Michael Cunningham – Biografija

Majkl Kaningem (engleski: Michael Cunningham; Sinsinati, Ohajo, 6. novembar 1952), savremeni američki književnik i scenarista poznat po romanima „Kuća na kraju svijeta“ (1990) „Meso i krv“ (1995) „Sati“ (1998) „Dok ne padne noć“ (2005) i Snežna kraljica (2014). Dobitnik je Pulicerove nagrade za prozu i nagrade Pen/Fokner za roman „Sati“. Trenutno je profesor kreativnog pisanja na Jejlu. U svojim romanima (složene strukture) Kaningem opsesivno istražuje odnose među ljudima, sa posebnim naglaskom na odnosima u okviru porodice, homoseksualnost, iskustvo oboljelih od side, krizu srednjih godina, depresiju i različita psihološka stanja. Osim unutrašnjih stanja ovaj američki pisac pokazuje izuzetnu vještinu u prikazivanju detalja svakodnevice, koji često nose simbolički potencijal.


Biografija

Rođen je u Sinsinatiju, država Ohajo 1952. Odrastao je u Pasadeni, Kalifornija. Završio je englesku književnost na Univerzitetu Stanford 1975. Živi u Njujorku od 1981.

Njegov književni prvijenac „Zlatne države“ izašao je 1984. Ovaj roman prošao je gotovo nezapaženo i Kaningem nerado govori o njemu i često insistira da je njegov drugi roman „Kuća na kraju svijeta“ zapravo prvi. „Kuća na kraju svijeta“ govori o odrastanju, sazrijevanju i mladosti dva osamljena prijatelja Bobija i Jonatana. U ovom romanu pojavljuju se veliki broj tema koje će razvijati u kasnijim djelima, poput disfunkcionalne i nekonvencionalne porodice, homoseksualnosti i side. Sledeći roman „Meso i krv“ izašao je 1995. i ujedno je Kaningemovo najambicioznije ostvarenje. Djelo prikazuje život tri generacije američke porodice Statos u periodu od sto godina.

Iako su prethodna dva romana pohvaljena od strane književne kritike, Kaningem svjetsku slavu stiče romanom „Sati“. Roman govori o tri žene iz različitih perioda dvadesetog vijeka koje su povezane poznatim modernističkim romanom „Gospođa Dalovej“; prva je taj roman napisala, druga taj roman čita, dok ga treća proživljava. „Sati“ su nagrađeni Pulicerovom nagradom za prozu i Pen/Fokner nagradom. Na osnovu ovog književnog ostvarenja snimljen je istoimeni film u režiji Stivena Daldrija, sa Meril Strip, Nikol Kidman i Džulijen Mur u glavnim ulogama.

Napisao je scenario za istoimenu filmsku adaptaciju njegovog drugog romana „Kuća na kraju svijeta“ 2004. u kojem su glumili Robin Rajt, Sisi Spejsek i Kolin Farel. Sledeće godine objavio je knjigu „Besplatni dani“. Zajedno sa Suzan Majnot 2007. napisao je scenario za film „Predvečerje“. Njegov šesti roman Dok ne padne noć izašao je 2010. Djelo govori o sredovečnom oženjenom muškarcu koji počinje da osjeća neodoljivu privlačnost prema problematičnom Miziju, mlađem bratu svoje supruge. Sedmi roman Snežna kraljica objavljen je 2014. Zbirka pripovjedaka „Divlji labud“ izašla je 2015, zajedno sa crtežima japanske ilustratorke Juke Šimizu.

Kaningem je homoseksualac i živio je skoro dvadeset godina u zajednici sa psihoanalitičarem Kenom Korbetom.

Odabrana djela

Romani

„Zlatne države“ („Golden States“, 1984)
„Kuća na kraju svijeta“ („A Home at the End of the World“, 1990)
„Meso i krv“ („Flesh and Blood“ 1995)
„Sati“, („The Hours“, 1998)
„Besplatni dani“ („Specimen Days“, 2005)
„Dok ne padne noć“ („By Nightfall“, 2010)
„Snežna kraljica“ („The Snow Queen“, 2014)

Zbirke pripovjedaka

„Divlji labud“ („A Wild Swan and Other Tales“, 2015)

Scenariji

„Kuća na kraju svijeta“ („A Home at the End of the World“, 2004)
„Predvečerje“ („Evening“, 2007)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *