Michael Jackson – Off the Wall

Off the Wall peti je studijski album američkog muzičara Michaela Jacksona, kojeg 1979. godine objavljuje diskografska kuća Epic.

Produkciju na albumu radili su zajedno Jackson i Quincy Jones. Kasnije su postali prijatelji i dogovorili rad za Jacksonov sljedeći studijski album. Snimanje materijala trajalo je između decembra 1978. i juna 1979. godine u studijima Allen Zentz Recording, Westlake Recording Studios i Cherokee Studios u Los Angelesu, Kalifornija. Jackson je na albumu sarađivao s brojnim drugim autorima i izvođačima kao što su Paul McCartney, Stevie Wonder i Rod Temperton. Nekoliko pjesama Jackson je posvetio samom sebi, uključujući i predvodeći singl “Don't Stop ’til You Get Enough”.

Jackson je promijenio izdavačku kuću, te se primijetila promjena u njegovom dotadašnjem radu za Motown. Neki su muzički kritičari uočili da su dijelom isključeni stilovi poput funka, disco-popa, soula, soft rocka, jazza pop balada. Dobija odlične kritike za vokalno izvođenje na snimcima. Materijal na albumu je takođe pokupio odlične kritike te je pjevač od početka 1970-ih osvojio svoju prvu Grammy nagradu. Sa albumom Off the Wall, Jackson je postao prvi izvođač kojem su četiri singla s istog albuma dospjela na Billboard Hot 100 listu. Album je doživio veliki komercijalni uspjeh, te je do sada 7× multi-platinasti u Sjedinjenim Državama i prodat je u više od 20 miliona primjeraka širom svijeta.

16. oktobra 2001. godine od strane Sony Recordsa, objavljeno je posebno izdanje albuma Off the Wall. Allmusic.com i američki muzički časopis Blender nastavljaju s dobrim kritikama albuma i u 21. vijeku. 2003. godine album je bio rangiran na 68 mjesto liste 500 najvećih albuma svih vremena, časopisa Rolling Stone. Američko udruženje National Association of Recording Merchandisers album stavlja na 80 mjesto liste 200 najboljih albuma svih vremena. 2008. godine album je ušao u Grammyevu kuću slavnih (Grammy Hall of Fame).

Produkcija

Kada je počeo sa snimanjem materijal za album Off the Wall, Jackson nije bio siguran što želi kao konačni rezultat. Nije htio još jedan projekt koji će zvučati kao The Jacksons 5. On je želio više kreativne slobode, što mu nije bilo dozvoljeno na prethodnim albumima. Jones i Jackson radili su produkciju zajedno a kao autore muzike uključivalo je još i Roda Tempertona, Steviea Wondera i Paula McCartneya. Čitav materijal snimljen je po studijima u Los Angelesu. Ritam sekcije i vokali snimljeni su studiju Allen Zentz Recording, rog je snimljen u studiju Westlake Audio, dok su sekcije žičanih instrumenta snimljene u studiju Cherokee u zapadnom Hollywoodu.

Nakon početnih snimaka, audio miksanje je napravio dobitnik Grammya, tehničar Bruce Swedien u studiju Westlake Audio, nakon čega je originalne trake odnio u studio A&M Recording gdje je izvršio mastering. Jackson je nastavio saradnju sa Swedienom i na sljedećem albumu, njegovom najpoznatijem djelu, Thriller iz 1982.

Pjesmu “She's out of My Life” Jones je napisao tri godine ranije, a Jacksonu se odmah svidjela, te je dobio dozvolu da je koristi na snimanju. Jones je nazvao Roda Tempertona da napiše još tri pjesme. Namjera im je bila da odaberu samo jednu, međutim na kraju su im se svidjele sve tri pa su ih uključili u album. Jackson je vokale za Tempertonove pjesme otpjevao u dva dijela. Temperton je nakon što je neko vrijeme proučavao Jacksonov muzički stil, drugačije pristupio pisanju pjesama za njega. Temperton je miksovao segmente tradicionalne melodije, dodavajući kraće isječke koji su odgovarali Jacksonovom agresivnom stilu. Jackson je napisao pjesmu “Don't Stop ’til You Get Enough”, nakon što je pjevušio melodiju u svojoj kuhinji. Nakon preslušavanja stotine pjesama Jackson i Jones su suzili izbor za snimanje.

Velika pažnja se posvetila omotu albuma na kojem je Jackson nasmijan, nosio smoking i kao zaštitni znak čarape. Njegov menadžer je izjavio, “Smoking je bio sveukupni plan za Off the Wall koji je išao u paketu. Smoking je bila naša ideja, čarape Michaelova”.

Muzika i vokali

Muzički kritičari Stephen Thomas Erlewine i Stephen Holden primijetili su promjene u Jacksonovoj muzici i da nedostaju stilovi funka, disco-popa, soula, soft rocka, jazza i pop-balada. Među istaknutim pjesmama je balada “She's out of My Life”, te dvije disco melodije “Workin’ Day and Night” i “Get on the Floor”. “I Can't Help It” je jazz pjesma. “She's out of My Life” i “It's the Falling in Love” su melodične pop balade. U pjesmi “It's the Falling in Love”, Jackson pokazuje svoje emocije kada pri kraju zaplače.

S dolaskom albuma Off the Wall na kraju 1970-ih, Jackson je kao pjevač postao vrlo popularan. Allmusicov dopisnik Stephen Thomas Erlewine opisuje ga kao vrlo darovitog pjevača. U to doba časopis Rolling Stone poistovjećuje njegov glas sa Steviem Wonderom. Takođe pišu da je Jacksonov tenor izvanredno lijep. John Randall Taraborrelli izrazio je mišljenje da Jackson u pjesmi “Don't Stop ’til You Get Enough” pjeva vrlo seksi falseto.

Prodaja
Država Certifikat Prodaja
Australija 4× Platinasti 280.000
Brazil Zlatni 60.000
Kanada Platinasti 100.000
Francuska 2× Platinasti 400.000
Novi Zeland 6× Platinasti 90.000
UK Platinasti 300.000
SAD 7× Multi-platinasti 7.000.000
Svijet 20.000.000
Popis pjesama
Br. Pjesma Autor Trajanje
1. Don't Stop ’til You Get Enough Michael Jackson 6:05
2. “Rock with You” Rod Temperton 3:40
3. “Workin’ Day and Night” Jackson 5:14
4. “Get on the Floor” Jackson, Louis Johnson 4:39
5. “Off the Wall” Temperton 4:06
6. “Girlfriend” Paul McCartney 3:05
7. “She's out of My Life” Tom Bahler 3:38
8. “I Can't Help It” Susaye Greene, Stevie Wonder 4:28
9. “It's the Falling in Love” David Foster, Carole Bayer Sager 3:48
10. “Burn This Disco Out” Temperton 3:40
Izvođači
 • Michael Boddicker – klavijature, sintisajzer, programiranje
 • Larry Carlton – gitara
 • George Duke – klavijature, sintisajzer, programiranje
 • David Foster – klavijature, sintisajzer, programiranje
 • Gary Grant – truba, flügelhorn
 • Marlo Henderson – gitara
 • Jerry Hey – truba, flügelhorn
 • Kim Hutchcroft – saksofon, flauta, truba, flügelhorn
 • Michael Jackson – prvi vokal, prateći vokali, producent
 • Louis Johnson – bas-gitara
 • Quincy Jones – producent
 • Greg Phillinganes – klavijature, sintisajzer, programiranje
 • Steve Porcaro – klavijature, sintisajzer, programiranje
 • William Reichenbach – trombon
 • John Robinson – bubnjevi
 • Bruce Swedien – tehničar snimanja
 • Phil Upchurch – gitara
 • Bobby Watson – bas-gitara
 • Wah Wah Watson – gitara
 • David Williams – gitara
 • Larry Williams – saksofon, flauta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *