k.d. lang – Biografija

Kathryn Dawn Lang, OC (rođena 2. novembra, 1961.), poznata pod svojim scenskim imenom, k.d. lang, je kanadska pop i country kantautorka. Njeno ime se piše malim slovima i bez razmaka između inicijala. Lang je dobitnica nagrade Juno, kao i Grammyja, a među hitovima se izdvajaju “Constant Craving” i “Miss Chatelaine”. Sarađivala je na soundtrackovima za filmove i sarađivala je sa muzičarima i muzičarkama kao što su Roy Orbison, Tony Bennett, Elton John i Anne Murray. Lang je poznata i kao vegetarijanka, aktivistkinja za prava životanjima, LGBT ljudska prava i nezavisni Tibet. Na ceremoniji otvaranja zimske olimpijade u Vancouveru 2010. godine izvela je pesmu Leonard CohenaHallelujah“.

Biografija

Lang je rođena u Edmontonu u Alberti. Ima englesko, irsko, škotsko, njemačko, rusko, jevrejsko, islandsko i sijuško poreklo. Kada je imala samo devet mjeseci, njena porodica se preselila u selo pored Edmontona, Consort, gdje je odrasla sa dvije sestre i bratom. Njen otac, vlasnik apoteke, napustio je porodicu kada je njoj bilo dvanaest godina.

Nakon srednje škole upislala je Red Deer College, gdje je postala fascinirana životom i muzikom Patsy Cline i donijela odluku da postane profesionalna pjevačica. Oformila je 1983. tribute band Patsy Cline, koji se zvao Reclines i koje je snimio svoj debitantski album, Friday Dance Promenade.

A Truly Western Experience je objavljen 1984. godine i privukao je nacionalnu pažnju u Kanadi. Avgusta 1984. godine lang i troje kanadskih izvođača odabrani su da nastupaju na Svetskom sajmu nauke u Cukubi u Japanu.

Lang je 1985. godine osvojila nagradu Juno za novu umjetnicu. Ukupno je osvojila osam nagrada Juno. Godine 1986. potpisala je ugovor sa američkom kompanijom i objavila je album Angel with a Lariat 1987. godine, koji je producirao Dave Edmunds.

Uspon u karijeri

Lang je prvi put bila primijećena u SAD kada je nastupala na turneji sa Roy Orbisonom, a njena karijera je dobila snažan uzlet kada ju je Orbison odabrao da snime duet, Crying, što im je donijelo nagradu Grammy, 1989. godine. Uspjeh ovog dueta joj je donio nagradu za najbolju izvođačicu godine u Kanadi 1987. Istu nagradu je osvajala i naredne tri godine, uz nagradu za najbolju pjevačicu 1988. i 1989.

Godine 1988. lang je objavila Shadowland, koji je izabran za najbolji album godine. Iste godine nastupala je na ceremoniji zatvaranja Zimskih olimpijskih igara u Calgaryju sa pjesmom “Turn Me Round”.

Nagrade Grammy i slava

k.d. lang tokom izvođenja Cohenove pesme Hallelujah na otvaranju Zimske Olimpijade 2010

Lang je dobila Grammy za najbilji ženski country vokal 1989. za album Absolute Torch and Twang. Singl “Full Moon Full of Love” postao je hit u SAD tokom leta 1989. godine, kao i u Kanadi.

Njen album iz 1992. godine, Ingénue sastojao se od pop pesama i imao je malo uticaja countryja. Na njemu se našla njena najpopularnija pesma, “Constant Craving.” Ovaj hit joj je donio više-milionsku prodaju, veoma pozitivne kritike i Grammy za najbole žensku pop izvo]enje. Drugi top 10 hit bio je “Miss Chatelaine”.

Lang je snimila muziku za film Gus Van Santa, Even Cowgirls Get the Blues i obradila je pjesmu “Skylark” za film Midnight in the Garden of Good and Evil. Snimila je i pjesmu “Surrender” za završnicu filma iz serijala o James Bondu, Tomorrow Never Dies.

Godine 1996. dobila je orden Kanade. Godine 2003. lang je osvojila svoju četvrtu Grammy nagradu, ovog puta za najbolji vokalni album tradicionalnog popa.

Naredne godine objavila je Hymns of the 49th Parallel, koji sadrži obrade pjesama kanadskih muzičara, kao što su: Bruce Cockburn, Leonard Cohen, Joni Mitchell, Ron Sexsmith, Jane Siberry i Neil Young. Isto 2004. godine snimila je pesmu “Little Patch of Heaven” za Disneyjev film, Home on the Range.

Na ceremoniji otvaranja Outgamesa u Montrealu 2006. godine pjevala je pjesmu “Constant Craving”.

Novi album, Watershed je objavila 2008. godine. To je prva kolekcija novog materijala koji je objavila od Invincible Summer (2000).

Prvo izdanje Najvećih hitova k.d. lang objavljeno je februara, 2010. godine kao “Recollection”. Njen debi album je ponovo objavljen u luksuznom izdanju u isto vrijeme.

Pojavljivanja na filmu i televiziji

Lang je igrala glavnu ulogu u filmu iz 1991. godine, Salmonberries i glumila je uz Ewana McGregora Ashley Judd u filmu Eye of the Beholder (1999). Pojavila se, takođe, u filmu The Black Dahlia. Pojavljivala se i u sitkomima kao što su The Larry Sanders Show, Dharma & Greg i u čuvenoj coming out epizodi sitkoma Ellen.

Aktivizam

Lang, koja se outovala u javnosti kao lezbejka 1992. godine u članku za LGBT časopis, The Advocate, aktivno podržava prava LGBT osoba Nastupala je i podržala veliki broj dešavanja koja se tiču brige oko HIV obolelih i ispitivanja vezana za AIDS.

Lang je, takođe, vegetarijanka i aktivistkinja za prava životinja.

Avgusta 1993. godine pojavila se na naslovnoj strani časopisa Vanity Fair sa manekenkom Cindy Crawford. U tom broju našao se i članak o njoj u kome ona priča da se plašila da će biti ostrakizam u muzičkoj industriji nakon što saopšti da je lezbejka, ali da su ljudi bili prihvatajući. Njeno pojavljivanje u kampanji organizacije PETA za zaštitu životinja, međutim, nije naišlo na toliko razumijevanja, jer je country muzika povezana sa uzgojem stoke za ishranu.

Lang aktivno podržava nezavisnost Tibeta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *