Oleg Menjšikov – Biografija

Oleg Menjšikov (ruski: Olég Evgénьevič Ménьšikov; 8. novembar 1960), poznati ruski filmski i pozorišni glumac, pjevač i komičar. Filmsku karijeru je započeo ranih 1980-ih igrajući u veoma popularnoj komediji Pokrovska kapija i filmu Rod.

Glumio je u filmu Nikite Mihalkova Varljivo sunce, koji je osvojio Veliku nagradu na Kanskom filmskom festivalu i Oskara za najbolji strani film, i filmskoj drami Istok-Zapad, zajedno sa Katrin Denev. Takođe je igrao i u Mihalkovom filmu Sibirski berberin sa američkom glumicom Džulijom Ormond. Glumio je i Erasta Fandorina u pozorišnoj predstavi Državni savjetnik i Ostapa Bendera u mini-seriji Zlatno tele rađenoj po istoimenom satiričnom romanu.

Filmografija
 2019 Prityazhenie 2
Colonel Lebedev
 2018 Gogol. Viy
Guro Yakov Petrovich
 2017 Gogol. Nachalo
Guro Yakov Petrovich
 2017 Prityazhenie
Colonel Lebedev
 2013 Legenda No. 17
Tarasov
 2011 Utomlennye solntsem 2 (TV Mini-Serija)
Mitya
 2011 Utomlennye solntsem 2
Mitya
 2010 Utomlennye solntsem 2
Mitya
 2006 Doktor Zhivago (TV Mini-Serija)
Yuri Zhivago

Epizoda #1.2 … Yuri Zhivago
Epizoda #1.1 … Yuri Zhivago
 2005 Statskiy sovetnik
Erast Petrovich Fandorin
 2005 Zolotoy telyonok (TV Mini-Serija)
Ostap Bender
 2003 Prime Suspect 6: The Last Witness (TV Mini-Serija)
Milan Lukic

Part 2 (2003) … Milan Lukic
Part 1 (2003) … Milan Lukic
 1999 Est – Ouest
Aleksei Golovin (kao Oleg Menchikov)
 1999 Mama
Lyonchik Yuryev
 1998 Sibirskiy tsiryulnik
Tolstoy
 1996 Kavkazskiy plennik
Sacha Kostylin
 1994 Utomlennye solntsem
Dmitriy
 1992 Dyuba-Dyuba
 1990 Yama
 1989 Lestnitsa
 1987 Moonzund
Sergey Artenev
 1987 Moy lyubimyy kloun
Sergei Sinitsin
 1986 Mikhaylo Lomonosov (TV Mini-Serija)
Dmitry Vinogradov / Vinogradov
 1984 Kapitan Fracasse (TV Mini-Serija)
baron de Sigognac
 1983 Potseluy (TV Film)
Merzlyakov
 1983 Pokrovskie vorota (TV Film)
Konstantin ‘Kostik’ Romin
 1983 Polyoty vo sne i nayavu
Alisa's Friend
 1982 Rodnya
Kirill
 1980 Zhdu i nadeyus (TV Film)
Shurka Domok

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *