili John Hawkesworth i drugi pisci na osnovu originalnih priča Arthura Conana Doyla. Iako se brinuo da će ga ova uloga obilježiti u karijeri, Brett se pojavio u 41 epizodi serije uz Davida Burkea, a kasnije Edwarda Hardwickea kao Dr Watsona.

Nakon prihvatanja ove uloge, Brett se pojavio u malom broju drugih, jer je bio naširoko prepoznavan kao Holmes. Prethodno je glumio Doctor Watsona na pozornici, što ga čini jednim od trojice glumaca koji su igrali obe uloge.

Brett i je bila ponuđena uloga Holmesa 1982. godine. Ideja je bila da se napravi veoma vjerna adaptacija romana. Brett je prihvatio ulogu i postao je najbolji Sherlock Holmes ikada. Sprovodio je veoma detaljna ispitivanja o detektivu i o samom Doyleu i bio bi veoma uznemiren kada bi naišao na neslaganja scenarija i originalne priče. Jedna od njemu najdražih stvari na snimanju bio je dosije “Baker Street File” o svemu što se tiče Holmesa, od njegovog manirizma do navika u jelu i piću.

Brett je bio opsjednut time da unese više strasti u ulogu Holmesa. U njegovom liku je uvijek prilično ekscentričan pokret rukom, kao i kratak energičan smijeh. Bacao bi se na zemlju da bi našao tragove stopala, ili bi skakao preko namještaja ili na ogradu mosta, nemareći za svoju bezbjednost.

Holmesov opsesivni i depresivni karakter je fascinirao i zastrašivao Bretta. Njihove ličnosti su na mnogo načina bile slične, sa iznenadnim eksplozijama energije, koje su praćene letargijom. Brettu je postalo prilično teško da ostavi lik Holmesa nakon snimanja. Govorili su mu da jedini način da glumac ostane zdrav jeste da svoj lik ostavi na setu, ali je Brett počeo da sanja o Holmesu, što se kasnije pretvorilo u noćne more. Brett je počeo da zove Sherlocka Holmesa kao “Znate Ko” ili jednostavno kao “ON”: “Watson opisuje Znate Kog kao um bez srca, koga je teško igrati. Teško postati. Zato sam izmislio unutrašnji život.” Brett je izmislio život Holmesa kako bi popunio prazninu Holmesovog “nemanja srca”, njegov prazni emotivni život. Zamislio je: “…kako je izgledala dadilja Znate Koga. Bila je posuta brašnom. Mislim da nije vidio svoju majku do otprilike svoje osme godine”, i sl.

Vremenom su se stvari otrgle kontroli. Dok su ostali glumci odlazili da jedu, on je ostajao na sceni i čitao scenario, obraćao pažnju na svaki detalj. Čitao je Holmesa za vikende i za praznike. “Neki glumci smatraju da ako bi igrali Sherlocka Holmesa veoma dugo, lik bi im ukrao dušu, ne bi ostavio ni djelić za prvobitnog stanara.”, izjavio je. Nikada mu, međutim, nije palo na pamet da je bolestan.

Privatni život

Brett je bio biseksualac, ali veoma diskretan u vezi sa tim. Svojom prvom suprugom, gluicom Annom Massey (ćerkom Raymonda Masseya) se oženio 24. maja, 1958. godine, ali su se razveli 22. novembra, 1962. nakon njenih tvrdnji da ju je ostavio zbog drugog muškarca. Njihov sin, David Huggins, rođen 1959. godine je ilustrator, crtač i pisac. Brett se onda oženio sa Joan Sullivan Wilson, 1976. godine, koja je umrla od raka, jula, 1985. Brett je imao veoma blizak odnos sa glumcem Garyjem Bondom.

Bolest i smrt

Nakon smrti Joan Wilson, Brett se borio sa snimanjem trećeg dijela serijala, The Return of Sherlock Holmes, krajem 1985. Na sceni se primjećivalo da njegove manične epizode postaju sve gore i konačno je bio smješten u bolnicu i dijagnostifikovan mu je bipolarni poremećaj.

Brett je dobio tablete litijuma protiv manične depresije. Znao je da ne može da se izliječi i da mora da vodi računa o znacima poremećaja kako bi se izborio sa njim. Želio je da se vrati na posao i ponovo da igra Holmesa. Prva epizoda koja je snimljena nakon njegovog povratka bila je The Sign of the Four. Od tada su se polako počele primjećivati razlike u njegovom izgledu. Jedan od nus-efekata litijuma bio je zadržavanje tečnosti. Brett je počeo da izgleda i da se ponaša drugačije. Lijek ga je usporavao i dodavao na težini. Brett je, takođe, imao probleme sa srcem. Imao je uvećanje scrca, zbog čega je imao poteškoća sa disanjem i ponekad je morao da drži masku sa kiseonikom na sceni.

Tokom poslednje decenije života, Brett je nekoliko puta boravio u bolnici zbog bipolarnog poremećaja, a njegovo zdravlje i izgled su se vidno pogoršali, što se primjećivalo u poslednjim epizodama serije. Tokom poslednjih godina javno je govorio o svojoj bolesti i ohrabrivao ljude da prepoznaju simptome i zatraže pomoć.

Brett je umro 12. septembra, 1995. godine u Londonu zbog prestanka rada srca.

Zanimljivosti
  • Brett je bio ljevak, dok je Holmes bio dešnjak. Zbog toga je tokom snimanja, u scenama u kojima je zumirano Holmesovo pisanje, Bretta zamijenio jedan dešnjak koji je odrađivao scene pisanja.
  • Brett je, kao i njegov otac i braća, pripadao streljačkom klubu “Woodmen of Arden”.
  • Najdraža muzika: Verdijev Rekvijem; “In Paradisum” iz Faureovog Rekvijema; “Habanera” iz Bizetove Carmen; Četiri zadnje pjesme Richarda Straussa i “Tuba Mirum” iz Mozartovog Rekvijema.
  • Brett je rođak engleskog glumca Martina Clunesa.
  • Hobiji: streljaštvo, jahanje i sviranje klavira
  • Brett je tumačio i Holmesa i Watsona, ali Watsona je tumačio samo u dvije pozorišne predstave, dok je Holmesa tumačio i na pozorišnim daskama i na televiziji.
  • Posjedovao je terijera koji se zvao G. Binks.
Filmografija
 1996 Moll Flanders
Artist's Father
 1995 Mad Dogs and Englishmen
Tony Vernon-Smith
 1994 The Memoirs of Sherlock Holmes (TV Mini-Series)
Sherlock Holmes
 1991-1993 The Case-Book of Sherlock Holmes (TV Mini-Series)
Sherlock Holmes
 1992 ITV Telethon (TV Series)
Sherlock Holmes

Telethon ‘92 (1992) … Sherlock Holmes
 1988 Mystery! (TV Series)
Sherlock Holmes

 1988 The Hound of the Baskervilles (TV Movie)
Sherlock Holmes
 1986-1988 The Return of Sherlock Holmes (TV Series)
Sherlock Holmes
 1987 The Sign of Four (TV Movie)
Sherlock Holmes
 1984-1985 The Adventures of Sherlock Holmes (TV Series)
Sherlock Holmes
 1985 Deceptions (TV Movie)
Bryan Foxworth
 1985 Florence Nightingale (TV Movie)
William Nightingale
 1984 Morte d'Arthur (TV Movie)
King Arthur
 1984 The Love Boat (TV Series)
Ernest Finley

 1983 Number 10 (TV Mini-Series)
William Pitt the Younger

Bloodline (1983) … William Pitt the Younger
 1982 The Barretts of Wimpole Street (TV Movie)
Robert Browning
 1969-1982 BBC Play of the Month (TV Series)
George, Duke of Bristol / Basil Hallward / Berowne / …
 1981 Macbeth (Video)
Macbeth
 1981 The Secret of Seagull Island
David Malcolm
 1981 Seagull Island (TV Mini-Series)
David Malcolm

Episode #1.5 (1981) … David Malcolm
Episode #1.4 (1981) … David Malcolm
Episode #1.3 (1981) … David Malcolm
Episode #1.2 (1981) … David Malcolm
 1981 The Good Soldier (TV Movie)
Edward Ashburnham
 1981 Madame X (TV Movie)
Dr. Terrence Keith
 1980 Galactica 1980 (TV Series)
Commander Xaviar / Lieutenant Nash

Spaceball (1980) … Commander Xaviar / Lieutenant Nash
 1979 Hart to Hart (TV Series)
Mason Parks

Death in the Slow Lane (1979) … Mason Parks
 1979 Rebecca (TV Mini-Series)
Maxim de Winter

Episode #1.4 (1979) … Maxim de Winter
Episode #1.3 (1979) … Maxim de Winter
Episode #1.2 (1979) … Maxim de Winter
Episode #1.1 (1979) … Maxim de Winter
 1978 The Medusa Touch
Edward Parrish
 1978 The Incredible Hulk (TV Series)
James Joslin

Of Guilt, Models and Murder (1978) … James Joslin
 1977 Young Dan'l Boone (TV Series)
Langford

The Trail Blazer (1977) … Langford
 1977 Supernatural (TV Mini-Series)
Mr. Nightingale

Mr. Nightingale (1977) … Mr. Nightingale
 1976 Jackanory (TV Series)
Storyteller

Zadig: Zadig the King (1976) … Storyteller
Zadig: Zadig the Slave (1976) … Storyteller
Zadig: Zadig the Grand Vizier (1976) … Storyteller
Zadig: Zadig the Detective (1976) … Storyteller
Zadig: Zadig the Nobleman (1976) … Storyteller
 1976 Piccadilly Circus (TV Series)
Host
 1975 Twiggy (TV Series)

 1975 Ten from the Twenties (TV Series)
Willie Edwardes

Motherlove (1975) … Willie Edwardes
 1975 A Legacy (TV Series)
Eduard Merz

Episode #1.4 (1975) … Eduard Merz
Episode #1.3 (1975) … Eduard Merz
Episode #1.2 (1975) … Eduard Merz
Episode #1.1 (1975) … Eduard Merz
 1975 The Prodigal Daughter (TV Movie)
Father Daley
 1974 Haunted: The Ferryman (TV Movie)
Sheridan Owen
 1974 Jennie: Lady Randolph Churchill (TV Mini-Series)
Count Karel Kinsky

Triumph and Tragedy (1974) … Count Karel Kinsky
Recovery (1974) … Count Karel Kinsky
 1974 Affairs of the Heart (TV Series)
Captain Yule

Grace (1974) … Captain Yule
 1974 Thriller (TV Series)
Peter Tower

One Deadly Owner (1974) … Peter Tower
 1973 The Merchant of Venice (TV Movie)
Bassanio
 1973 A Picture of Katherine Mansfield (TV Series)
Murry / The Man
 1973 Country Matters (TV Mini-Series)
Captain Blaine

An Aspidistra in Babylon (1973) … Captain Blaine
 1973 The Protectors (TV Series)
Kahan

 1971 Nicholas and Alexandra (uncredited)
 1970 Solo (TV Series)
Byron

Jeremy Brett as Byron (1970) … Byron
 1969 The Champions (TV Series)
The Bey

Desert Journey (1969) … The Bey
 1968 The Merry Widow (TV Movie)
Count Danilo Danilovitch
 1968 For Amusement Only (TV Series)
Henry

Time for the Funny Walk (1968) … Henry
 1966-1967 Theatre 625 (TV Series)
Giacomo Casanova / Villiers

The Magicians: The Incantation of Casanova (1967) … Giacomo Casanova
The Queen & the Welshman (1966) … Villiers
 1967 Kenilworth (TV Mini-Series)
Edmund Tressilian

The Wrath of Lions (1967) … Edmund Tressilian
The Tide Turns (1967) … Edmund Tressilian
The Black Arts (1967) … Edmund Tressilian
The Sparrow's Lure (1967) … Edmund Tressilian
 1961-1967 Armchair Theatre (TV Series)
Sergio Rovino / Plinio Ceccho / Dorian Gray

Quite an Ordinary Knife (1967) … Sergio Rovino
Something to Declare (1964) … Plinio Ceccho
The Picture of Dorian Gray (1961) … Dorian Gray
 1967 The Baron (TV Series)
Jeff Walker

The Seven Eyes of Night (1967) … Jeff Walker
 1966-1967 The Three Musketeers (TV Mini-Series)
D'Artagnan

Walk to the Scaffold (1967) … D'Artagnan
Assassin (1967) … D'Artagnan
The Cardinal (1967) … D'Artagnan
At Night All Cats Are Grey (1966) … D'Artagnan
Branded (1966) … D'Artagnan
 1966 Mystery and Imagination (TV Series)
Sir John Maltravers

The Lost Stradivarius (1966) … Sir John Maltravers
 1965 Knock on Any Door (TV Series)
David

Close Season (1965) … David
 1964 Act of Reprisal
Harvey Freeman
 1964 My Fair Lady
Freddy Eynsford-Hill
 1960-1963 ITV Play of the Week (TV Series)
Tonino / Pascal / Maxime / …

Three Roads to Rome (1963) … Tonino
The Typewriter (1962) … Pascal / Maxime
Tess (1960) … Angel Clare
 1963 Girl in the Headlines
Jordan Barker
 1963 The Very Edge
Mullen – The Intruder
 1962 Thirty Minute Theatre (TV Series)

The Typewriter (1962)
 1962 The Bacchae (TV Series)
Dionysus

Part 2 (1962) … Dionysus
Part 1 (1962) … Dionysus
 1962 The Wild and the Willing
Andrew Gilby
 1962 Dinner with the Family (TV Movie)
Jacques
 1962 The Ghost Sonata (TV Movie)
The Student
 1961 BBC Sunday-Night Play (TV Mini-Series)
Julian Bennett

A Kind of Strength (1961) … Julian Bennett
 1961 Beauty and the Beast (TV Series)
The Prince

Episode #1.2 (1961) … The Prince
Episode #1.1 (1961) … The Prince
 1960/III Macbeth (TV Movie)
Malcolm
 1960 Saturday Playhouse (TV Series)
Nigel Lorraine

The Guinea Pig (1960) … Nigel Lorraine
 1954-1958 BBC Sunday-Night Theatre (TV Series)
Wilfred Kirby / Freddie Perkins

Eden End (II) (1958) … Wilfred Kirby
Mrs. Dot (1954) … Freddie Perkins
 1957 Theatre Night (TV Series)
Roderick

Meet Me by Moonlight (1957) … Roderick
 1957 Producers’ Showcase (TV Series)
Paris

Romeo and Juliet (1957) … Paris
 1956 War and Peace
Nikolai Rostov
 1954 Svengali
Pierre (uncredited)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *