Mike Nichols – Biografija

photo by The New York Times

Majk Nikols (engleski: Mike Nichols; 6. novembar 1931 — 19. novembar 2014), američki filmski, televizijski, pozorišni režiser, scenarista, producent i komičar rođen u Berlinu (Njemačka).

Tokom studija u Čikagu 1950-ih, Nikols je počeo da se bavi komedijom kao član improvizacione trupe „Compass Players“, gdje je upoznao glumicu Elejn Mej sa kojom je osnovao komičarski duo Nikols i Mej. Sredinom 1960-ih, Nikols se okrenuo režiji, a njegov filmski prvijenac Ko se boji Virdžinije Vulf? osvojio je pet Oskara i donio mu nominaciju u kategoriji „Najbolji režiser“ — priznanje koje je osvojio već naredne godine svojim drugim filmom Diplomac. Nikols je takođe poznat po filmovima Kvaka 22, Seksualno saznanje, Silkvud, Zaposlena djevojka, Bliskost, mini-seriji Anđeli u Americi i Tonijem nagrađenim predstavama Bosi u parku, Čudan par i Spamalot.

Jedan je od malobrojnih ljudi koji su usvojili sve četiri najznačajnije nagrade u industriji zabave — Emi, Gremi, Oskar i Toni. Takođe je dobitnik Zlatnog globusa, 3 BAFTE i Nagrade Američkog filmskog instituta za životno djelo…

Filmografija
 2004 Closer
 2003 Angels in America (TV Mini-Serija) (6 epizoda)
 2001 Wit (TV Film)
 1996 The Birdcage
 1994 Wolf
 1988 Working Girl
 1988 Biloxi Blues
 1986 Heartburn
 1983 Silkwood
 1980 Gilda Live (Dokumentarac)
 1975 The Fortune
 1970 Catch-22
 1968 Teach Me! (Kratkometražni)
 1967 The Graduate

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *