Margaret Mitchell – Biografija

Margaret Mičel (engleski: Margaret Munnerlyn Mitchell; Atlanta, 8. novembar 1900 — Atlanta, 16. avgust 1949), američka književnica, koja se u svijetu proslavila romanom Prohujalo sa vihorom, za koji je 1937. godine dobila Pulicerovu nagradu. Ovaj roman, prodat u preko 30 miliona primjeraka, smatra se jednom od najpopularnijih knjiga svih vremena.

Biografija

Margaret Mičel je rođena u Atlanti (Džordžija, SAD), otac Judžin bio je advokat, a majka Meri Izabel sufražetkinja. Po završetku Vestminster škole, krenula je na Smit Koledž, ali se 1918. zbog smrti majke vratila kući i ubrzo je počela da piše za novine. Njeno najpoznatije djelo, roman Prohujalo sa vihorom, objavila je 1936. godine.

Poginula je u saobraćajnoj nesreći 1949. godine.

Prohujalo sa vihorom

Knjiga Prohujalo sa vihorom opisuje robovlasničko društvo američkog juga u drugoj polovini 19. vijeka i Američki građanski rat. Objavljena je 1936. godine, a veoma brzo je snimljen i film sa Vivijen Li i Klark Gejblom u glavnim ulogama, koji je 1940. dobio osam Oskara.

Knjiga je ušla u istoriju po tome što je tokom prvog dana u knjižarama prodata u pedeset hiljada primjeraka, a u narednoj godini u milion primjeraka. Prevedena je na trideset jezika i brajevu azbuku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *