Luchino Visconti – Biografija

Luchino Visconti di Modrone, grof od Lonate Pozzolola (2. novembar 1906 – 17. mart 1976), italijanski pozorišni, operski i filmski režiser, koji se smatra jednom od najvažnijih ličnosti italijanske kinematografije u 20. vijeku.

Najpoznatiji je po filmovima Gepard (1963) i Smrt u Veneciji (1971). Odrastao u aristokratskoj porodici, Visconti, koji je za vrijeme drugog svjetskog rata postao član Komunističke partije, često je u svojim djelima prikazivao život vladajuće klase. Takođe je bio poznat po otvorenom iskazivanju homoseksualnosti, kao i po dugoj vezi sa austrijskim glumcem Helmutom Bergerom, koji je često glumio u njegovim filmovima.

Filmografija
 1976 L'innocente
 1973 Ludwig
 1970 Alla ricerca di Tadzio (Kratkometražni Tv Dokumentarac)
 1967 Lo straniero
 1967 Le streghe (segment “Strega bruciata viva, La”)
 1962 Boccaccio 70 (segment “Il lavoro”)
 1954 Senso
 1953 Appunti su un fatto di cronaca (Kratkometražni dokumentarac)
 1953 Siamo donne (segment “Anna Magnani”)
 1951 Bellissima
 1945 Giorni di gloria (Dokumentarac) (scene sa Carusovog suđenja)
 1943 Ossessione

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *