Matthew McConaughey – Biografija

Metju Makonahej (Matthew McConaughey), američki glumac, rođen 4. novembra 1969. u Juvaldiju, Teksas.

Godine 2014. osvojio je Oskara za najboljeg glavnog glumca za ulogu Rona, kauboja oboljelog od side u biografskom filmu Poslovni klub Dalas (2013). Za ulogu u ovom filmu dobio je i nagradu Zlatni globus za najboljeg glavnog glumca u drami. Prvu zapaženiju ulogu imao je 1993. u filmu Sluđeni i zbunjeni. Poznatiji filmovi su mu: horor Texas Chainsaw Masacre: The Next Generation (1994), triler Vrijeme za ubijanje (1996), Spilbergova istorijska drama Amistad (1997), naučno-fantastična drama Kontakt (1997), komedija Ed TV (1999) i ratni film Podmornica U-571 (2000).

U prvoj deceniji 21. vijeka uglavnom je glumio u romantičnim komedijama: Neplanirano vjenčanje (2001), Kako izgubiti momka za 10 dana (2003), Namještaljka (2006), Lovac na blago (2008) i Sve moje bivše (2009). Od 2010. počeo je glumiti i u drugim žanrovima: Advokat na točkovima (2011), Berni (2011), Ubica Džo (2011), Piskaralo (2012), Ljeto na obalama Misisipija (2012), Vreli Majk (2012), Vuk sa Vol Strita (2013) i naravno Poslovni klub Dalas (2013). U HBO-ovoj serijskoj kriminalističkoj drami Pravi detektiv iz 2014. glumio je detektiva Rastina Kola.

U aprilu 2014. magazin Time ga je uvrstio na svoju godišnju listu Time 100 kao jednog od „najuticajnijih ljudi na svijetu”.

Djetinjstvo, porodica i obrazovanje

Metju Makonahej je rođen u Juvaldiju u Teksasu kao najmlađi od trojice sinova. Majka, Meri Ketlin „Kej” Makejb, bila je pisac i vaspitačica. Otac, Džejms Donald Makonahej, vlasnik je benzinske pumpe; igrao je američki fudbal u NFL za Grin Bej pakerse. Makonahej je škotskog, engleskog, irskog, švedskog i njemačkog porijekla. Rođak je brigadnog generala Dendridža Makreja. Vaspitan je u metodističkom duhu.

Nakon završene osnovne škole, preselio se u Longvju u Teksasu, gdje je pohađao lokalnu Srednju školu „Longvju” (engleski: Longview High School). Godine 1988. se na godinu dana preselio u Vornervejl (Novi Južni Vels, Australija) u sklopu međunarodne razmjene studenata. Godine 1989. upisao je Ostinski koledž za komunikacije u sklopu Teksaškog univerziteta (engleski: University of Texas at Austin College of Communication), a diplomirao je 1993. na Odsjeku za radioteleviziju i film.

Privatni život


Metju Makonahej i njegova supruga Kamila Alves (2010)

Godine 2006. upoznao je brazilsku manekenku i TV glumicu Kamilu Alves sa kojom se venčao 2012. u Ostinu (Teksas). Imaju troje dece: sinove Livija i Livingstona i ćerku Vidu.

Osnivač je fondacije „Samo nastavi da živiš” (engleski: Just keep living foundation) koja „pomaže tinejdžerima da žive aktivno i da biraju pravi put da bi postali produktivni članovi društva”.

Filmografija
 2018 White Boy Rick
Richard Wershe Sr.
 2017 The Dark Tower
Walter
 2016 Gold
Kenny Wells
 2016 Lincoln: Crafted (Video spot)
 2016 Sing
Buster Moon (glas)
 2016 Kubo and the Two Strings
Beetle (glas)
 2016 Free State of Jones
Newton Knight
 2015 The Sea of Trees
Arthur Brennan
 2015 Jimmy Kimmel Live! (TV Serija)
Vulcan Video Clerk

Kevin Hart/Brad Paisley (2015) … Vulcan Video Clerk
 2014 Interstellar
Cooper
 2014 True Detective (TV Serija)
Detective Rust Cohle
 2013 The Wolf of Wall Street
Mark Hanna
 2013 Dallas Buyers Club
Ron Woodroof
 2012 Magic Mike
Dallas
 2012 Mud
Mud
 2012 The Paperboy
Ward Jansen
 2010-2012 Eastbound & Down (TV Serija)
Roy McDaniel / Texas Scout

Chapter 21 (2012) … Roy McDaniel
Chapter 16 (2012) … Roy McDaniel
Chapter 12 (2010) … Texas Scout
 2011 Killer Joe
Killer Joe Cooper
 2011 Bernie
Danny Buck
 2011 The Lincoln Lawyer
Mick Haller
 2009 Ghosts of Girlfriends Past
Connor Mead
 2008 Surfer, Dude
Steve Addington
 2008 Tropic Thunder
Rick Peck – Peck's Office
 2008/I Fool's Gold
Finn
 2006 We Are Marshall
Jack Lengyel
 2006 Failure to Launch
Tripp
 2005 Two for the Money
Brandon
 2005 Magnificent Desolation: Walking on the Moon 3D (Kratki dokumentarac)
Al Bean (glas)
 2005 Sahara
Dirk Pitt
 2004 Paparazzi
Matthew McConaughey (nepotpisan)
 2003 Freedom: A History of Us (Dokumentarna Tv Serija)
Andrew Jackson / Mark Twain / John Swinton / …
 2003 Tiptoes
Steven Bedalia
 2002 Reign of Fire
Denton Van Zan
 2001 Frailty
Adam Meiks
 2001 The Wedding Planner
Steve Edison
 2000 Sex and the City (TV Serija)
Matthew McConaughey

Escape from New York (2000) … Matthew McConaughey
 2000 U-571
Lt. Andrew Tyler
 1999 Bonne Nuit (TV Film)
Nathan
 1999 Edtv
Ed
 1999 King of the Hill (TV Serija)
Rad Thibodeaux

The Wedding of Bobby Hill (1999) … Rad Thibodeaux (glas)
 1998 The Rebel (Kratkometražni)
 1998 Welcome to Hollywood
Matthew McConaughey
 1998 Making Sandwiches (Kratkometražni)
Bud Hoagie
 1998 The Newton Boys
Willis Newton
 1997 Amistad
Roger Sherman Baldwin
 1997 Contact
Palmer Joss
 1996 John Mellencamp: Key West Intermezzo (I Saw You First) (Video spot)
Leading man (nepotpisan)
 1996 Larger Than Life
Tip Tucker
 1996 A Time to Kill
Jake Tyler Brigance
 1996 Lone Star
Buddy Deeds
 1995 Judgement (Kratkometražni)
Deputy Sam Taylor
 1995 Submission (Kratkometražni)
Joe
 1995 Scorpion Spring
El Rojo
 1995 Glory Daze
Rental Truck Guy
 1995 Boys on the Side
Abe
 1994 Daniel Johnston: Life in Vain (Video spot)
Man with shovel (nepotpisan)
 1994 Angels in the Outfield
Ben Williams
 1993 Dazed and Confused
Wooderson
 1993 My Boyfriend's Back
Guy #2
 1992 Trisha Yearwood featuring Don Henley: Walkaway Joe (Video spot)
Walkaway Joe (nepotpisan)
 1992 Unsolved Mysteries (Dokumentarna Tv Serija)
Larry Dickens

Episode #5.12 (1992) … Larry Dickens

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *